Ajánló az aktuális Éva magazinból
Beleolvasok
Élj zölden!
a 120. oldalon
Budapest 9°C

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Miért harap a gyerek?

Vidám családi hancúrozás közben a 17 hónapos Liza jól beleharapott a papája arcába. Mintha ebben lelné örömét. A papának pedig fájt. Játék, agresszió? Bárdos Katalin pszichológussal beszélgettünk a témáról.

#

2009. 01. 19.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Egészen biztos vagyok benne, hogy a családban játékosan, tréfából rendszeresen harapdálják a gyerek kezét, lábát, ennivaló kis testét. Ezt tükrözi vissza a kislány viselkedése.
De a szülők nyilván nem okoznak fájdalmat. Egyrészt eszükben sincs, másrészt a kislány nagy nevetésekkel honorálja a dolgot.
Na igen. A felnőttek különbséget tesznek a játékharapás és az igazi között. A gyereknek meg kell tanulnia, miben tér el a „mintha csinálnám” és a tényleges cselekedet. Ez egy általános tanulási folyamat. A csecsemő is kezdetben mellényúl a tárgyaknak, majd megtanulja betájolni és pontosan elérni őket.


Nem lehetséges, hogy a beszédet helyettesíti a harapás? A gyereknek valami mondandója van, de még nem tudja szavakkal kifejezni?
Sokféle oka lehet. A beszéd, a száj, a nyelv (mindkét értelemben) közel van egymáshoz. Azok a gyerekek például, akik kétnyelvű környezetben nevelkednek, mindig produkálnak valamilyen tünetet a szájuk körül. A harapás is egy ilyen lehetséges tünet. Ismertem egy angol-magyar kisfiút, aki óvodába kerülve vált olyan agresszívvé, hogy szándékosan harapdálta a többi gyereket, de meg se szólalt. Próbáltuk feloldani játékosan a benne levő feszültséget, s bábjátékot játszottunk vele. Úgy megharapta a vattával kitömött bábukat, hogy lehetetlen volt utána kisimítani őket.
Lehet ok az is, hogy a gyerek közösségbe kerül?
Nem kizárt, hiszen azzal, hogy bölcsibe vagy oviba kezd járni, megváltoznak körülötte az erőviszonyok. Eddig otthon megkapta a teljes figyelmet, most a csoportban egy a sok közül. Otthon minden az övé, itt közösek a játékok, a saját terébe behatolnak mások is. Egyszerre éri a leválás és a beilleszkedés élménye.
Visszatérve a harapdálós játékra, ne is játsszunk a gyerekkel ilyesmit?
Nem biztos, hogy olyan jó játék, az „úgy szeretlek, majd megeszlek”. Könnyen bekövetkezhet a bumeránghatás. Most mi csupa szeretetből, de viccből harapunk, aztán ő szintén csupa szeretetből, de komolyan visszaharap. Olyan helyzet ez, mint amikor a pillanatnyi kényelem kedvéért éjjel magunk mellé vesszük a síró gyereket az ágyunkba: egy idő után már nem a szülő, hanem a gyerek irányít.
Hogyan tanulja meg, hogy mi fáj a másiknak, ha mi csak mímeljük a harapást?
Pontosan erről van szó. Meg kell tanítani mímelni. Amikor azt játsszuk, hogy főzünk a babának, a macinak, akkor sem vesszük a szájunkba, amit kotyvasztunk (homokot, kavicsot, gyurmát), vagy amikor orvosost játszunk, akkor sem adunk valódi injekciót egymásnak (sem a babának). Mutassuk meg, hogy csak puhán az ajkunkkal „harapunk”, nem a fogunkkal, mert az fáj.
És ha a gyerek mégis fájdalmat okoz? Hogyan reagáljunk?
Határozottan. Kérdezzük meg, hogy haragszik-e. Van-e valami baj? Ez most nekem fáj, rosszul esik, szomorú vagyok. Ebben a kérdésben is következetesnek kell lenni, és kívül-belül egyformán kommunikálni. Ha nevetve mondjuk azt, hogy juj de fáj, azt a gyerek nem fogja elhinni. Akkor sem, ha tényleg fáj. És ne is csupán színleljük a haragot, mert azt is megérzi. Legyünk mindig hitelesek.
Előfizetés

Fizess elő aktuális számunkra!

www.elofizetesem.hu/evamagazin
Előfizetek

Ezeket olvastad már?

15 dolog, amin (majdnem) mindennap kiborulok

Tudom, teljesen feleslegesen húzom fel magam az alábbiakon, de mégsem bírom ki, na!
Hirdetés

Hirdetés

Ajánló az aktuális Éva magazinból
Beleolvasok
D. Tóth Kriszta-interjú
a 62. oldalon

10+1 dolog, amit NEM fogok megtenni a gyerekemmel, ha majd megszületik

Család

2015. 03. 27.

0

Dudics Emese

Bár még nem született meg a gyerekem (és néhány hónapig még nem is fog), vannak elképzeléseim arról, hogy mit nem szeretnék vele tenni. Ezek némelyikében biztos vagyok, másban pedig lehet, hogy meg fogok inogni. Majd figyelmeztessetek.

RÁDIÓ BÉZS – online rádió a Nőkért

PROMÓCIÓ

2015. 03. 27.

0

A Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatni fogják...

B-terv #2: Avégből születtünk

Sorozat

2015. 03. 27.

0

Lami Juli

Lami Juli új rovatának második része a hajadonokat érő kihívásokról. Kiderül belőle, hogy min húzta fel magát reggel.

Nagyon fáj, amikor menstruálsz? Most kiderül, mi állhat a háttérben...

Test és lélek

2015. 03. 27.

0

Eörsi Sarolta

Az endometriózis több nőt érint, mint gondolnánk. Felvonulás és kerekasztal-beszélgetés is várható a témában március 28-án, ahol bárki kérdezhet.
Ajánló az aktuális Éva magazinból
Beleolvasok
Éva Húsvét melléklet
Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozom
Developed by MarquardDigital

A kereséshez kezdj el gépelni!