Ajánló az aktuális Éva magazinból
Beleolvasok
Utazás csak kettesben
a 132. oldalon
Budapest 0°C

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Miért harap a gyerek?

Vidám családi hancúrozás közben a 17 hónapos Liza jól beleharapott a papája arcába. Mintha ebben lelné örömét. A papának pedig fájt. Játék, agresszió? Bárdos Katalin pszichológussal beszélgettünk a témáról.

#

2009. 01. 19.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Egészen biztos vagyok benne, hogy a családban játékosan, tréfából rendszeresen harapdálják a gyerek kezét, lábát, ennivaló kis testét. Ezt tükrözi vissza a kislány viselkedése.
De a szülők nyilván nem okoznak fájdalmat. Egyrészt eszükben sincs, másrészt a kislány nagy nevetésekkel honorálja a dolgot.
Na igen. A felnőttek különbséget tesznek a játékharapás és az igazi között. A gyereknek meg kell tanulnia, miben tér el a „mintha csinálnám” és a tényleges cselekedet. Ez egy általános tanulási folyamat. A csecsemő is kezdetben mellényúl a tárgyaknak, majd megtanulja betájolni és pontosan elérni őket.


Nem lehetséges, hogy a beszédet helyettesíti a harapás? A gyereknek valami mondandója van, de még nem tudja szavakkal kifejezni?
Sokféle oka lehet. A beszéd, a száj, a nyelv (mindkét értelemben) közel van egymáshoz. Azok a gyerekek például, akik kétnyelvű környezetben nevelkednek, mindig produkálnak valamilyen tünetet a szájuk körül. A harapás is egy ilyen lehetséges tünet. Ismertem egy angol-magyar kisfiút, aki óvodába kerülve vált olyan agresszívvé, hogy szándékosan harapdálta a többi gyereket, de meg se szólalt. Próbáltuk feloldani játékosan a benne levő feszültséget, s bábjátékot játszottunk vele. Úgy megharapta a vattával kitömött bábukat, hogy lehetetlen volt utána kisimítani őket.
Lehet ok az is, hogy a gyerek közösségbe kerül?
Nem kizárt, hiszen azzal, hogy bölcsibe vagy oviba kezd járni, megváltoznak körülötte az erőviszonyok. Eddig otthon megkapta a teljes figyelmet, most a csoportban egy a sok közül. Otthon minden az övé, itt közösek a játékok, a saját terébe behatolnak mások is. Egyszerre éri a leválás és a beilleszkedés élménye.
Visszatérve a harapdálós játékra, ne is játsszunk a gyerekkel ilyesmit?
Nem biztos, hogy olyan jó játék, az „úgy szeretlek, majd megeszlek”. Könnyen bekövetkezhet a bumeránghatás. Most mi csupa szeretetből, de viccből harapunk, aztán ő szintén csupa szeretetből, de komolyan visszaharap. Olyan helyzet ez, mint amikor a pillanatnyi kényelem kedvéért éjjel magunk mellé vesszük a síró gyereket az ágyunkba: egy idő után már nem a szülő, hanem a gyerek irányít.
Hogyan tanulja meg, hogy mi fáj a másiknak, ha mi csak mímeljük a harapást?
Pontosan erről van szó. Meg kell tanítani mímelni. Amikor azt játsszuk, hogy főzünk a babának, a macinak, akkor sem vesszük a szájunkba, amit kotyvasztunk (homokot, kavicsot, gyurmát), vagy amikor orvosost játszunk, akkor sem adunk valódi injekciót egymásnak (sem a babának). Mutassuk meg, hogy csak puhán az ajkunkkal „harapunk”, nem a fogunkkal, mert az fáj.
És ha a gyerek mégis fájdalmat okoz? Hogyan reagáljunk?
Határozottan. Kérdezzük meg, hogy haragszik-e. Van-e valami baj? Ez most nekem fáj, rosszul esik, szomorú vagyok. Ebben a kérdésben is következetesnek kell lenni, és kívül-belül egyformán kommunikálni. Ha nevetve mondjuk azt, hogy juj de fáj, azt a gyerek nem fogja elhinni. Akkor sem, ha tényleg fáj. És ne is csupán színleljük a haragot, mert azt is megérzi. Legyünk mindig hitelesek.
Előfizetés

Fizess elő aktuális számunkra!

www.elofizetesem.hu/evamagazin
Előfizetek

Ezeket olvastad már?

Göndör hajúak, figyelem! Itt a videó, amit látnotok kell

A Love Your Curls kampány célja a természetesen göndör és hullámos haj megszerettetése.

Tom Cruise válását is új megvilágításba helyezi a most bemutatott dokumentumfilm a szcientológiáról

6 dolog, amit tudnunk kell a Going Clearről. A dokumentumfilmet állva tapsolta meg a napokban a Sundance Filmfesztivál közönsége.
Hirdetés

Hirdetés

Ajánló az aktuális Éva magazinból
Beleolvasok
Eszenyi Enikő-interjú
az 52. oldalon

15 jel, hogy az edzőterem a második otthonod

Test és lélek

2015. 01. 29.

0

Tóth Csilla Rebeka

A súlyzó a legjobb barátod? Akkor ez a cikk neked íródott.

Extra vitaminokkal erősít a HELL!

PROMÓCIÓ

2015. 01. 29.

0

HELL Multivitamin néven olyan limitált szériás energiaital kerül a polcokra, mely a hagyományos B-vitaminok mellett A-, C- és E- vitaminnal felturbózva segít leküzdeni a vitaminokban szegény téli hónapokat.

Mi ez az új őrület? Elmaszatolt rúzzsal szelfiznek twitteren, instán

Társadalom

2015. 01. 29.

0

Eörsi Sarolta

Naná, hogy ez is egy jótékonysági felhívás. Te is beszállhatsz a #smearforsmear hashtaggel! Mi már megtettük...

Ki szeretné ingyen megnézni, ahogy a medve előbújik a barlangjából?

Program és utazás

2015. 01. 29.

0

E. S.

Az idei Mackófesztiválra január 31–február 2. között kerül sor a Fővárosi Állatkerben.
Ajánló az aktuális Éva magazinból
Beleolvasok
Miért téved a horoszkóp?
16. oldal
Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozom
Developed by MarquardDigital

A kereséshez kezdj el gépelni!