Ne csak magad körül szelektálj, a felesleges fájloktól is szabadulj meg a számítógépeden!

laptop,számítógép,rend,szelektálás Forrás: Getty images
Évente hányszor szelektálsz a ruhásszekrényedben? A konyhai cuccaidat milyen gyakran nézed át? Rendszeresen megválsz azoktól a dolgoktól, amikre már nincsen szükséged? Ha igen, biztos vagyok benne, hogy sokkal jobban érzed magad ezek után. De vajon a számítógépeden és/vagy laptopodon mikor raktál rendet utoljára?

Pedig a sok szükségtelen dokumentum és program egyrészt nagyon belassítja a gépet, másrészt ebből kifolyólag sokkal nehezebben találod meg azokat a fájlokat, amikre valóban szükséged van. Érdemes tehát időközönként megszabadulnod a felesleges fájloktól a számítógépeden, így nem csak a masinádat gyorsíthatod, de a saját életed is megkönnyítheted.

Őszintén mikor válogattad le azt a töménytelen mennyiségű fotót, amiket az évek alatt készítettél és a filmeket, amiket egyszer megnéztél és többször nem szándékozol? A zenéket, amiket már nem is szeretsz igazán? A könyvjelzőidet mikor nézted át utoljára? Az asztalon tárolt holmikat valóban használod? Látod már, mennyi felesleges holmit tárolsz a gépeden?

Hidd el, sokkal átláthatóbb lesz a munkaeszközöd, ha időközönként nekilátsz ennek a feladatnak. Ne ijedj meg, nem kell, hogy egyszerre selejtezz le mindent, amire már nincs szükséged. Állj neki apránként! Az én bevált módszerem az, hogy kategorizálom és beosztom, hogy egy nap miből, mennyit kell átnéznem, törölnöm, így naponta maximum csak 5-10 percet kell rászánnom a feladatra. Erre buzdítanálak most téged is! Ess neki minél előbb, így sokkal jobban jársz, mint később, amikor már annyira leterheled a géped, hogy egy csiga lassúságával vetekszik majd a sebessége.

Szabadulj meg tehát minden felesleges fájltól!

És még néhány utolsó jó tanács: töröld a könyvjelzők közül, amik már nem kellenek, lépj ki azokból a facebook csoportokból, amikbe ezer éve csatlakoztál, töröld azokat a személyeket, akikre nem vagy kíváncsi vagy akiktől felmegy benned a pumpa, állítsd be a hírfolyamban a kedvenc oldaladat, hogy az legyen az első, amit látsz és törölj mindent, de tényleg mindent, ami bosszant és feleslegesen veszi el az idődet. Ezekkel a tippekkel sokkal, de sokkal szívesebben ülsz majd le a géped elé, ebben biztos vagyok!

Innentől kezdve pedig, hogy fenntartsd a rendet a gépeden, érdemes azonnal törölni, ami már nem kell, mappába rendezni és elnevezni azokat a fájlokat, amik kellenek és természetesen rendszeresen irtani a számítógépedről a vírusokat, így mindig gyors és átlátható munkaeszközöd lehet.