Szépségszerkesztőként mára megtanultam: csak egyetlen igazán jó ápolótermék létezik!

Borítókép: Szépségszerkesztőként mára megtanultam: csak egyetlen igazán jó ápolótermék létezik! Forrás: Getty Images
Kíváncsi vagy, melyik az? Azonnal elárulom!

Mindenféle beképzeltség nélkül de teljes magabiztossággal mondom: én vagyok az ideális szépségrovat-szerkesztő. Miért? Mert imádom a munkámnak ezt a részét (is)! Hatalmas lelkesedéssel vetem bele magam a termékek zűrzavarába, és addig nem nyugszom, amíg el nem igazodom benne. Egy jó prezentáció, egy alapos és mutatós sajtóanyag, bumm, engem meg is győztek, bizony, nem voltam rest kipróbálni az adott terméket, még aznap kentem is fel a tesztert és vártam a hatást. Igen, én azok közé tartozom, akik általában ki is próbálják a kencéket, amikről írnak, mivel kíváncsi vagyok, tényleg olyan selymes-e az állaguk, tényleg annyira gyorsan felszívódnak-e, valóban látható-e azonnal az eredmény, smink esetében hogy tartós-e, milyen erősen pigmentált, mennyire könnyű a felvitele, stb., stb.

Emellett alaposan tanulmányozom az összetevők listáját is, nem mondom, hogy mindről, de egyre többről tudom már, hogy mit takar, mi a funkciója és mennyire számít veszélyesnek, mennyire allergizál. Van olyan összetevő-kombináció, amit soha semmi szín alatt nem kennék a bőrömre, de szerencsére ez ma már csak nagyon kevés márka termékeiben bukkan fel.

Be kell ismernem, a bőröm azért nem feltétlenül örül, hogy rajta kísérletezem, és ezt a tudomásomra is hozza néha ilyen-olyan rusnya elváltozásokkal, így aztán mostanában egyre óvatosabb vagyok a próbálgatásokkal. Most is letesztelem a termékeket, mielőtt írnék róluk, viszont ma már jobban figyelek arra, hogy mikor teszem ezt. Mindig adok időt a bőrömnek a pihenésre, regenerálódásra, főleg télen vagyok vele kíméletes, amikor az időjárás amúgy is jobban megviseli.

Na de térjünk végre a lényegre, hogy mire is jöttem rá az elmúlt évek sok-sok kencézése alatt? Hogy megtaláltam-e a tökéletes arcápolót, ahogyan azt a címben beígértem? A válaszom igen, de mégsem tudom megmondani nektek, melyik az. Méghozzá azért nem, mert ez egészen biztosan mindenki számára más lesz, és én senkit nem szeretnék félrevezetni. (Ha legörgettek, megnézhetitek, hogy nekem melyik az igazi.) Viszont biztos támpontot tudok adni ahhoz, hogy ti is megtaláljátok az egyetlen igazit: csak egy dologra figyeljetek, de arra nagyon - a bőrötök visszajelzéseire! Hallgassatok a bőrötökre, ő mindig tudja, mi a jó neki, és folyamatosan jeleket küld, hogy mi is megértsük.

Tudod, hogy jó neked egy arcápoló, ha:

1. Felvitele után a bőr nem viszket, nem bizsereg, nem érzel égető, csípős érzést, nem húzódik.

2. Egy-két perccel a felvitele után még mindig nem érzed a fentieket, nem érzel szárazságot. Kellemes, megnyugtató, finom érzés a bőrödben lenni.

3. Ha három-öt perc után megérinted a bőrödet, nincs ragacsos érzés, olyan a tapintása, mint a friss, harmatos, zsenge virágszirmoknak. (Igen, pont olyan.)

4. A krém felvitele után pár perccel látod, hogy egységesebbé válik a bőröd színe, a vörös foltok halványulnak, az apróbb ráncok kitelnek, mintha teleszívta volna magát a bőröd nedvességgel és tápanyagokkal. (Merthogy ennek kell történnie a bőröd legfelső rétegében a jó krémtől, szérumtól.)

5. Éjszakai krémek esetében reggel, ébredés után sem érzed száraznak (vagy túlzottan olajosnak) a bőröd, nincsenek rajta hámló, száraz foltok, nem nőttek pattanásaid, amíg aludtál.

6. Nappali krém esetében a nap végére nem jelennek meg apró, hámló bőrdarabkák az arcodon, nem lesznek rajta vörös foltok, nem "szürkül be" teljesen az arcod.

7. Hosszú távú használat után sem alakul ki tőle bőrirritáció, nem lesz több mitesszered, pattanásod.

És még egy dolgot nagyon fontos megjegyezni! Ez nem egy életre szóló, örök hűségeskü álatal megszentelt kapcsolat közted és az arcápolód között! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy éveken át ugyanazt a terméket használják, holott a bőrünk folyamatosan változik, és folyamatosan változnak az igényei, problémái is. Másra van szüksége nyáron és másra télen, másra húszéves korodban, másra 25 és másra 30 évesen.

Tudod, hogy arcápolót kell váltanod, ha:

1. Bármiféle irritációt tapasztalsz a bőrödön a krémed felvitele után.

2. Már nem éred el vele ugyanazt a kellemes hatást, mint korábban.

3. Zsírosabb vagy szárazabb lett a bőröd.

4. Nem szívódik fel tökéletesen, vagy épp az ellenkezője, pikk-pakk eltűnik, mintha nem is krémeztél volna.

5. Azt látod, érzed, megváltozott a bőröd textúrája, minősége.

De hogy azoknak se okozzak csalódást, akik termékajánlót vártak, mégiscsak elárulom, nekem melyik az a termék, ami jelen pillanatban tényleg az egyetlen igazi: A La Roche-Posay Toleriane Ultra Nuit éjszakai arcápolója minden, amire jelenleg az arcbőrömnek szüksége van ahhoz, hogy a száraz, hideg idő, a koszos levegő ellenére is egészséges maradjon. És ha egy újdonság, amit épp tesztelek, nem válik be, ettől a krémtől gyorsan visszaáll a bőröm megszokott egyensúlya.

Nyáron persze másra van szükségem, néhány éve már az Ilcsi egyik terméke az igazi, ha 20 fok fölé megy a hőmérséklet. Az Ilcsi Szőlő Őssejtes arckrém az én vízhiányos, 30 pluszos bőrömre tökéletes!

Szóval ha van már egy-két ráncotok, száraz, vízhiányos és gyakran érzékeny, allergiára hajlamos a bőrötök, tehettek egy próbát az én kedvenceimmel, de lehet, hogy nektek valami teljesen másra van szükségetek.

Ne feledjétek, csak a bőrötökre hallgassatok, senki másra!

Elveszel a krémek, szérumok, lotionök, arcolajok kevelkádjában? Tudj meg mindent az arcápolókról az Éva magazin márciusi számából - két szakértő segít megtalálni a tökéletest!

Az Éva magazin márciusi száma február 14-től kapható az újságárusoknál!