Ez történik az agyaddal, amikor csökkented a szénhidrátbevitelt

Ez történik az agyaddal, amikor csökkented a szénhidrátbevitelt
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy táplálkozásszakértő szerint jóval több forog kockán, mint a plusz kilók.

Diétatrendek jönnek-mennek; a legtöbbjük igen behatóan koncentrál arra, hogyan és milyen mértékben lehet a szokásosnál kicsit kevesebb szénhidrátot bevinni a szervezetünkbe. Míg az Atkins- és más, nulla szénhidrátot propagáló diétákról már többször kiderült, hogy akár életveszélyesek is lehetnek, még mindig rengetegen esküsznek például az olyan, közismerten nem túl hatékony étrendekre, mint a gluténmentes táplálkozás, amit egy magára valamit adó dietetikus csak gluténérzékenyeknek ajánlana.

Mi több, a gluténmentes táplálkozás negatív hatással bírhat az agyunkra, állítja Lisa Mosconi, egy New York-i táplálkozáskutató szakorvos.

A glutén ellen boszorkányüldözés folyik, aminek következtében számosan váltottak át alacsony szénhidráttartalmú diétékra. Miután a szervezetünkbe bevitt rost leginkább gabonafélékből származik (a zöldségeken, hüvelyeseken kívül), az alacsony szénhdidrátbevitellel járó étrendek egyszersmind rostszegények is általában

- mondja Mosconi.

Ráadásul szakorvos, aki amúgy egy, az Alzheimer-kór megelőzésére szakosodott kutatóintézetben dolgozik, azt állítja, hogy a rendszeres szénhidrát- és rostfogyasztásnak kulcsszerepe van az Alzheimer megelőzésében. A rostszegény étrend káros hatással lehet a beleinkre és a szervezetünk élőflórájára is, továbbá negatívan hat a koncentrációs képességünkre és szorongást is okozhat.

Kép
forrás: pexels.com


A megoldás tehát nyilván az egészséges szénhidrátokban rejlik: fogyasszunk több teljes kiőrlésű gabonát, barna rizst, zabpelyhet és édesburgonyát. Ezek a táplálékok több szempontból is kedvezően hatnak az egészségünkre, ideértve az agyunk egészségét is, természetesen. A magas rosttartalmú ételek a legfontosabb hozzávalók, amelyeket a 100 évig vagy tovább élt emberek rendszeresen fogyasztanak. A liszt- vagy gluténérzékeny embereknek pedig gluténmentes szénhidrátokat ajánl a dietetikus: rizst, amarantot, hajdinát, kölest, quinoát, teff-lisztet. Mondanunk sem kell, hogy a zöldségek és gyümölcsök is rengeteg szénhidrátot tartalmaznak; ezek egészséges mértékben kell szerepelniük a mindennapi étrendünkben.

Ha további tippekre van szükséged életmódváltáshoz, nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 11 kép
11 tényleg hasznos tanács, ha segítség nélkül akarsz fogyni

thethirty.byrdie.com

Tovább olvasok
Régi idők étkei – most kiderül, mit ettek ükanyáink ünnepekkor

Hajdanában karácsonyeste a falvakban disznótoros és friss széna illata lengte körül az ünnepi asztalt. A cseréptálban tálalt hurkát-kolbászt hímzett abroszra helyezték, a szénát az asztal alá dugták. A sült pecsenyét a család tagjai ették, a széna az éjjel érkező Kisjézusnak szolgált fekhelyül.

Napi horoszkóp december 10.: a Bikák tudatosan tervezik a jövőt, a Rákok hasznos tanácsot kapnak

A hét első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kövess minket

ÉVA MAGAZIN 10 LAPSZÁM

Csak 3475 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem