A szépségünk 100 kémiai anyagtól függ?

smink,kémiai anyagok Forrás: pixabay
Vegyianyagok, kemikáliák, tartósítószerek... a kozemikumokban. Az ellenségeink lennének? Nem feltétlenül! De eláruljuk, melyikkel kellene vigyáznod.

HOGYAN IGAZODJ KI?


Egy átlagos európai nő naponta akár száznál is több vegyi anyagot vihet fel a bőrére szépségrutinja során. A gyártók mind azt állítják, hogy a kemikáliák csakis a hivatalosan megengedett mennyiségben fordulnak elő termékeikben, de ha több terméket használunk, az adagok összeadódnak. Allergia, érzékenység: ezek az első, még ártalmatlan tünetek. A legfontosabb, hogy ne a termékek csomagolásának főoldalára koncentrálj, mert az félrevezető lehet. A lényeg hátul van, az összetevők listáján.

Forrás: instagram

Miket jobb elkerülni?


PARABÉNEK
Tartósítószernek használják őket. Feltételezett rákkeltő hatásuk-ra még nem találtak konkrét bizonyítékot. A Harvard Egyetem tanulmánya szerint bizonyos fajtáik ösztrogénként viselked- ve megzavarják a hormonkiválasztást és meddőséget okozhatnak. A dobozon ezek a szavak utalnak rá: propylparaben, isopro- pylparaben, butylparaben, isobutylparaben.


FTALÁTOK
A gyermekjátékok anyaga már nem tartalmazhat ftalátokat, de parfümökben és körömlakkokban még mindig találkozhatunk az illatrögzítő hatású dietilftaláttal. A dobozon nem minden esetben tüntetik fel őket. Bezavarhatnak a hormonháztartásba, egyes kutatások szerint közük lehet a mellrák kialakulásához.


SZULFÁTOK
Felületaktív anyagok, ezek- től habzik többek között a samponod.
A nátrium-lauril-szulfát és a nátrium- laurét-szulfát irritációt okozhat, nem tesz jót a hajszínnek, ráadásul betegség esetén a gyógyulás folyamatát is lassíthatják.


TRIKLOZÁN
Ezt a baktériumölő szert egyes fogkrémekben, dezodorokban, folyékony szappanokban is használják, pedig hatással lehet a pajzsmirigyműködésre, valamint a férfi- és női hormonkiválasztásra.

Forrás: pixabay

TOVÁBBI KÉRETLEN ANYAGOK
Köszi, de ezeket inkább nem!

  • KŐOLAJ–SZÁRMAZÉKOK
    A dobozokon angol néven: mineral oil, liquidum paraffinum, paraffin wax, mineral wax, ceresin, petrolatum.
  • SZILIKONOK
    A közhiedelemmel ellentétben nem tömítik el
a pórusokat, de ha keményvonalas biohívő vagy, feltétlen kerüld őket.
  • ILLAT–ANYAGOK
    
A dobozokon angol néven, parfume vagy fragrance formában szereplő anyagoktól óvakodj, mert ezek mindig szárítanak.
  • KÉMIAI FÉNYVÉDŐK
    Angol néven: octyl methoxy-cinnamat, ethylhexyl, methoxy-cinnamate, benzophenone, oxybenzone.
  • KÉMIAI OLDÓSZEREK
    Angol néven: ceteareth, ceteth, ceteoleth, laureth, oleth, PPG, PEG, polysorbate, pareth, steareth.