Szerelmes a gyerekem, és csak az a dolgom, hogy hátralépjek: ez az ő élete

Szerelmes a gyerekem, és csak az a dolgom, hogy hátralépjek: ez az ő élete
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Szerelmes, együtt jár, szakít, újrakezd. Tetszik, nem tetszik, tiltod, megengeded. Jaj, hogy lehet ezt elviselni? Herczegh Tímea gyermekpszichológust, három gyermek édesanyját kérdeztük.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Hogyan viszonyuljunk ahhoz, ha a gyerekünk szerelmes?

A szerelem ugyanolyan valódi tud lenni négyévesen, mint nyolcvanévesen. Mindenekelőtt tehát vegyük komolyan a gyerekünk érzéseit, akárhány éves legyen is. Ne pletykáljunk róla fennhangon, amikor ő is hallja (és akkor sem, amikor nem), ne árusítsuk ki az érzelmeit.

Mennyire kell „rajta lennem” az ügyön?

Úgy látom, a birtokló típusú szülők nehezen fogadják el, ha a gyerekük szerelmes lesz. Feltételeket szabnak („majd ha leérettségiztél!”), korlátokat állítanak fel („nem járhatsz ezzel a fiúval!”), mindenről tudni akarnak, benyomulnak a gyerek intim szférájába. Pedig itt hátra kell lépned: ez a történet nem rólad szól.

Majd ha leérettségiztél!

Mi van, ha nem tetszik a gyerekem választottja?

Fogd vissza magad. Ha kifejezed az ellenérzéseidet, netán tiltasz, azzal két tipikus reakciót válthatsz ki: a gyereked vagy elhagyja a szerelmét, de közben meghasonul önmagával, vagy csak azért is fejjel megy a falnak. Láttam én már dacból született házasságokat.

És ha tényleg úgy érzem, a vesztébe rohan?

Hagyd. Tudom, ez pokoli nehéz. De akkor neki valamiért egy ilyen típusú tapasztalásra van szüksége a személyiségfejlődéshez.

Egy anyuka így élte meg két lánya szerelmi kalandjait:
Egy anyuka így élte meg két lánya szerelmi kalandjait: Segítség, szerelmes a lányom! Már megint...

De ha összetörik a szívét?

Ez valószínűleg mindenkivel megtörténik élete során. Nem óvhatod meg tőle a gyermekedet. Igen, nagyon nehéz elviselni, neked is. Olyan, mint amikor beadod a gyereket az óvodába, és ő bent sír, te pedig kint. Én ilyenkor megkérdeztem a gyerekeimet, hogy átölelhetem-e, megvigasztalhatom-e őket. A lányom engedte, a fiam nem. Ezzel nekik kell megküzdeniük, de arra bátoríthatod őket, hogy nyugodtan sírják ki magukból a bánatukat.

Amikor a gyereked komolyan együtt jár valakivel, hirtelen kibővül a család.

Szó szerint. Nekem most, hogy a fiamnak komoly barátnője van, olyan, mintha három helyett négy gyerekem volna. És akkor a barátnőjének is terítek, őt is elvisszük nyaralni, eggyel több színházjegyet veszek. Ez természetes. De nem esik nehezemre, mert ha azt látom, hogy a gyerekemet szeretik, az nagyon felemelő érzés.

Mi a helyzet az ott alvással?

A környezetemben alapvetően két szélsőséges hozzáállást látok a szülők részéről. Vagy a lovak közé dobják a gyeplőt, és mindent megengednek, vagy bigott elvekhez tartják magukat és szemellenzős módon korlátozzák a gyereküket. Például ismerek olyan szülőt, aki megengedi, hogy a lánya a barátjánál aludjon, de ha a fiú jön hozzájuk, megtiltja, hogy egy ágyban aludjanak. Mi ez, ha nem álszentség? Hol itt a következetesség? Olyan szülőről is hallottam már, aki kikötötte, hogy a lánya nem veszítheti el a szüzességét tizennyolc éves koráig. Na már most ilyen korlátozások hatására az szokott történni, hogy az ifjú lány úgyis kipróbálja a szexet, csak éppen más módon. Rendben, a szűzhártyája érintetlen marad – de más nem. Hát nem sokkal jobb, ha megbízol a gyerekedben és rábízod azt a döntést, hogy mikor szeretné átélni az első szexuális élményt? Az a legfontosabb, hogy az valódi szerelmeskedés legyen, és biztonságos körülmények között történjen meg. Azt mondjuk jó ötletnek tartom, ha megkéred a tini gyerekedet arra, hogy lehetőleg várjon egy fél évet a kapcsolatban, mert azalatt a párjával lesz idejük igazán megismerni egymást. Beszélgess vele a fogamzásgátlásról, kísérd el a nőgyógyászhoz, ha szükséges. Nincs más dolgod, csak biztosítani őt arról, hogy ott vagy, ha kellesz. És még az is lehet, hogy elmeséli neked, ha megtörtént.

Neked annak idején beleszóltak a szüleid a szerelmi életedbe?
Soha!
Próbálkoztak, de nem hagytam.
Igen, volt, hogy szakítottam valakivel, aki nem tetszett nekik. Azóta is bánom.
Megosztom az eredményt
Herczegh Tímea szerint a gyerekek 70-80 százaléka nem a saját ágyában alszik:
Herczegh Tímea szerint a gyerekek 70-80 százaléka nem a saját ágyában alszik: Tényleg társfüggő lesz a gyerekem, ha együtt alszom vele?
Ha a gyerek lefekvés előtt kapja meg a gépet, már nincs meg a megfelelő kivezetése a napból:
Ha a gyerek lefekvés előtt kapja meg a gépet, már nincs meg a megfelelő kivezetése a napból: A te gyerekeid mennyit kütyüzhetnek? – kérdeztük a pszichológust
Tovább olvasok
Amit senki nem mond el neked a szülés utáni szexről

Azt hinnéd, a legtöbb nőnek ilyenkor eszébe sem jut a szex. Pedig... 12 pontban foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat a szülés utáni szexről – már ami az első hónapokat illeti.

A gyerekednek, de a pedofiloknak is jó szórakozás a TikTok – légy képben!

Kezdetben volt a Musically app, amit mára átkereszteltek Tik Toknak. Lányok és fiúk tátognak slágerekre, és közben úgy mozognak, gesztikulálnak, mint a profi előadók. Vagy mint a profi rúdtáncosok. És lehetne ezt még fokozni, de inkább nézzük meg, szülőként mit érdemes tudnod a tátika szubkultúráról.

Kövess minket

A negyed éves Éva előfizetésed mellé most fél évig az APA magazin 3 lapszámát is megkapod

Csak 2970 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem