A 4 legkárosabb tévhit a pattanások kezelésével kapcsolatban

Borítókép: A 4 legkárosabb tévhit a pattanások kezelésével kapcsolatban
Te is régóta szenvedsz a pattanások miatt? Lehet, hogy te is áldozatul estél az alábbi mítoszoknak?

A felnőttkori pattanásokról és a problémás bőrről úgy általában rengeteg tévhit kering mindenfele: az interneten, barátnős traccspartiban de még a kozmetikusok szalonjaiban is találkozhatunk némelyikükkel. Körbekérdeztünk, összegyűjtöttük a 4 leggyakrabban előforduló téves elképzelést a felnőttkori bőrproblémákkal kapcsolatban, és szakértők véleményeinek segítségével megpróbáltunk egyszer s mindenkorra tiszta vizet önteni a pohárba!

1. tévhit: Többször kell arcot mosni, ha pattanásos a bőröd

A zsíros arcbőrre kifejlesztett termékekkel történő, túl gyakori arcmosás egyáltalán nem tesz jót a bőr amúgy is labilis faggyúháztartásának. Minél többet mosod, a bőr annál jobban "beijed", és annál több faggyút fog termelni. Tévedés azt hinni, hogy a külső szennyeződések okolhatók a pattanások kialakulásáért. A gének, a hormonműködés vagy a stressz sokkal inkább ludas a dologban. Természetesen nem árt kerülni a vastag, nehéz, mitesszerképző sminktermékeket vagy arcápolókat, de ha a bőrtípusunknak és -problémánknak megfelelő termékeket használunk, a napi kétszeri arcmosás (reggel csak tiszta, langyos vízzel) bőven elegendő.

2. Tévhit: a napozás jót tesz a pattanásoknak

A helyes és mértékletes napozás valóban áldásos hatással bír bizonyos bőrbetegségeknél, mint például az ekcéma vagy a pikkelysömör, ám a pattanásos bőrnek inkább árt, mint használ. A napsugarak gyengítik a bőr védekező képességét, amitől bőr mikrobiom egyensúlya tovább romolhat és ez további pattanásokat eredményezhet.

3. tévhit: A pattanásos bőrt nem szabad krémezni

Sajnos még mindig gyakran találkozunk ezzel a tévhittel, holott a zsíros bőr gyakran vízhiányos is. Ha arcbőrünk nem eléggé hidratált, ezt a problémát a bőr további faggyútermeléssel próbálja meg kiküszöbölni. Keressünk hát kifejezetten zsíros bőrre kifejleszett, könnyű, de gazdagon hidratáló arckrémet és használjuk is rendszeresen.

4. tévhit: a sminktől még több lesz a pattanásunk

Valóban, de csak akkor, ha rossz sminkterméket választunk. Soha ne használjunk lejárt szavatosságú alapozókat, vagy olyat, aminek az állaga megváltozott. A bőrgyógyászok azt javasolják, inkább púderes, ásványi alapozókat és korrektorkat használjunk, olyanokat, amik cink-oxidot tartalmaznak. Az ásványi alapozók ugyanis magukba szívják a felhalmozódott olajokat, megakadályozva ezzel, hogy eltömődjenek tőlük a pórusaink. Ha mindenképp folyékony alapozót szeretnénk, keressük a terméken a "nem komedogén" (nem mitesszerképsző) mgejelölést.