Egy hétig spárgát ettem, és most elmesélem, miért is jó ez, sőt egy remek spárga recepttel is megleplek

Borítókép: Egy hétig spárgát ettem, és most elmesélem, miért is jó ez, sőt egy remek spárga recepttel is megleplek Forrás: Nóri
A spárga igencsak megosztó étel. Én, mióta az eszemet tudom, odáig vagyok érte, így amikor végre beköszönt a spárgaszezon, gyakorlatilag látástól vakulásig spárgás ételeket eszem. Egyrészt, mert ha jól van elkészítve, tényleg isteni finom, másrészt, mert nagyon egészséges, harmadrészt pedig, mert nagyon hamar össze lehet ütni belőle egy remek ebédet vagy vacsorát.

Az elmúlt egy hétben gyakorlatilag tényleg mást sem ettem, mint spárgát. Készült belőle egy nagy halom spárga recept: spárgaleves, spárgás rizottó, baconbe tekert spárga és jó néhányszor grilleztem is pár sípot, csak úgy magában. De az egyik legfinomabb spárga recept amit összedobtam belőle, az a kecskesajtos hmmm, nevezzük talán papucsnak.

A spárga receptbe a pinteresten futottam bele és olyan csodálatosan nézett ki a fotón, hogy úgy éreztem, azonnal el kell készítenem nekem is.

Pofonegyszerű elkészíteni, isteni finom, tökéletes ebédre vagy vacsorára, akár magában fogyasztva, akár egy saláta mellé.

spárga, spárgaszezon, spárgás-sajtos papucs
Forrás: Nóri
Spárgás-sajtos papucs

Mint már említettem, a spárga nagyon egészséges. Igazi vitaminlöket: tele van A-, B1, B2, C- és E-vitaminnal, nátriummal, káliummal, kálciummal, foszforral és vassal, ezek mellett folsavval és számtalan jótékony hatású aminosavval. Közel 95%-a víz, kalóriatartalma nagyon csekély és szinte alig tartalmaz cukrot. A zöld spárga valamivel egészségesebb és ízesebb, zsengébb is fehér társánál, de természetesen mindkettőt érdemes fogyasztani. Míg a fehéret tanácsos inkább főzni, addig a zöldet sütheted, grillezheted, párolhatod és friss hajtásait akár nyersen is fogyaszthatod például salátába téve.

Amíg tart a szezon, célszerű fogyasztanod belőle – még ha nem is akkora mennyiségben, ahogyan én tettem az elmúlt héten –, hiszen felveszi a harcot a vesekővel, tehermentesítheti a szívet, vízhajtó és méregtelenítő hatású zöldségféle.

Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb az én szervezetem is meghálálja majd ezt a törődést.

Ezekre figyelj!

  • Vásárláskor mindig a friss hajtásokat válaszd. A sípok ne legyenek puhák, szivacsosak és ne legyen rajtuk barnás elszíneződés. Úgy állapíthatod meg, hogy friss-e a spárga, ha a körmödet kissé belevájod a növénybe. Ha levet ereszt, akkor tökéletes állapotban van.

  • Hűtőszekrényben egy nedves konyharuhába vagy egy pohár vízbe állítva nagyjából 4-5 napig áll el. Ha ennél később főznéd meg, pucold meg, vágd össze, forrázd le és tedd a mélyhűtőbe. A spárga nagyon jól fagyasztható.

  • Míg a zöld spárgát nem kell megpucolni – legalábbis a friss, vékony hajtásokat nem, csak a fás végét kell levágni –, addig a fehér spárgát minden esetben meg kell pucolni, majdnem egészen a csúcsáig, és természetesen el kell távolítani a fás részeit.

  • A spárgát érdemes egy kevés citromos-sós vagy enyhén cukros vízben megfőzni, így a kesernyés mellékíze teljesen eltüntethető.

Mivel most valóban jó áron juthatsz hozzá, érdemes lehet kipróbálnod a most következő receptet vagy bármilyen más receptet, amiben a spárgáé a főszerep!