Így válj láthatóvá a munkahelyen: 11 tipp

Így válj láthatóvá a munkahelyen: 11 tipp
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egyáltalán nem azon kéne múljon a jó munkaerő renoméja, hogy ki marad benn a legtovább az irodában.

Azok közé tartozom, akik szerint az, hogy észreveszik-e a jó munkaerőt, egyáltalán nem azon kéne múljon, hogy ki marad benn a legtovább az irodában munka után. Hiszen jól tudjuk, nem mindenki azért tapad a képernyőre még bőven a munkaidő letelte után is, mert egy szorgalmas kis hangya. Szerintem egyáltalán nincs szükség átlátszó kis trükkökre:vagy szereted, amit csinálsz, vagy nem. Ha az előbbi az igaz rád, egészen biztos, hogy megtalálod a módját, hogy kitűnj a tömegből és láttasd a képességeidet. Ebből a cikkből kiderül, hogy miként tudod jobban megmutatni magad és láthatóvá válnod a feletteseid, kollegáid szemében.


1. Először is, soha ne akarj többnek látszani, mint aki vagy! Nem túl jó stratégia, ha mindenre azt mondod, már tudod, ilyet már csináltál, utána pedig azt sem tudod hova kapj, hogy meg tudd oldani a feladatot. Ennyire nem kell féltened a bőröd, semmi gond nincs azzal, ha nem tapasztaltál még meg mindent az adott területen! Jó esetben pont ezért vagy az adott munkahelyen, hogy te magad is tanulj és fejlődj. Vállald ezt fel!

Olvasd el ezt is!


2. Mondd el az ötleted! Még ha úgy is tűnik számodra, hogy senki sem szambázik be a főnökhöz, te akkor is nyugodtan állj elő a javaslataiddal. Ha nem is veszi meg minden ötleted, biztosan felfigyel rá, hogy van valaki a csapatban, aki komolyan foglalkozik a részletekkel. Aki mer, az nyer!


3. Mindig legyél felkészült! Járj utána olyan adatoknak, részleteknek is, amikre más talán nem is gondolna. Építsd bele egy-egy prezentációba, vagy említsd meg őket az értekezleten, amikor odaérkeztek a megbeszélés témájában.


4. Érezd jól magad a céges rendezvényeken, légy természetes! És persze ne azzal tűnj ki, hogy elveszted a kontrollt. Lehetőleg ne, vagy csak minimális mennyiségű alkoholt fogyassz, így megkíméled magad a rosszindulatú megjegyzésektől és biztosan megmarad a jó híred!


5. Segíts a kollégának, aki elakadt valamivel! Két fej mindig több, mint egy, és szerzel magadnak egy jó pontot: ezzel megmutatod, hogy képes vagy csapatban dolgozni; később pedig lehet, hogy jól jön egy kis segítség neked is.


6. Ne legyél robot! :) Bármilyen fárasztó is a közös munka, soha ne felejtsd el, hogy egy szervezet az emberektől működik. Néha igenis hallgasd meg a személyes gondokat, problémákat is a kollégáktól és ahol tudsz, adj tanácsot, vagy segítsd őket! Az empátia megfizethetetlen érték manapság, ezt mindig tartsd szem előtt! Mindig, mindenkivel légy őszinte, ja és ne engedj teret a pletykának!


7. Ne erőből versenyezz, hanem a tudásoddal! Persze lehet erőből is, csak az kevésbé hatékony és jó esetben nem is olyan tartós, mintha az eszeddel tarolnál. Ha megnyertél egy versenyt, jobb számokat hoztál, vagy minden munkáddal az élen jársz, légy rá büszke, de ne válj tőle nagyképűvé, vagy elérhetetlenné! Inkább dicsérd meg a többiek munkáját is, mondd el, hogy mit találtál bennük érdekesnek, hogyan lehetne azt hasznosítani. Jó dolog a verseny, de ha csapatban játszol, ne feledkezz meg a többiekről sem!


8. Mutatkozz be és legyél közvetlen! Ha új vagy egy munkahelyen, igyekezz megismerni azokat a kollegákat, vezetőket is, akiket a belépésedkor nem mutattak be neked, vagy épp nem tartózkodtak az irodában. Alakíts ki magadról pozitív képet: mindenkihez legyen egy jó szavad és igen: mindig köszönj a folyosón!


9. Kérd ki a vezetőd véleményét egy fontos kérdésben! Ha bevonod a főnököd a munkádba, sokkal elérhetőbbnek fogja érezni a személyedet, ezzel mélyíted a beléd vetett bizalmát és tudni fogja, hogy rád mindig számíthat. Úgy gondolod, hogy ez azt jelentené, nem tudsz egyedül döntést hozni? Épp ellenkezőleg: ez azt jelenti, hogy te a jó döntést akarod meghozni!


10. Határozottság és következetesség. Legyen mindig jól megalapozott, határozott véleményed a munkádat érintő kérdésekről, így szinte semmi sem érhet váratlanul! Legyél nagyon következetes: ugyanazt a dolgot ne csináld ezerféleképpen, hanem mindig ugyanúgy; a munkád minősége mindig érje el az általad preferált szintet.

11. Figyelj a megjelenésedre! Bármennyire is otthon érzed már magad egy munkahelyen, ne kezdj el úgy öltözködni, mintha otthon lennél! Lehet, hogy iszonyú kényelmetlen minden nap csinos ruhában feszíteni, nem beszélve a reggeli „mit vegyek fel” effektusról, de ki kell jelölnöd a határokat magadnak és hatással lenni a környezetedre is! Add meg a tiszteletet magadnak és másoknak azzal, hogy a munkahelyedre odaillő öltözetben érkezel, még ha nincs is erre vonatkozó előírás. Nem, a gyógypapucs is otthon marad!


Ha valamivel jobban odafigyelsz a munkahelyi magatartásodra és nem görcsölsz rá az említett pontokra, hanem természetesnek tekinted őket, szerintem nyert ügyed van.

A cikk szerzője coach. Ide kattintva kérdezhetsz tőle.

Hogyan ne kapjunk idegbajt egy lakásfelújítás közepén? – 7 tapasztalat

Kollégánk épp nyakig ül a lakása felújításában, így most leírta legfőbb tippjeit, tapasztalatait, hogy mi is okuljunk belőlük.

12 egyszerű trükk, hogy mindig makulátlan legyen az outfited

Neked is mindig feltöri a sarkad az új cipő? Akkor ezt lesd meg!

8 bensőséges európai úticél, ahol zavartalanul gyógyulhatsz egy fájdalmas szakítás után

Egyik sincs túl messze, legtöbbjükhöz fapados visz és ami a legfontosabb, kiválóan alkalmasak arra, hogy megadják a löketet az újrakezdéshez.

9 gif-képregény, amely bizonyítja, hogy minden nő boszorkány

Olyan varázserővel rendelkezünk, hogy a körülöttünk élő férfiak, gyerekek, háziállatok csak pislognak.

A PMS tünetei és lehetséges kezelése – a szakértő válaszol

Mit tehetünk a PMS azaz premenstruális szindróma tünetei ellen? Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos válaszol olvasónk kérdésére.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Rendkívüli előfizetési ajánlat az Éva 10. születésnapja alkalmából! A fele meg egy kicsi csak a tiéd! Most 60% kedvezménnyel, 6950 Ft helyett 2780 Ft-ért rendelheted meg egy évre az Éva magazint.

Csak 2780 Ft