A szépségtermék, amit nem mersz használni – Miért is?

Borítókép: A szépségtermék, amit nem mersz használni – Miért is? Forrás: Getty Images
Pedig érdemes lenne, mert hihetetlenül szuper!

Van egy szépségtermék, ami csak nemrégiben került be a köztudatba és nagyobb választékban a boltok polcaira, és amit még csak a profik mernek/tudnak használni. Sejted már, mi lehet az? Súgunk: átmenet az arcápoló és a sminktermék között és nem a BB krém. Igen, bizony a sminkalapról, más néven bázisról, más néven primerről van szó, amiért a profi sminkmesterek rajonganak, mi viszont egyelőre nem igazán merjük vagy tudjuk használni. Pedig ha teszünk egy próbát, adunk neki egy esélyt, hamar feltesszük magunknak a kérdést:

Hogyan is élhettünk eddig a primer nélkül?

Megkérdeztem néhány barátnőmet, hogy ismerik-e, használják-e és ha nem, miért nem? Az alábbi válaszokat kaptam leggyakrabban:

1. Nem használok primert, mert nem értem, mire való.

Nos, egyszerű. A sminkbázisnak két alapvető funkciója van: egységesíti a bőrszínt és tartósabbá teszi a fölé kerülő sminket. Általában színtelen vagy semleges színű, könnyű textúrájú, gyakran zselés állagú krém, ami korrigálja a bőrszín egyenetlenségeit (pl. az apró piros foltokat), kisebbíti a pórusokat, felfrissíti a bőrt.


2. Nem használok primert, mert nem tudom, hogyan kell.

A hidratáló krém fölé és – ha használsz – az alapozó alá kell felvinni. Vannak speciális szemhéjbázisok, azokat értelemszerűen a szemhéjra kell felvinni még a smink előtt de a szemránckrém után. Fontos, hogy krémezés után várjunk kábé 10 percet, amíg a hidratáló alaposan beszívódik, vagy ha erre nincs időnk, vékony papírtörlővel itassuk fel a fölösleget. A bázis nem helyettesíti a hidratálót, de az alapozót kiválthatja, ha kevésbé problémás a bőrünk.

Forrás: Getty Images

3. Nem használok primert, mert félek, hogy elnehezíti a bőrömet.

Ellenkezőleg! A primeren sokkal könnyebben terül el az alapozó vagy a korrektor, nem csomósodik össze és kevesebb terméket kell felvinned. Ráadásul tartósabb is lesz a smink, így napközben nem kell újabb és újabb rétegekkel "felfrissítened".


4. Nem használok primert, mert zsíros bőröm van és félek, hogy eltömíti a pórusaimat.

A problémás bőrűek választhatnak kifejezetten zsíros bőrre kifejlesztett terméket – ennek az az előnye is megvan, hogy hosszan tartó mattító hatással gondoskodik arról, hogy ne fényesedjen ki az arcbőröd. Ezek a termékek egyike sem komedogén, azaz nem tömíti el a pórusokat, nem mitesszerképző.

Ugye sikerült meggyőznünk? Máris mutatjuk hát a mi kedvenc bázisainkat!