„Lett egy másik cél az életemben” – a 19 éves Bencze Blanka egy anorexiával küzdő lány világába vezeti be az olvasóit

„Lett egy másik cél az életemben” – a 19 éves Bencze Blanka egy anorexiával küzdő lány világába vezeti be az olvasóit

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

F

Februárban jelent meg Bencze Blanka első regénye, amely egy anorexiával küzdő gimnazista lányról szól. Málna folyton fázik (ezért pulcsiban alszik), kizárólag feketét visel, hashajtó tablettákat szed, nem hajlandó mások előtt enni és legszívesebben olyan vékony lenne, mint egy szitakötő. A szerző maga is átélt hasonlókat.

Ez egy személyes indíttatásból készült regény, jól sejtem?
Blanka: Nekem is voltak evészavaraim, eljutottam egy mélypontig. A könyvem nem regénynek indult, csak szerettem írogatni, akkoriban inkább egy blogban gondolkoztam. Később találkoztam a kiadómmal, Kolosi Beával és a szerkesztőmmel, Csapody Kingával, ők biztattak, hogy legyen belőle könyv.

Nemrég mutatták be a To The Bone című filmet, Lily Collins főszerepelt benne – láttad?
Blanka:
Hallottam róla, de még nem láttam.

Az egy teljesen másmilyen anorexiás karakter, de van egy közös elem a két történetben: mind a kettőből hiányzik az apa jelenléte. Mindkét lánnyal elvileg egy háztartásban él az apja, csak állandóan dolgozik, és valahogy sosem tud ott lenni. Ezt én központi problémának éreztem Málna történetében is, mintha ez lenne a bajok igazi oka.
Blanka: Véletlen az összefüggés. Nem tudtam, hogy a filmben is így van. Egyszerűen nem akartam, hogy jelen legyen az apa, nem tudtam eldönteni, hogy viselkedett volna akkor.

Nyilván észrevett volna valamit, hiszen orvos.
Blanka: Valószínűleg.

Kép

Korábban is írogattál?
Blanka: Kiskorom óta. De ilyen hoszabb egybefüggő történeteket nem írtam eddig.

Mesélsz egy kicsit a saját történetedről?
Blanka: Gyerekként ritmikus gimnasztikáztam, napi több órát edzettem. 13-14 évesen hagytam abba, változó korban ráadásul. A leállás egyenes következménye volt, hogy meghíztam. Egy év alatt feljött rám húsz kiló. Sokféle diétát kipróbáltam, amitől csak még többet híztam. Ezidőtájt mentem gimibe, új közösségbe kerültem, és bizonyítani is akartam nekik. A régi iskolámban én voltam a sportos, fitt kislány, nem szerettem volna, ha itt máshogy könyvelnek el. Egyik egészségtelen módszert próbáltam ki a másik után, éheztem, rengeteget olvasgattam fórumokat – merthogy az anorexiások közösségi fóruma, amely a könyvben gyakran felbukkan, valóban létezik. Végül sikerült visszafogynom, többet is, mint kellett volna – magam is megijedtem a saját tüneteimtől, a hormoningadozásoktól. Egy idő után áttértem a vegán életmódra, és az sokat segített. Lett egy másik cél az életemben, etikusan kezdtem gondolkozni az étkezésről.

A könyvben Málna előtte sokáig szénhidrátszegény diétán él, vagyis sok húst is eszik. Ez a te esetedben is így volt?
Blanka: Igen, bár korábban, gyerekként nem annyira szerettem a húst. A fogyás kedvéért sokmindent kipróbáltam. De a vegánságnak köszönhetően már nem kellett tovább erőltetnem.

Vannak ilyen gyakori kérdések, amik sokakban felmerülnek a veganizmussal kapcsolatban. Például a fehérjebevitel kapcsán, vagy hogy mivel az ember mindenevő, nem természetes velejárója-e ennek, hogy húst is kell ennünk. Te mit szoktál válaszolni ezekre?
Blanka:
Ki szoktam kerülni az ilyen kérdéseket. Általában annyit mondok, hogy mindenki azt csinál, amit akar; én így érzem jól magam. Nem aktivizmusból vagyok vegán, nem akarom rábeszélni az olvasóimat, hogy térjenek át a veganizmusra és akkor kigyógyulnak az anorexiából. Mindenkinél más működik.

Nálad működött, de ahogy az Áron nevű szereplő mondja a regényedben, nem konkrétan a vegán életmód segített, hanem az, hogy végre hasznosnak érezte magát.
Blanka:
Pontosan. Egyébként a pszichológussal is hasonló a helyzet. Málna esetében nem válik be a terápia, de ez nem jelenti azt, hogy az anorexiában szenvedők ne forduljanak pszichológushoz.
Szoktunk járni iskolákba, pódiumbeszélgetésekre testképről, étkezési zavarokról beszélgetni, és olyankor egy pszichológus is velünk van. Ő mindig elmondja, hogy az anorexiában szenvedő emberek 10 százaléka tud kijönni a betegségéből segítség nélkül.

Nekem ami a legjobban tetszik a könyvben, az Málna észjárása. Az, hogy egyfolytában a fogyáson pörög, kizárólag erről beszél, és mégsem lehet megunni. Nyilván aki már próbált életében lefogyni, az képes azonosulni ezzel.
Blanka:
Egy kicsit féltem az elején, hogy monoton lesz, de tényleg ez van. Ezek a dolgok járnak egy anorexiás ember fejében. Málna számára tényleg csak ez létezik: evés, nemevés, kalóriák, fogyás, edzés. Egyébként a társadalom is rásegít erre: a gasztronómiának nagyon fontos szerepe van az életünkben, szerintem egy kicsit túlságosan is középpontban van. Málna is elmondja, hogy nem érti, miért van az, hogy az összes ünnep lényege az evés, hogy a karácsonyt azzal ünnepeljük, hogy bejglit eszünk, a húsvétot azzal, hogy sonkát.

Közben meg a testkép tekintetében is legalább ekkora a társadalmi nyomás. Muszáj állandóan a kajára gondolni, de közben vékonynak is kell lenni.
Blanka: Az is fontos szerintem Málna történetében, hogy kiderül belőle: a testképzavarok nem feltétlenül olyan közösségben alakulnak ki, ahol az ember nem kap szeretetet. Málna alapvetően jó családban nő fel, a szülei szeretik, kisebb korában bizonyára jobban odafigyeltek rá.

Kép

Nagyjából kiderül a regényből, hogy Málna egy alternatív iskolába jár. De azért elég halványan utalsz erre. Miért van ez?
Blanka:
Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba járok, de azt nem akartam, hogy a regényem ott játszódjon. Nem akartam, hogy a távolabbi ismerőseim a suliból azt kezdjék el keresgélni, melyik szereplő kivel azonosítható. Vagy hogy akár magukat próbálják azonosítani a szereplőkkel.

De közben neked fel kellett vállalnod, hogy személyes háttere van a történetnek, tehát nem leplezheted az étkezési zavaraidat az iskolatársak előtt.
Blanka: Nem is akartam leplezni. Az iskolában láttak engem minden nap. Ezt máshogy nem lehetett volna megírni, mint személyes alapon. Ami azért is jó, mert már most sok érintett fordul hozzám kérdésekkel, én pedig nagyon szívesen segítek, amiben csak tudok.

Miben más Málna, mint te? Mármint azon kívül, hogy ő egy szerelmi csalódást követően csúszott bele a betegségbe, te pedig azután, hogy abbahagytad a sportot?
Blanka:
Igazából mind a három főszereplő valamennyire én vagyok. Málna hozzám hasonlóan zárkózott és érzékeny, plusz nagyjából olyan zenéket hallgat, mint én szoktam (én persze sokkal többfélét). Áron a művészeti részt testesíti meg, ő tudatosítja Málnával, hogy milyen jó dolog verseket olvasni például. Belián pedig felszínes, őt a külsőségek érdeklik, ami régebben szintén jellemző volt rám.

A külsőségek iránti megszállottságból származnak az étkezési zavarok?
Blanka: Szerintem részben igen. Ami engem illet, azért hagytam abba a sportot, mert modellkedni akartam. De még ekkor is kellett volna fogynom, ezt mondta az ügynökség. Más problémák is voltak velem, például nem voltak elég hosszúak a lábaim. És akkor úgy voltam vele, hogy ha nincsenek meg az adottságaim, amin nem tudok változtatni, akkor minek törjem magam.

A testképzavarok nem feltétlenül olyan közösségben alakulnak ki, ahol az ember nem kap szeretetet.

Mennyire nyúlt bele a szerkesztő a regénybe?
Blanka:
Alig. Voltak logikai részletek a sztoriban, amiket segített átlátni, például hogy ha Málna anyukája 38 éves, akkor az egyetem alatt kellett teherbe esnie. De az ehhez hasonlóktól eltekintve kifejezetten kértek, hogy ne fogalmazzam túl. Legyen olyan a stílus, ahogyan a mai fiatalok beszélnek.

Nem emlékszem, hogy valaha hallottam volna olyan esetről, amikor egy könyv marketingje az, hogy készül róla egy popszám. Milyen volt a The Palace videójában szerepelni?
Blanka:
Szeretek szerepelni. Nem volt nehéz, ráadásul a zenekar tagjai jó barátaim.

Ők is a te sulidba járnak?
Blanka:
Nem, véletlenül ismertem meg őket az interneten. Ők is vegánok egyébként, az egész zenekar, és ők is fontosnak tartják az aktuális társadalmi problémákat.

Tizenkilenc éves vagy – most érettségizel?
Blanka: Jövőre. Hétévesen mentem általános iskolába, az AKG pedig ötévfolyamos volt, az első évben csak nyelvet tanultunk.

Hogyan egyezteted össze a könyvvel és a beszélgetésekkel járó elfoglaltságaidat az iskolával?
Blanka:
Az utolsó két év nálunk lazább, kevesebb a tantárgy, inkább az érettségire koncentrálunk. A suli persze tud a könyvről, a patrónusom [osztályfőnökféle – a szerk.] sokat segít, támogatnak, többek között abban is, ha valahova el kell mennem napközben.

Kapsz negatív visszajelzéseket is? Például nem zavarja az olvasókat, hogy Málna és a családja elég gazdagok?
Blanka: Nem nagyon szoktak ilyenek jönni.

A szereplésvágyad honnan jön?
Blanka:
Nem tudom, de már a sportos évek alatt is megvolt; a ritmikus gimnasztika versenyeken is ki kell állni a bírák és a közönség elé a gyakorlattal. Van színészi ambícióm, mindenképpen szeretnék valami színházi dologgal foglalkozni. Ez az irány érdekel.

És közben már készül a következő könyv?
Blanka:
Igen, tervezem. Szeretek írni.

De az nem az anorexiáról fog szólni, ugye?
Blanka: Nem, egész másról.

Meghalt Aretha Franklin

A világ egyik legkülönlegesebb hangú énekesnője, Aretha Franklin hosszú betegség után 76 évesen elhunyt.

Hány éves kortól "ér" otthon hagyni a gyereked? 3 anyukát kérdeztünk

Egy hazai kutatás* szerint a magyar szülők többsége 10-13 évesen hagyná otthon először felügyelet nélkül gyermekét, szabadidős programra pedig csak 14 éves kor felett engednék el őket egyedül. Jól hangzik, csak épp a magyar szülők többsége dolgozik.

Cukkinit a zöldborsófőzelékbe?! De még mennyire!

Így lesz természetesebb módon szénhidrátszegényebb és még finomabb zöldborsófőzeléked.

Te vagy a legjobb barátod? Akkor ne mondd magadra, hogy „jaj, de hülye vagyok"

Iskolás srácok ballagnak az utcán. – Akkora egy barom vagyok! – mondja a középső, egy szimpatikusan torzonborz kölyök. Nagyot csap a kezében cipelt hátizsákra. – Tudtam a megoldást, mégis elszúrtam a dogát! – Ekkora idiótát még nem látott a világ – vicsorogja, és dühös futással köszönés nélkül maga mögött hagyja a többieket.

A dinnyemag az új chia: finom, egészséges és még fogyaszt is!

Kétféle ember létezik: az egyik, aki megeszi a dinnyemagot, a másik, aki vagy versenyt csinál a köpködésükből vagy kifejezetten a mag nélküli példányokat keresik. De azzal valószínűleg egyikük sincs tisztában, hogy a dinnyemag fogyasztása mennyire egészséges!

Így nevelem a három fiamat arra, hogy egyenlőnek tekintsék magukat a nőkkel

Én csak elmondtam egy sztorit a gyerekemről a szerkesztőségben, erre most írhatok arról, hogyan neveljünk fiúkat úgy, hogy természetes legyen számukra a nemek egyenlősége.

Napi horoszkóp augusztus 15.: az Ikrek nagyon közel vannak a céljukhoz, a Szüzek pontot tehetnek egy bizonyos ügy végére

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Keleti cukkini-uborka saláta

5 perc alatt összedobható isteni saláta cukkini (és uborka) függőknek.

Életem könyvei: Fekete Ernő

Színész. A Budapesti Katona József Színház tagja. Jászai Mari-díjas és érdemes művész, többször elnyerte a Színikritikusok Díját.

Gyümölcspizza és társai: meglepően finom gyümölccsel megbolondított ételek

Én személy szerint sajnos nem igazán vagyok oda a gyümölcsökért. Oké, ez így nem teljesen igaz, hiszen finomnak találom őket, de valahogy mégsem jut eszembe soha megenni egy almát, barackot vagy akár egy szelet dinnyét, csak ha kényszerítenek rá vagy ha belecsempészem őket valamilyen ételbe.

5 tökéletes ajándékötlet borimádó barátaidnak

Időről-időre aktualitást nyer, hogy borimádó barátainkat egy-egy egészen különleges, témába vágó aprósággal lepjük meg. Ugyanakkor ne lepődjünk meg azon, ha keresgélés közben mi magunk is elcsábulunk egy-egy csábos boros kiegészítő láttán. Íme, 5 tökéletes kiegészítő, mellyel bármikor örömet szerezhetünk borrajongó barátainknak (vagy akár saját magunknak).

DIY öntözőrendszer nyaralásra, otthon hagyott növényeidnek

Leruccánnál az augusztus 20-i hosszú hétvégén a Balatonra vagy hosszabb külföldi nyaralást tervezel? Mielőtt nekiindulsz nem árt készítened egy tervet, hogy mi lesz addig a növényeiddel, amíg te távol vagy. Most adunk néhány tippet az öntözésükre!

Helló turiszt 2.0, avagy újabb 5 kaland, ami hidegzuhanyként ért utazásaim során

Szinte minden utazásomon történt velem néhány meghökkentő vis maior; most összegyűjtöttem újabb ötöt Európa kies és kietlen szegleteiből.

Hazai diákok a hollywoodi vörös szőnyeg szélén? Magyar film is esélyes az idei Diák-Oscaron

Ezen a versenyen a világ művészeti egyetemeinek hallgatói indulhatnak, és végre hazai film is esélyes. A rendező - aki Enyedi Ildikó kezei között tanult - egyik korábbi filmje itt megtekinthető.

Napi horoszkóp augusztus 14.: a Bikák igyekeznek a maximumot kihozni magukból, a Szüzek vállalják a véleményüket

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Pásztory Dóra: Ami nélkül nem nyár a nyár

Úszó pályafutásom befejezése végre lehetőséget adott, hogy feltérképezzem, pontosan milyen nyaraló típus is vagyok, hol érzem magam a legjobban, és mi az a környezet, ami igazán kikapcsol. Nem tartott sokáig rájönnöm, hogy a víz jelenlétére szükségem van. De ez a víz semmiképpen ne medencében legyen.

Így ellenőrizheted, hogy az interneten talált egészségügyi tartalmak igazak-e – 9 tipp

Naponta több tucat hírt olvashatsz orvosi áttörésekről és vadiúj csodaszerekről, amelyek a legsúlyosabb betegségeket is meggyógyítják. Honnan tudhatod, hogy hihetsz-e a hangzatos cikkeknek? Utánajártunk, mire figyelj, és hogyan olvass a sorok között, hogy elkerüld a veszélyes álhíreket.

Lenyűgöző és hátborzongató: 12 profi természetfotó a monszunról

A monszun egyszerre létfontosságú és életveszélyes, gyönyörű és félelmetes hatású, hovatovább évtizedek óta újra meg újra megihleti a világ legjobb fotósait.

Napi horoszkóp augusztus 13.: a Rákoknak komoly terveik vannak, a Skorpiók a sarkukra állnak

A hét első napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kövess minket

Most 3 lapszám csupán 1.185 Ft-ért rendelhető elő!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem