12 „titkos” módszerem az akaraterőm és koncentrációm felpörgetésére

12 „titkos” módszerem az akaraterőm és koncentrációm felpörgetésére
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az elmúlt években rengeteget tanultam, arról, hogyan lehet tervezettebben és összeszedettebben, kevesebb halogatással csinálni végig egy munkanapot. Most megosztom veletek a kedvenc trükkjeimet.

Egy nehéz, összetett, sok feladatból álló projektet könnyű halogatni. Az is bosszantóan gyakran előfordul az életünkben – az enyémben mindenképpen–, hogy déltájban arra eszmélek: még nem végeztem el semmit, csak emailekre válaszolgattam vagy rendet raktam az asztalomon. Szerencsére jó néhány technika létezik, amelynek segítségével már rengeteget fejlesztettem a koncentrálóképességemen és így hatékonyabban haladhatok előre a munkámban. Most megosztom veletek néhány kedvencemet:

1. Kizárom a külvilágot, amennyire lehet

Ahhoz, hogy megfelelően tudjak koncentrálni, el kell érnem, hogy csak a legszükségesebb dolgokra fókuszáljak. Ezért például lenémítom a telefonomat – akit muszáj, majd visszahívom később. Mindent bezárok a desktopomon, amire nincs most azonnal szükségem. Bevallom, az is gyakran előfordul, hogy kimentem magam mítingek alól, amelyeken nincs égető szükség rám. Ha zavar, hogy a munkatársaim beszélgetnek körülöttem, valamilyen kellemes, de nem túl változatos zenét hallgatok. (Lásd az 5-ös pontot.)

2. Felére csökkentem a teendőlistámat.

Megírni a prezit, felhívni a fodrászt, megtervezni a következő két és fél hónapot... Biztos, hogy mindezt ma kell elintéznem? Ha túl sok tétel szerepel a to do-listámon, nehezebben vágok neki még az elsőnek is. Másfelől amikor megtervezem az előttem álló napot, hajlamos vagyok mindig egy kicsit többet felírni, és aztán csodálkozom, hogy sosem jutok a dolgaim végére. Ezért azt a megoldást dolgoztam ki, hogy kicsit kevesebbet írok fel az adott napra, mint amennyit reálisnak tartok. Bármikor beeshet ugyanis egy újabb, sürgős feladat vagy hosszúra nyúlhat az értekezlet... Ha pedig nem történik vis maior és felszabadul délután egy félórám, akkor még örülök is.

3. Valami igazán hatékony feladattal kezdem a napot.

Nem könnyű fontossági sorrendet felállítani a teendőlistámon, ezért rendszerint hármasával rendezem sorba őket és a három legégetőbb közül kiválasztom azt, amit (vagy legalább egy részét) gyorsan (mondjuk félóra alatt) el tudok végezni. Ezen az egy feladaton pedig rögtön ébredés után túlesek! Nekem ugyanis ilyenkor fog a legjobban az agyam. Felkelek, főzök egy kávét és nekilátok. Ha megvagyok vele, akkor indulhat a reggeli rutin, és ezután a nagyobb, nehezebb, időigényesebb teendők is könnyebben adják meg magukat.

4. Odafigyelek, hogy milyen környezetben dolgozom.

Mivel a laptop és az internet a legfontosabb munkaeszközeim, ezért viszonylag könnyű íróasztalt változtatni. Ha nem az irodában dolgozom, akkor sem mindig maradok otthon; sokszor egy kávézóban jobban koncentrál az ember, mint otthon, szanaszét heverő holmik között. További tippek a témában���

5. Yo-Yo Ma csellójátékát hallgatom

Aki ki nem állhatja a komolyzenét, annak is javasoljuk, hogy adjon egy esélyt a kínai származású amerikai csellóművésznek. A cselló mély hangja megnyugtatja az idegeket, és mivel az egy szál cselló nem tud olyan ingergazdag hatást biztosítani, mint mondjuk egy musical, ezért nem is vonja el a figyelmemet a munkától.

6. Tudom, mennyi ideig vagyok képes egy huzamban koncentrálni.

És ennek mentén tervezem meg a munkarendemet. Néha kísérletezem azzal, hogy 2–5 perccel megnövelem a tervezett munkaetapot; ugyanis ez a készség is fejleszthető, lehet, hogy többet tudok elvégezni egy huzamban, mint gondolnám. (Azért próbálok figyelni arra, hogy egy etapon belül azért legalább kétszer felálljak és kinyújtóztassam a tagjaimat.)

7. Kiszellőztetem a fejem.

Ha egy mód van rá, egy munkanap során legalább kétszer kimegyek (ha csak 5 percre is) a szabad levegőre. Egy kutatás szerint az ideális munkanap 52 perces munkaetapokból és 17 perces szünetekből áll. Számomra nincs veszélyesebb annál, mint hogy „bezápuljon” az agyam! :)

8. Figyelek az egészségemre.

Hetente többször sportolok (kocogok, biciklizem, erősítő edzésre járok és táncolok), rengeteg teát iszom, minden nap vitaminokat eszemés ha érzem, hogy bujkál bennem egy bacilus, nincs mese, tudom, hogy többet kell pihennem. Könnyű azt mondani? Itt van néhány tipp, hogyan iktasd be a sportot a zsúfolt mindennapjaidba.���

9. Naponta (legalább) 5 percet meditálok.

Néhány perc be- és kilégzés egy csendes sarokban lecsendesíti az elmémet és esélyt ad arra, hogy rendeződjenek a gondolataim. Itt olvashatsz bővebben a meditáció jótékony hatásairól.���

10. Gyűjtöm az inspirációkat.

Minden nap átlapozom a számomra fontos website-okat, blogokat, folyóiratokat és kigyűjtöm (egy táblázatba)azokat, amelyekből inspirálódni tudok. A magam részéről mindig az ebéd utáni kávé kortyolgatása közben szánok időt erre a tevékenységre, de a pénztár előtti sorban várakozva is elolvasok egy-két újságcikket.

11. Azon vagyok, hogy minden nap ugyanabban az időben menjek aludni.

Ez számomra az egyik legnehezebb feladat, ami sokszor nem megy rutinból. Estefelé, fáradt aggyal a legnehezebb előre gondolkodni, pedig ez a megoldás: ha legkésőbb fél 11-kor ágyban szeretnék lenni, akkor 10-kor már nem kezdhetek bele egy újabb tevékenységbe. Ha sikerült időben nyugovóra térnem, másnap reggel frissen ébredek, kevesebbet nyomkodom a szundi gombot és reggel 9-re már egy csomó mindent elintéztem, ami szuper érzés.

12. A nap végén sorra veszem, mi mindent értem el.

Ha késő délután frusztráltan állok fel az asztaltól, tudván, hogy hány tételt nem sikerült kipipálni a teendőlistámon, akkor nehezebb észrevenni azokat a feladatokat is, amiket viszont elvégeztem és amikre büszke lehetek. Ezért is fontos, hogy reálisan tervezzek aznapra (lásd a 2-es pontot). Szóval a lényeg, hogy még a legrosszabbul sikerült nap végén is találjak valamit, amiért megveregethetem a saját vállamat. Ha pozitívan állok hozzá, könnyebb „megbocsátani magamnak” az el nem végzett teendőkért és azokat hatékonyan beütemezni későbbre.

Innen tanultam ezeket többek között: careergirldaily.com, businessinsider.com

Te képes lennél rá? 8 sztár, aki minden nap ugyanazt eszi

Mert egészségesen élnek. Vagy épp ellenkezőleg.

Ezért ne egyél bele a nyers süteménytésztába

A tésztakóstolgatás a sütési folyamat természetes része, nem igaz? Na, csak óvatosan…

10 szemtelenül nyomós érv, hogy ne mozdulj ki a hétvégén

Nem kell folyton a hétvégén is rohangálni, mint pók a falon. Arra ott van az egész hét. Most pihenj!

Mi visz rá egy 18 éves csajt, hogy újra és újra összeöltözzön az édesanyjával? Még akkor is, ha az illető anyuka Reese Witherspoon

Mi tiniként aligha megyünk bele, még ha ilyen stílusos anyukánk is lett volna, mint Reese, akkor sem. És ti?

Segítség! A barátnőm szinte eggyé vált a gyerekével!

Ha én lennék az ő helyében és ezt olvasnám, engem ez erősen elgondolkodtatna...

Napi horoszkóp november 24.: a Rákok a legváratlanabb helyzetekre is fel vannak készülve, az Oroszlánok lenyűgözik a környezetüket

A hét utolsó munkanapján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Emberkísérlet: mire elég heti 3x30 perc mozgás?

Megéri-e heti 3 alkalommal 30 percet mozogni? Kolleganőnk kipróbálta.

Elképesztően vicces tweetek a gyereknevelésről – 2017-es kiadás

„Egy hosszú, nehéz, gyerekkel töltött nap végén jóleső érzés tudni, hogy egy hosszú, nehéz, gyerekkel töltött éjszaka áll előtted.”

Karácsony az oviban: mi van, ha egy kisgyerek nem ünnepel?

A ti ovitokban mindenki karácsonyozik?

"Mi lenne, ha mostantól nem ajándékoznánk?" – majd a szobában hirtelen megfagyott a hangulat

Szinte biztos, hogy olvasónkon, Tündén kívül mások is kerültek már hasonló helyzetbe...

Fogadalom: ezen a télen NEM leszek beteg! – 8 óvintézkedés, hogy sikerüljön

Kell a fenének a napokig tartó orrfolyás! Idén harcolunk.

Napi horoszkóp november 23.: az Ikrek pontot tehetnek egy lezáratlan ügy végére, a Rákok a tökéletességre törekszenek

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

5 dolog, amit a második gyereknél már sokkal lazábban kezelsz

Legalábbis annyira, hogy nem mész azonnal a falnak. Hihi!

Forralt bor-teszt: megkerestük a Vörösmarty tér legjobbját, hogy neked már ne kelljen

Sokan szeretik a téli időszak egyik tradicionális italát, a forralt bort, ami nélkül már-már elképzelhetetlenek az adventi vásárok. Mivel sok helyen kapható és az ára is igen borsos, mi most felkutattuk, hol érdemes kortyolni belőle, hogy az idei felhozatal ne okozzon csalódást.

Meghan Markle heteken belül beköltözik a Kensington-palotába és állítólag már el is jegyezték egymást Harry herceggel

Bennfentes források szerint nem az a kérdés, hogy Meghan és Harry összeköltöznek-e, hanem hogy mikor.

13 mondat, amit a diétázók többet nem akarnak hallani

„Egyél brownie-t, direkt neked sütöttem!”

Egy áruházlánc heti egy „csendes órát” vezetett be az autista vásárlók kedvéért

Ebből a világ minden nyilvános helyiségében rendszert kellene csinálni, biztosak vagyunk benne, hogy nem csak az autizmussal élőknek lenne szükségük rá!

Kövess minket

Előfizetés