A szerelemről alkotott elképzelésünk az életkorunkkal együtt változik

szerelem,átalakulás,elvárás,kapcsolat Forrás: youtube
Észrevetted már, hogy a szerelem egészen mást jelent számodra 16 évesen, és megint mást 20 vagy éppen 30 évesen? Ez nem véletlen!

A szerelmet nehéz szavakba önteni: ilyenkor semmire és senkire nem tudunk gondolni, csakis rá, folyton a közös találkozásokról álmodozunk, vidámabbak és lelkesebbek leszünk általánosságban is. A rózsaszín köd csodálatos érzés, ám nem tart örökké. A párkapcsolatainkkal szemben pedig mindig vannak elvárásaink, amelyek a korunkkal arányosan változnak.

Ha jobban belegondolsz, ez tényleg így is van. Emlékezz vissza, mi volt számodra nagyon fontos az első szerelmednél tiniként. Hogy jóképű és népszerű legyen? Aztán következett a második srác, akiben azt imádtad, hogy vicces volt, laza, a társaság középpontja. Majd ahogy idősebb lettél, úgy váltak más tényezők fontosabbá: például, hogy a párod legyen hűséges és megbízható, akivel lehet tervezni.

Kutatók is egyetértenek azzal, hogy az életszakaszok függvényében mást várunk el a szerelmünktől. Felméréseik alapján a boldogság a házasságok kezdetén a legmagasabb, majd a gyermekvállalás, a karrier és a házimunka összeegyeztetése során a legalacsonyabb. A kutatásban az idősebb házaspárok elárulták, mi az, amit elvárnak a párjuktól:

  • legyen mindig őszinte
  • nyíltan kommunikáljon
  • lehessen rá számítani
  • tisztelje a párját
  • pozitív hozzáállással rendelkezzen.
szerelem
Forrás: pinterest

Ezzel szemben a fiatalok egészen más tényezőket tartottak fontosnak, már ami a kapcsolatokat illeti. Szerintük ugyanis sokkal lényegesebb, hogy a párjuk

  • szerelmes legyen
  • nyíltan kommunikáljon
  • vigyázzon a bizalomra
  • legyen nagyon vonzó
  • és kompatibilisek legyenek egymással.

Persze érthető, hogy minden életszakaszban mást várunk el a kapcsolatunktól is. Hiszen amíg a húszas éveid elején jársz, fontosak számodra a barátaid, adsz a véleményükre, és elvárod a párodtól is, hogy részese legyen a találkozóknak, buliknak. Fontos számodra, hogy jókat nevessetek, nyitott legyen a kirándulásra, és nem utolsó sorban nézzen ki jól. Mivel még te magad sem tudod, mi vár rád a jövőben, a házassággal, gyerekvállalással kapcsolatos tényezők nem számítanak igazán.

Aztán amikor eljuttok a házasságig, és már gyermeketek is van, egészen mást vársz el tőle. Ennyi idősen sajnos valószínű, hogy túl vagy néhány csalódáson, így az válik fontossá, hogy ezeket a tulajdonságokat ne lásd benne viszont. Ergo ha valaki megcsalt téged, a hűség mindennél fontosabbá válik nálad. Míg korábban az érdekelt, hogy egy vicces, szórakoztató pasival legyél együtt, addig később már egy hűséges és őszinte, szerető társra vágysz. A gyermekvállalás időszakában már az is elengedhetetlen számodra, hogy kivegye részét a házimunkából, és segítsen neked, nem utolsó sorban pedig, hogy megbecsüljön.

Hiszen ahogy mi változunk, úgy alakul át az is, amit másoktól elvárunk.