Szerelmes a gyerekem, és csak az a dolgom, hogy hátralépjek: ez az ő élete

Szerelmes a gyerekem, és csak az a dolgom, hogy hátralépjek: ez az ő élete
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Szerelmes, együtt jár, szakít, újrakezd. Tetszik, nem tetszik, tiltod, megengeded. Jaj, hogy lehet ezt elviselni? Herczegh Tímea gyermekpszichológust, három gyermek édesanyját kérdeztük.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Hogyan viszonyuljunk ahhoz, ha a gyerekünk szerelmes?

A szerelem ugyanolyan valódi tud lenni négyévesen, mint nyolcvanévesen. Mindenekelőtt tehát vegyük komolyan a gyerekünk érzéseit, akárhány éves legyen is. Ne pletykáljunk róla fennhangon, amikor ő is hallja (és akkor sem, amikor nem), ne árusítsuk ki az érzelmeit.

Mennyire kell „rajta lennem” az ügyön?

Úgy látom, a birtokló típusú szülők nehezen fogadják el, ha a gyerekük szerelmes lesz. Feltételeket szabnak („majd ha leérettségiztél!”), korlátokat állítanak fel („nem járhatsz ezzel a fiúval!”), mindenről tudni akarnak, benyomulnak a gyerek intim szférájába. Pedig itt hátra kell lépned: ez a történet nem rólad szól.

Majd ha leérettségiztél!

Mi van, ha nem tetszik a gyerekem választottja?

Fogd vissza magad. Ha kifejezed az ellenérzéseidet, netán tiltasz, azzal két tipikus reakciót válthatsz ki: a gyereked vagy elhagyja a szerelmét, de közben meghasonul önmagával, vagy csak azért is fejjel megy a falnak. Láttam én már dacból született házasságokat.

És ha tényleg úgy érzem, a vesztébe rohan?

Hagyd. Tudom, ez pokoli nehéz. De akkor neki valamiért egy ilyen típusú tapasztalásra van szüksége a személyiségfejlődéshez.

Egy anyuka így élte meg két lánya szerelmi kalandjait:
Egy anyuka így élte meg két lánya szerelmi kalandjait: Segítség, szerelmes a lányom! Már megint...

De ha összetörik a szívét?

Ez valószínűleg mindenkivel megtörténik élete során. Nem óvhatod meg tőle a gyermekedet. Igen, nagyon nehéz elviselni, neked is. Olyan, mint amikor beadod a gyereket az óvodába, és ő bent sír, te pedig kint. Én ilyenkor megkérdeztem a gyerekeimet, hogy átölelhetem-e, megvigasztalhatom-e őket. A lányom engedte, a fiam nem. Ezzel nekik kell megküzdeniük, de arra bátoríthatod őket, hogy nyugodtan sírják ki magukból a bánatukat.

Amikor a gyereked komolyan együtt jár valakivel, hirtelen kibővül a család.

Szó szerint. Nekem most, hogy a fiamnak komoly barátnője van, olyan, mintha három helyett négy gyerekem volna. És akkor a barátnőjének is terítek, őt is elvisszük nyaralni, eggyel több színházjegyet veszek. Ez természetes. De nem esik nehezemre, mert ha azt látom, hogy a gyerekemet szeretik, az nagyon felemelő érzés.

Mi a helyzet az ott alvással?

A környezetemben alapvetően két szélsőséges hozzáállást látok a szülők részéről. Vagy a lovak közé dobják a gyeplőt, és mindent megengednek, vagy bigott elvekhez tartják magukat és szemellenzős módon korlátozzák a gyereküket. Például ismerek olyan szülőt, aki megengedi, hogy a lánya a barátjánál aludjon, de ha a fiú jön hozzájuk, megtiltja, hogy egy ágyban aludjanak. Mi ez, ha nem álszentség? Hol itt a következetesség? Olyan szülőről is hallottam már, aki kikötötte, hogy a lánya nem veszítheti el a szüzességét tizennyolc éves koráig. Na már most ilyen korlátozások hatására az szokott történni, hogy az ifjú lány úgyis kipróbálja a szexet, csak éppen más módon. Rendben, a szűzhártyája érintetlen marad – de más nem. Hát nem sokkal jobb, ha megbízol a gyerekedben és rábízod azt a döntést, hogy mikor szeretné átélni az első szexuális élményt? Az a legfontosabb, hogy az valódi szerelmeskedés legyen, és biztonságos körülmények között történjen meg. Azt mondjuk jó ötletnek tartom, ha megkéred a tini gyerekedet arra, hogy lehetőleg várjon egy fél évet a kapcsolatban, mert azalatt a párjával lesz idejük igazán megismerni egymást. Beszélgess vele a fogamzásgátlásról, kísérd el a nőgyógyászhoz, ha szükséges. Nincs más dolgod, csak biztosítani őt arról, hogy ott vagy, ha kellesz. És még az is lehet, hogy elmeséli neked, ha megtörtént.

Neked annak idején beleszóltak a szüleid a szerelmi életedbe?
Soha!
Próbálkoztak, de nem hagytam.
Igen, volt, hogy szakítottam valakivel, aki nem tetszett nekik. Azóta is bánom.
Megosztom az eredményt
Herczegh Tímea szerint a gyerekek 70-80 százaléka nem a saját ágyában alszik:
Herczegh Tímea szerint a gyerekek 70-80 százaléka nem a saját ágyában alszik: Tényleg társfüggő lesz a gyerekem, ha együtt alszom vele?
Ha a gyerek lefekvés előtt kapja meg a gépet, már nincs meg a megfelelő kivezetése a napból:
Ha a gyerek lefekvés előtt kapja meg a gépet, már nincs meg a megfelelő kivezetése a napból: A te gyerekeid mennyit kütyüzhetnek? – kérdeztük a pszichológust
Tovább olvasok
A shownak folytatódnia kell – 7 életrajzi film zenészlegendákról

Zene, rock and roll, átütő tehetségek, sikítozó rajongók. És persze a hírnév sötét oldala: drogok, magány, depresszió. Megúszható a halhatatlanság nélkülük? A Bohém rapszódia vagy a Doors példája nem ezt támasztják alá.

18 sztár, aki smink nélkül felismerhetetlenül hétköznapian fest

Akár filmekben, akár TV-műsorokban, zenei videókban vagy divat magazinokban látjuk őket, az arcukat mindig vastag sminkréteg fedi, és persze még egy jó adag photoshop is kerül rájuk, miközben számtalan híresség ezek nélkül is fantasztikusan néz ki.

Kövess minket

60%-os kedvezmény!!! Fizess elő fél évere (5 lapszám) és fél évig az InStyle-t is megkapod!

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem