Svájc női szemmel

Borítókép: Svájc női szemmel
Munka, kultúra, munkakultúra. Egymásból természetesen fakadó fogalmak, ahogy a női munkavállalók partnernek tekintése is „alap” a svájci cégnél. Azoknak a nőknek, akiknek a munka és család egyaránt fontos, érdemes ellátogatniuk november 22-én a svájci cégek legjelentősebb budapesti eseményére, a Swiss Business Day-re. Az eseményről és a svájci munkakultúráról Lipovecz Júliával, a Swisscham igazgatójával beszélgettünk.

ÉVA: Egy neves gazdaságdiplomáciai szervezet első embere vagy. Mi vonzott ebben a hagyományosan férfiak uralta pályában – miért szereted a munkád?

L.J. : Ez igaz, a gazdaságdiplomáciában valóban inkább a férfiak vannak jelen, ám ezen a szinten és ebben a munkakörben többen vagyunk nők. Ez nem egy bebetonozott irodai állás, ráadásul nagyon komplex: diplomáciai feladataim is vannak, így sok embert ismerhetek meg. Figyelnem kell arra, hogy kit kivel hozhatok össze, és azt gondolom, ehhez alapvetően egy női gondolkodásmód kell. Gyakran ráérzek, hogy egyik-másik ügyvezetőt össze kéne ismertetnem valakivel, és általában bejön! Ezt a részét nagyon élvezem. Ugyanakkor mindenkinek meg kell felelnem, hiszen kicsit mindenki a főnököm.

É: Svájcban mindig magas volt az aktív munkavállalók aránya, és ebben nagy szerepe jutott a nőknek is. Hogyan látod, miben más a svájci munkakultúra a nemek szemszögéből?

L.J. : Ha jól tudom, összesen 14 hét fizetett szülési szabadság jár a kismamáknak, ezután vissza kell térniük a munkába; sokkal inkább üzleti alapokra helyezték ezt a kérdést – mint mindent egyébként. A bölcsödét és óvodát maguknak kell intézni a szülőknek, többnyire fizetős alapon (csak 4-5 éves kortól van kötelező óvoda). Persze, vannak más példák is: nemrég voltam egy svájci gyárban – gyönyörű környezetben, a hegyek között – ott például a vállalat külön óvodát tartott fent a kollégák gyerekeinek…

É: A Swiss Business Day-en több mint 60 svájci cég mutatkozik be. A karrierlehetőséget kínáló vállalatok közül többen kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki pályákra készülő női munkavállalókra. Mit gondolsz, miért fontos ez a terület?

L.J. : Az ilyen programok törekvései erősítik a nők szakmai elfogadását a műszaki pályákon, és bátorítja a női hallgatókat, hogy ezt a karrierutat válasszák. Pozitív változást tapasztalunk a piacon a női mérnökök elfogadását és létszámát illetően, amelyet a svájci cégek, így pl. az ABB mentorált női hallgatói is alátámasztanak.