Tudjuk már kinek adnánk az Oscart! Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animáció – nálunk mindent visz!

ruben brandt,mozi,film,festmények Forrás: mafab
November 15-től vetítik a mozik Milorad Krstić szlovén származású filmrendező Ruben Brandt, a gyűjtő című filmjét. Ott voltunk a sajtóvetítésen és most elmesélem, miért nem érdemes kihagyni ezt a lenyűgöző alkotást!

Nehéz nem szuperlatívuszokban mesélnem erről a magyar filmről, hiszen az elejétől a végéig minden egyes másodperce, képkockája, hangulata, zenéje olyannyira magával ragadott, hogy miután véget ért a film, kedvem lett volna azon nyomban újranézni. De ne szaladjunk ennyire előre…

A film rendezője, írója és látványtervezője a szlovén születésű, Magyarországon élő és tevékenykedő képző-, festő- és animációművész Milorad Krstić. Egyedi látványvilágú akcióthrillerében az egész világot bejárhatjuk egy olyan utazás során, amelyben percenként újabb és újabb meglepetések érnek bennünket. A Ruben Brandt, a gyűjtő a James Bond-filmek hangulatát idézi meg számunkra, miközben elkalauzol bennünket a művészet rejtett dimenzióiba, amiben a hétköznapi és a fantázia szülte formák keverednek.

Megelevenedik benne Andy Warhol Elvise, Botticelli Vénusza, vagy épp Edward Hopper Éjjeli baglyok című alkotása, és bár úgy érezhetjük, hogy az utolsó szögig mindennek jelentősége van (van is) anélkül is élvezhető alkotás, ha valaki nem mélyült el túlságosan a művészettörténetben.

ruben brandt,film,mozi
Forrás: mafab
Ruben Brandt, a gyűjtő

A történet a következő: Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában. A rendőrség tehetetlen. Kowalski, a washingtoni magánnyomozó fedezi fel, mi a közös az ellopott műtárgyakban, de az ő élete is veszélybe kerül, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe. A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, melynek hallatán az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el ezzel.

ruben brandt,film,mozi
Forrás: Ruben Brandt, a gyűjtő/facebook
Ruben Brandt, a gyűjtő
ruben brandt,film,mozi
Forrás: Ruben Brandt, a gyűjtő/facebook
Ruben Brandt, a gyűjtő
Ebből az animációs filmből semmi sem hiányzik: extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és egy jó adag izgalom köti le folyamatosan a figyelmünket.

Milorad a thriller, film noir és a kalandfilm elemeit ötvözte, amiből egy egészen egyedi alkotás született, nehéz is lenne bármivel összehasonlítani. (Ha azt gondoltad ez az animáció az új Macskafogó, tévedsz.)

A Ruben Brandt a rendező tisztelgése az általa legjobban szeretett műtárgyak és filmek alkotói iránt. Szinte minden pillanatban jócskán találunk is erre utalásokat, a festménykarakterektől kezdve, a fimben megszólaló zenéken át, egészen pohárba dobott Hitchcock jégkockákig. Nem hiába került be az Oscar legjobb egész estés animációs filmek kategóriájának 25 nevezettje közé. A Ruben Brandt, a gyűjtő egy olyan alkotás, amit korábban még soha nem láthattunk a filmvásznon, és nemsokára olyan alkotásokkal szállhat majd szembe, mint a Kutyák szigete, az Apróláb, a Hihetetlen család 2, vagy a Hotel Transylvania 3.

Bízom benne, hogy rajzaimat az emberek különlegesnek és fantáziadúsnak fogják tartani. Ha Godard szavaival élünk, aki szerint minden fénykép az igazságot rögzíti, a film pedig másodpercenként huszonnégyszeres igazságot jelent, akkor számomra a rajzolás a képzelet szabadságát jelenti, és az animációs film másodpercenként huszonnégyszeres szabadságot jelent.
Milorad Krstić

A film zenéjét Cári Tibor szerezte, aki zongoristaként számtalan színházi előadásban dolgozott és filmzenéket is komponált. Több mint 170 darabhoz írt eddig zenét romániai és külföldi filmek, reklámok és televíziók számára. De jó néhány nem általa szerzett dal is felcsendül a filmben, mint például Ludovico Einaudi Nightbook című szerzeménye vagy épp a Radiohead Creep című dala Scott Bradlee Postmodern Jukebox nevű zenekarának átdolgozásában.

Milorad nagyjából 8 évvel ezelőtt kezdett foglalkozni a filmmel. A Filmalap 1 milliárd 180 millió forinttal támogatta ezt az alkotást, amin egy száztagú stab dolgozott, mégis a büdzsé nagy részét a képek utáni jogdíjak vitték el. A készítők eredetileg is nemzetközi forgalmazásra szánták a filmet, így az angol nyelvhez igazították a szereplők szájmozgását, amelyet többek között Hámori Gabriella, Makranczi Zalán és Kamarás Iván szinkronizált, magyarul és angolul.

A Ruben Brandt, a gyűjtő november 15-től a mozikban!