12 „titkos” módszerem az akaraterőm és koncentrációm felpörgetésére

12 „titkos” módszerem az akaraterőm és koncentrációm felpörgetésére
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az elmúlt években rengeteget tanultam, arról, hogyan lehet tervezettebben és összeszedettebben, kevesebb halogatással csinálni végig egy munkanapot. Most megosztom veletek a kedvenc trükkjeimet.

Egy nehéz, összetett, sok feladatból álló projektet könnyű halogatni. Az is bosszantóan gyakran előfordul az életünkben – az enyémben mindenképpen–, hogy déltájban arra eszmélek:még nem végeztem el semmit, csak emailekre válaszolgattam vagy rendet raktam az asztalomon. Szerencsére jó néhány technika létezik, amelynek segítségével már rengeteget fejlesztettem a koncentrálóképességemen és így hatékonyabban haladhatok előre a munkámban. Most megosztom veletek néhány kedvencemet:

1. Kizárom a külvilágot, amennyire lehet

Ahhoz, hogy megfelelően tudjak koncentrálni, el kell érnem, hogy csak a legszükségesebb dolgokra fókuszáljak. Ezért például lenémítom a telefonomat – akit muszáj, majd visszahívom később. Mindent bezároka desktopomon, amire nincs most azonnal szükségem. Bevallom, az is gyakran előfordul, hogy kimentem magam mítingek alól, amelyeken nincs égető szükség rám. Ha zavar, hogy a munkatársaim beszélgetnek körülöttem, valamilyen kellemes, de nem túl változatos zenét hallgatok. (Lásd az 5-ös pontot.)

2. Felére csökkentem a teendőlistámat.

Megírni a prezit, felhívni a fodrászt, megtervezni a következő két és fél hónapot... Biztos, hogy mindezt ma kell elintéznem? Ha túl sok tétel szerepel a to do-listámon, nehezebben vágok neki még az elsőnek is. Másfelől amikor megtervezem az előttem álló napot, hajlamos vagyok mindig egy kicsit többet felírni, és aztán csodálkozom, hogy sosem jutok a dolgaim végére. Ezért azt a megoldást dolgoztam ki, hogy kicsit kevesebbet írok fel az adott napra, mint amennyit reálisnak tartok. Bármikor beeshet ugyanis egy újabb, sürgős feladat vagy hosszúra nyúlhat az értekezlet... Ha pedig nem történik vis maior és felszabadul délután egy félórám, akkor még örülök is.

3. Valami igazán hatékony feladattal kezdem a napot.

Nem könnyű fontossági sorrendet felállítani a teendőlistámon, ezért rendszerint hármasával rendezem sorba őket és a három legégetőbb közül kiválasztom azt, amit (vagy legalább egy részét) gyorsan (mondjuk félóra alatt) el tudok végezni. Ezen az egy feladaton pedig rögtön ébredés után túlesek! Nekem ugyanis ilyenkor fog a legjobban az agyam. Felkelek, főzök egy kávét és nekilátok. Ha megvagyok vele, akkor indulhat a reggeli rutin,és ezután a nagyobb, nehezebb, időigényesebb teendők is könnyebben adják meg magukat.

4. Odafigyelek, hogy milyen környezetben dolgozom.

Mivel a laptop és az internet a legfontosabb munkaeszközeim, ezért viszonylag könnyű íróasztalt változtatni. Ha nem az irodában dolgozom, akkor sem mindig maradok otthon; sokszor egy kávézóban jobban koncentrál az ember, mint otthon, szanaszét heverő holmik között. További tippek a témában

5. Yo-Yo Ma csellójátékáthallgatom

Aki ki nem állhatja a komolyzenét, annak is javasoljuk, hogy adjon egy esélyt a kínai származású amerikai csellóművésznek. A cselló mély hangja megnyugtatja az idegeket, és mivel az egy szál cselló nem tud olyan ingergazdag hatást biztosítani, mint mondjuk egy musical, ezért nem is vonja el a figyelmemet a munkától.

6. Tudom, mennyi ideig vagyok képes egy huzamban koncentrálni.

És ennek mentén tervezem meg a munkarendemet. Néha kísérletezem azzal, hogy 2–5 perccel megnövelem a tervezett munkaetapot; ugyanis ez a készség is fejleszthető, lehet, hogy többet tudok elvégezni egy huzamban, mint gondolnám. (Azért próbálok figyelni arra, hogy egy etapon belül azért legalább kétszer felálljak és kinyújtóztassam a tagjaimat.)

7. Kiszellőztetem a fejem.

Ha egy mód van rá, egy munkanap során legalább kétszer kimegyek (ha csak 5 percre is) a szabad levegőre. Egy kutatás szerint az ideális munkanap 52 perces munkaetapokból és 17 perces szünetekből áll. Számomra nincs veszélyesebb annál, mint hogy „bezápuljon” az agyam! :)

8. Figyelek az egészségemre.

Hetente többször sportolok (kocogok, biciklizem, erősítő edzésre járok és táncolok), rengeteg teát iszom, minden nap vitaminokat eszemés ha érzem, hogy bujkál bennem egy bacilus, nincs mese, tudom, hogy többet kell pihennem. Könnyű azt mondani? Itt van néhány tipp, hogyan iktasd be a sportot a zsúfolt mindennapjaidba.

9. Naponta (legalább)5 percet meditálok.

Néhány perc be- és kilégzés egy csendes sarokban lecsendesíti az elmémet és esélyt ad arra, hogy rendeződjenek a gondolataim. Itt olvashatsz bővebben a meditáció jótékony hatásairól.

10. Gyűjtöm az inspirációkat.

Minden nap átlapozom a számomra fontos website-okat, blogokat, folyóiratokat és kigyűjtöm (egy táblázatba)azokat, amelyekből inspirálódni tudok. A magam részéről mindig az ebéd utáni kávé kortyolgatása közben szánok időt erre a tevékenységre, de a pénztár előtti sorban várakozva is elolvasok egy-két újságcikket.

11. Azon vagyok, hogy minden nap ugyanabban az időben menjek aludni.

Ez számomra az egyik legnehezebb feladat, ami sokszor nem megy rutinból. Estefelé, fáradt aggyal a legnehezebb előre gondolkodni, pedig ez a megoldás: ha legkésőbb fél 11-kor ágyban szeretnék lenni, akkor 10-kor már nem kezdhetek bele egy újabb tevékenységbe. Ha sikerült időben nyugovóra térnem, másnap reggel frissen ébredek, kevesebbet nyomkodom a szundi gombot és reggel 9-re már egy csomó mindent elintéztem, ami szuper érzés.

12. A nap végén sorra veszem, mi mindent értem el.

Ha késő délután frusztráltan állok fel az asztaltól, tudván, hogy hány tételt nem sikerült kipipálni a teendőlistámon, akkor nehezebb észrevenni azokat a feladatokat is, amiket viszont elvégeztem és amikre büszke lehetek. Ezért is fontos, hogy reálisan tervezzek aznapra (lásd a 2-es pontot). Szóval a lényeg, hogy még a legrosszabbul sikerült nap végén is találjak valamit, amiért megveregethetem a saját vállamat. Ha pozitívan állok hozzá, könnyebb „megbocsátani magamnak” az el nem végzett teendőkért és azokat hatékonyan beütemezni későbbre.

Innen tanultam ezeket többek között: careergirldaily.com, businessinsider.com

Vízesések a Föld körül: 7 szédületes fotó

Esőkabát kötelező! Következzenek a világ legpazarabb vízesései egyetlen képgalériában.

Ezeknek a gyerekeknek nem volt annyira fontos az esküvőd, mint neked... És ez enyhe kifejezés

Bizony, néhányan csont nélkül ellopják a show-t az ifjú pár elől...

Fogyj együtt a kutyáddal/macskáddal, hogy mindketten sokáig egészségesek maradjatok: 5 tipp

A kutya/macska és az ember együttélése jótékony hatással van mindkét fél egészségére. Hát még ha az életmódjukra is figyelnek.

5 jel, amiből észre kell venned, ha valamiben rossz döntést hoztál

Legyen szó akár a karrieredről vagy a párkapcsolatodról: az ösztöneid megsúgják majd, ha valami nem klappol.

Kövess minket

Spórolj ősszel is!

Csak 1185 Ft