5 szokatlan sárgabarackos recept, amit eddig biztosan nem próbáltál

sárgabarack recept,sárgabarack,nyár,egészség,recept Forrás: Getty images
Egyik szemünk sír, hogy lassan a nyár második feléhez érünk, a másik viszont örül, mert ezzel együtt a sárgabarackszezon is beköszönt. Mivel szuperegészséges és szuperfinom, összegyűjtöttünk néhány hasznos infót és receptet, amit érdemes megismerned.

A sárgabaracknak számtalan fajtája létezik, amelyeknek más-más érési idejük van, de a szezon így is nagyjából július elejére, augusztus végére tehető. Sajnos ezek a gyümölcsök két-három hét alatt leérnek, így nem ajánlatos várni a fogyasztásukkal, eltevésükkel. Ha lehetőséged van rá, érdemes ebben az időszakban mindennap elfogyasztanod belőle 2-3 darabot, mert ezzel lefedheted a napi A-vitamin és kálium szükségletedet.

85%-a víz, szénhidrát-tartalma nagyjából 8-9%, fehérje-, rost- és zsírtartalma pedig szinte elenyésző. 100 gramm sárgabarack mindössze 40-50 kalóriát tartalmaz.

A- és C-vitamintartalma igen magas, ezek mellett kiváló folsav-, bétakarotin-, kalcium- és foszforforrás. Késlelteti az időskori látásromlást, rákellenes és érvédő hatású, segíti a máj méregtelenítésében, jót tesz az anyagcserének és a bőrnek, segíti a barnulást és enyhíti az asztma tüneteit.

sárgabarack,sárgabarack recept,recept,nyár
Forrás: pinterest
Sárgabarackos receptek a galériában!

Fogyaszd nyersen, aszalva, sütve vagy főzve, a lényeg, hogy használd ki ezt az időszakot és alkalmazd a lehető legkreatívabb módokon, hiszen a barack nem csak lekvárnak és süteményekbe téve fantasztikus, de húsok mellé, zöldségfasírtba keverve, fagylaltnak, salátának, de akár szendvics- vagy pizzafeltétnek is kiváló. Ha tudnád mennyi fantasztikus sárgabarackrecept létezik!

Ha befőttet készítenél belőle, esetleg például grilleznéd és/vagy salátába tennéd, ügyelj rá, hogy mindig ép, félkemény szemeket válassz, mert ezek jóval alkalmasabbak a feladatra, ha lekvárhoz használnád fel, akkor viszont a puhább példányok lesznek a befutók.