Munkanélküli lettél? 10+1 tipp túléléshez

Munkanélküli lettél? 10+1 tipp túléléshez
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Sajnos egyre több frissen munkáját vesztett férfi és nő fordul hozzám karriert érintő kérdésekkel. Ezért úgy gondoltam, megosztok veletek néhány könnyen alkalmazható tanácsot, amit a kilátástalannak tűnő időszakban is alkamazhattok.

„Nincs munkám = nulla vagyok. Hiába keresek, hiába pályázok, nem kellek senkinek. Tényleg ennyire hasztalan lennék? Nem vagyok jó semmire? Hogy lesz tovább, ha ez így marad? Már otthon is rosszul érzem magam, csak úgy elvagyok a semmibe, tengek-lengek. Nincs célom, nincs küldetésem. Nem érzem fontosnak magam. Soha többet nem kell majd felöltöznöm sehova és egy mackónadrágban fogok otthon besavanyodni? Hiányoznak az emberek. Még a 'hülyébb' kollégák is, bárki, akihez végre szólni tudnék. Nincs feladatom. Kezdek begolyózni.” (Kiragadott részletek egy-egy coaching beszélgetésből)


Bármilyen oka is van, hogy lapátra tett a munkaerőpiac, hajlamosak vagyunk mindig magunkban keresni (és találni) a végtelen sok hibát, hiányosságot. Amiket persze idővel szépen bebeszélünk magunknak, még ha sok esetben távol is állnak a valóságtól. Olyannyira, hogy a végén már mi magunk is tényként hisszük: semmirekellők vagyunk. Ez a tudatállapot pedig egyenes út a depresszióhoz és hasonló panasz együttesekhez, mint a kiégés, vagy a pánikbetegség. Ha te is épp a kilátástalanság és az önsajnálat hullámzó tengerén evezel, ezek a tippek most neked szólnak.


1) Ki vagyok én? Tedd fel magadnak komolyan a kérdést! Járd körül, hogy milyen jó képességeid vannak, milyen nehézségeket tudhatsz magadénak, milyen céljaid, vágyaid vannak. Az is lehet, hogy most jött el az idő és a lehetőség, hogy saját lábra állj és vállalkozz, de az is lehet, hogy új szakmát, területet választhatsz magadnak.


2) Hagyd abba saját magad hibáztatását! Ha ténylegesen nem te vagy a felelős a munkád megszűntéért (pl. létszámleépítés, csőd), fogadd el végre a helyzetedet, és önsajnálat helyett inkább kezdj el dolgozni az új önmagadon!

3) Hidd el, hogy értékes vagy és ne beszéld be magadnak ennek ellenkezőjét! Jól tudom, hogy milyen mélyre tud menni az ember, ha egyszer elkezdi utálni a körülményeket és önmagát. De érdemes hinned magadban! Ha bizonyosság kell, emlékezz arra, hogy a most megszűnt munkát is megszerezted egyszer valahogy. Gondolom nem egy kvízjátékon nyerted, igazam van?


4) Ne foglalkozz a felreppenő pletykákkal! Akivel akarod, oszd meg a távozásod tényleges okát, a többi kíváncsiskodót pedig egyszerűen hagyd figyelmen kívül! Ha nem reagálsz a rosszindulatú találgatásokra, előbb utóbb úgyis leül a téma.


5) Szerezz támogatókat, akikkel megoszthatod a félelmeidet, és akik nem csapják rád a telefont egy-egy rosszabb napon sem. Ugyanakkor ne használd ki a jóindulatukat és ne lógj rajtuk egész nap, bizonyára nekik is megvannak a saját gondjaik. Köszönd meg mindazt a segítséget, amit másoktól kapsz és a mélyebb, megoldani kívánt gondjaiddal fordulj inkább szakemberhez, akinek hivatásból az a dolga, hogy támogasson. Egy karriertanácsadó például kiváló megoldás lehet.


6) Ne aggódd szét magad! Ha minden második gondolatod, az hogy „most mi lesz a karácsonyi ajándékokkal”,akkor biztosan túlaggódtad. Tény, hogy az ember nem szeret hirtelen leadni az életminőségéből, de az is igaz, hogy lehetnek hullámvölgyek az életben, amikor nem kell mindennek rózsaszínnek lennie. Ne éld meg a jelenlegi állapotot életed kudarcának, engedélyezd magadnak ezt az átmeneti időszakot. Ha előre megbeszéled a családdal, barátokkal, hogy ebben az évben meg kell húzni a költségvetést, biztosan mindenki megérti és támogat majd benne. Itt lehet az ideje például a saját kezűleg készített figyelmességeknek, ajándékoknak, amit eddig minden évben csak terveztél, de sosem lett belőlük semmi.

7) Legyen napirended! Ez az egyik legfontosabb annak érdekében, hogy ne vessz el a kényelemben és az időben. Ha már napok óta fogalmad sincs, milyen nap van, akkor feltétlenül ragadj tollat, vagy amit normál esetben csinálnál és készíts tervet, minden hétre előre. Ha minden napra beosztasz valami programot, feladatot, nem fogod hasztalannak érezni magad, még ha csak házimunkáról, edzésről, vagy egy tanfolyamról van is szó.


8) Igenis adj magadra, és ha sminket nem is használsz állandóan, de legalább tisztességes öltözéket minden nap vegyél magadra. Nem mondom, hogy vasalt nadrágban ülj otthon, de találd meg a komfortos öltözékekből azt a kombinációt, amiben jó összhatást keltesz, ha esetenként valaki átugrik a szomszédból, vagy ha el kell szaladnod a postára. A szakadt cuccok az önsajnálat kivetülései és semmi mást nem tesznek, csak rontanak a hangulatodon meg a magadról alkotott összképen.

9) Készíts egy ütős portfóliót, amit perceken belül elküldhetsz magadról egy ígéretes ajánlatra vagy hirdetésre. Még jobb, ha olyat készítesz, ami gyorsan alakítható, átszabható; így egy-két információ cserélgetésével célzottabban tudsz megpályázni egy adott pozíciót. Azt remélem, mondanom sem kell, hogy ne a ballagási fotódat tedd bele, ha már rég túl vagy a harmadik x-en!


10) Legyél baromi türelmes! Jól sejted, sajnos a birka típusú türelemre gondolok. A változás, az új sajnos nem jön mindig azonnal. Van úgy, hogy hónapokat is várnod kell rá. Ha a végletekig küzdesz a sikerért, ha tudod, hogy mindent megteszel érte, akkor miért stresszelnél azon, hogy ez sem elég?És persze ne csak várj, hanem cselekedj is, mutasd meg magad a munkaerőpiacon! Járj interjúzni, állásbörzékre, meghallgatásokra, akkor is, ha már a füleden jön ki az egész.

Olvasd el ezt is!


+1) Fújj ébresztőt a kapcsolatrendszerednek! Vedd fel a kapcsolatot olyan jó ismerősökkel, akik felé bizalommal vagy és fordított helyzetben te is segítenél nekik az álláskeresésben! Egyetlen apró gesztus vagy próbálkozás sincs hiába, hiszen nem tudhatod, honnan kaphatsz számodra hasznos információt vagy segítséget.

A cikk szerzője coach. Ide kattintva kérdezhetsz tőle.

Vízesések a Föld körül: 7 szédületes fotó

Esőkabát kötelező! Következzenek a világ legpazarabb vízesései egyetlen képgalériában.

Ezeknek a gyerekeknek nem volt annyira fontos az esküvőd, mint neked... És ez enyhe kifejezés

Bizony, néhányan csont nélkül ellopják a show-t az ifjú pár elől...

Fogyj együtt a kutyáddal/macskáddal, hogy mindketten sokáig egészségesek maradjatok: 5 tipp

A kutya/macska és az ember együttélése jótékony hatással van mindkét fél egészségére. Hát még ha az életmódjukra is figyelnek.

5 jel, amiből észre kell venned, ha valamiben rossz döntést hoztál

Legyen szó akár a karrieredről vagy a párkapcsolatodról: az ösztöneid megsúgják majd, ha valami nem klappol.

Kövess minket

Spórolj ősszel is!

Csak 1185 Ft