Túl szép, hogy igaz legyen? Egy éven belül gyógyítható lesz a rák, ígéri egy gyógyszercég

rák,daganatos sejt,gyógyszer
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Valószínűleg megtaláltuk a rák ellenszerét, állítja egy izraeli kutatócsoport, és azt ígérik, hogy egy éven belül be is mutatják a készítményt. Csakhogy a bejelentésnek apró szépséghibája is van...

„Hiszünk abban, hogy egy éven belül teljes mértékben gyógyítható lesz a rák” – jelentette ki az Accelerated Evolution Biotechnologies nevű gyógyszercég képviseletében Dan Aridor.

A gyógyszer a kezelés első napjától hatékony lesz, a terápia néhány hétig tart és a legrosszabb esetben is nagyon csekély mellékhatással jár. A kezelés sokkal kevesebbe kerül, mint a piacon elérhető más gyógymódok többsége. A terápia általánosan és személyre szabottan is ajánlható.

- tette hozzá Aridor.

A bejelentés apró szépséghibája, hogy bár egy év múlva bevezetik a gyógyszert, a páciensek akár egy évtizedet is várhatnak, hogy megkapják a kezelést – már amennyiben biztonságosnak és hatékonynak bizonyul.

Julia Frater, egy brit rákkutató intézetben dolgozó vezető ápolónő a bejelentést „megalapozatlannak” nevezte és azt mondta, hogy

nem valószínű, hogy egyetlen gyógymódot lehetne találni minden ráktípusra. Körülbelül 200 rákfajtát tartunk nyilván, ezek mind különbözőképpen viselkednek és más-más kihívások elé állítanak minket, amikor kezelni próbáljuk őket

A szóban forgó gyógyszer neve MuTaTo (multi-target toxin, azaz többcélú hatóanyag), írja a The Jerusalem Post – úgy működik, mint egy antibiotikum, állítja a kutatócsoport.

A társaság igazgatója, Dr. Ilan Morad azt mondja, a csapata azzal kezdte a kutatást, hogy megvizsgálta, miért nem működnek más, a rák legyőzésére kifejlesztett gyógyszerek és kezelések, illetve miért fordul elő, hogy kezdetben működnek, de egy idő múlva hatástalannak bizonyulnak.

Ezután nekiálltak megtalálni a megoldást. A legtöbb gyógyszer egy konkrét területet vesz célba vagy a rákos sejtekre hat, magyarázta Dr. Morad. Csakhogy a célterület mutációs folyamaton esik át, például terjedni kezd, hogy ne legyen esélye az ilyen támadásoknak. Így a gyógyszer, bármilyen hatékonynak látszott a kezelés elején, hatását veszti.

A MuTaTo azonban eleve fel van készülve a mutációkra – mivel a hatóanyagok három területet vesznek célba egyszerre. „Még a rák sem tud három receptort egyszerre megváltoztatni” – bizonygatja a doktor.

Mi több, a készítmény képes lesz differenciálni az egészséges és a nem egészséges sejtek között, így a páciensek nem szembesülnek majd az olyan fajta mellékhatásokkal, mint a kemoterápia során.

Emberen még nem tesztelték

Csakhogy a kutatócsoport állításai eddig csak egerekkel folytatott kísérleteken alapulnak. A következő lépés az lenne, hogy embereken is kipróbálják a gyógyszert, méghozzá laboratóriumi körülmények között. Ha bizonyítást nyerne, hogy embereken is hatékony, a gyógyszer tesztelése továbbléphetne az I-es, II-es és III-as fázisba. Ezután még az egyes országok egészségügyi törvényei*** szabályozzák, hogy milyen szervezetnek a jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy egy készítmény valóban forgalomba kerüljön.

Mivel szélsőségesen változó, hogy mennyi ideig tarthat egy gyógyszer tesztelése, ezért nehéz megmondani, hogy a MuTaTo mikor gyógyíthat valóban pácienseket, már amennyiben minden teszten átmegy. Akár 10-15 évbe is beletelhet, míg minden klinikai tesztet lefolytatnak egy készítményen és megkapja a forgalombahozatali engedélyt.

Tovább olvasok
A shownak folytatódnia kell – 7 életrajzi film zenészlegendákról

Zene, rock and roll, átütő tehetségek, sikítozó rajongók. És persze a hírnév sötét oldala: drogok, magány, depresszió. Megúszható a halhatatlanság nélkülük? A Bohém rapszódia vagy a Doors példája nem ezt támasztják alá.

18 sztár, aki smink nélkül felismerhetetlenül hétköznapian fest

Akár filmekben, akár TV-műsorokban, zenei videókban vagy divat magazinokban látjuk őket, az arcukat mindig vastag sminkréteg fedi, és persze még egy jó adag photoshop is kerül rájuk, miközben számtalan híresség ezek nélkül is fantasztikusan néz ki.

Kövess minket

60%-os kedvezmény!!! Fizess elő fél évere (5 lapszám) és fél évig az InStyle-t is megkapod!

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem