Hosszú Katinka világcsúcsát a külföldi sajtó is ünnepli, de...

Borítókép: Hosszú Katinka világcsúcsát a külföldi sajtó is ünnepli, de... Forrás: Europress
Nézzük a három legfontosabb, ellentmondásos témát, amellyel kapcsolatban Hosszú Katinka aranyérme szóba került.

Hosszú Katinka 4:26.36-os világrekordot úszott 400 vegyesen a riói olimpia első napján, szombaton. Ezzel fölényesen nyerte el élete első olimpiai aranyérmét.

A Vaslady világcsúcsa óriási visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtóban, és nem mindig pozitívakat. Nézzük a három legfontosabb témát, amellyel kapcsolatban Hosszú Katinka aranyérme szóba került.

Forrás: Europress
Hosszú Katinka augusztus 6-án az amerikai ezüst- és a spanyol bronzérmes társaságában

1. Az amerikai riporter furcsa elszólása

Forrás: Europress
Shane Tusup, Hosszú Katinka férje és edzője
És íme a fickó, aki felelős volt azért, hogy a feleségéből egészen más úszó váljon
kiabálta az NBC kommentátora, amikor Shane Tusup felbukkant a képernyőn

Dan Hicks lelkendezése nyomán csak úgy záporoztak a kritikák az NBC felé; a nézők és az elemzők szexistának nevezték a kijelentést, amely szerintük úgy állítja be Katinka világrekordját, mintha az valaki más – egy férfi – érdeme lenne, nem pedig az övé.

Hicks később bocsánatot kért a megfogalmazásért, amely elmondása szerint a pillanat hevében született. „Lehetetlen Katinka történetét hitelesen elmesélni anélkül, hogy Shane érdemeit kiemelnénk. Pontosan ezt próbáltam tenni” – magyarázta vasárnap.

2. Doppingvádak

Forrás: Europress
Hosszú éppen megdönti a világrekordot a riói olimpián

Mivel Katinka több mint 2 másodperccel javította meg a kínai Ye Shiwen 2012-es rekordját, több külföldi szakértőben is felmerült a gyanú, hogy ezt teljesítményfokozók segítségével érhette el.

Forrás: Europress
„Nyertem!”

Leesett az állam – nyilatkozta egy veterán olimpiai bajnok, Kirsty Coventry. – Volt egy pillanat, amikor Katinka 5 másodperccel ment a világrekord alatt. Ezt gondoltam: 'Te szent szar. Ez nem normális.'”

A zimbabwei úszónőt idéző Washington Post is elismeri azonban, hogy Hosszú Katinka soha nem bukott meg doppingteszten. A FINA website-ja szerint csak 2016-ban hatszor tesztelték. Katinka már többször kategorikusan kijelentette, hogy soha nem folyamodna ilyen praktikákhoz és 2015-ben be is perelte a Swimming World Magazine kiadóját, amely lapban hosszú elemzés boncolgatta a kérdést, miszerint milyen jelek utalhatnak Hosszú Katinka esetleges doppinghasználatára.

3. Shane Tusup „nem mindig oké”

Köszönöm a rengeteg gratulációt!!!! Thank you for all your congratulations!!!

Posted by Katinka Hosszu on Saturday, August 6, 2016

Hosszú Katinka férje és edzője, az amerikai Shane Tusup közel járt ahhoz, hogy ellopja a show-t Katinka eddigi riói futamain; olyan szenvedélyesen ugrált és szurkolt a medence partvonalán, hogy ezt több megszólaló abnormálisnak tartotta.

Több alkalommal úgy láttam, nem oké nem megfelelő Shane viselkedése.
idézi a New York Times egy amerikai olimpiai érmes úszónő, Jessica Hardy írását

„Láttam már edzőket keményen bánni a tanítványaikkal, de ez egy másik szint. Ez ijesztő.” – teszi hozzá Jessica, aki még Kaliforniában edzett együtt Katinkával.

A New York Times összeállításában – amely még az olimpia előtt készült – idézi a házaspárt, akik elismerik, hogy mindig bonyolult volt a kapcsolatuk, de ettől még a dolog működik.

Edzőként nagyon kemény, de otthon szuperkedves, szerető és igazán vicces. Rengeteget nevetünk
nyilatkozta Katinka.

Shane pedig mindig mondja Katinkának, hogy ha talál jobb edzőt, ő kész örömmel visszalép és mindketten boldogok lesznek.