Autó nélkül - zöld busszal - elérhető adventi vásárok a közeli országokban

Borítókép: Autó nélkül - zöld busszal - elérhető adventi vásárok a közeli országokban
Bécs evidens, de itt az ideje Zágrábba, Mariborba vagy épp Pozsonyba is ellátogatni.

Az első karácsonyi piacok már november közepén megnyitják kapuikat. Azoknak, akik szeretnék megtapasztalni, milyen az ünnepi hangulat külföldön, a FlixBus összegyűjtötte a legérdekesebb adventi vásárokat. A listán szereplő négy város autó nélkül is könnyen megközelíthető egy rövid hétvégi program során, így a forralt borról sem kell lemondani a téli kirándulás alatt.

A klasszikus: Bécs, Ausztria

Karácsonyi vásárokról nem készülhet olyan összeállítás, amiben nem szerepel Bécs. Az osztrák főváros számtalan lehetőséget kínál azoknak, akik szeretnék kihasználni az adventi időszakot. A “Bécsi karácsonyi álom” a Rathausplatzon a klasszikus élményt biztosítja körhintákkal, jégpályával, idén pedig az okostelefonnal érkezők a kiterjesztett valóságban is kalandozhatnak egy ajándék kereső játék keretében. A Belvedere környéke elegánsabb, barokk ünnepi hangulatot áraszt, míg a karácsonyi falu a korábbi AKH kórház területén a szomszédos egyetemi kampusz diákjainak köszönhetően fiatalosabb, itt a curlinget is kipróbálhatják a téli sportok iránt érdeklődők.

A feltörekvő: Zágráb, Horvátország

A zágrábi adventi forgatag különösen népszerűvé vált, mióta 2016-ban a European Best Destinations a horvát fővárosnak ítélte a kontinens legjobb karácsonyi vásárának járó címet. Amellett, hogy a nagyobb tereken biztosítja a klasszikus karácsonyi környezetet, Zágráb szokatlan helyszíneket is kialakít az ünnepi hetek során. Jó példa erre a Grič alagútban létrehozott látványosság, ahol 3D installációkkal, különleges fényfestéssel és bámulatos akkusztikával változtatják hangulatos karácsonyi csodavilággá a kopár átjárót.

A meghitt: Maribor, Szlovénia

A szlovén városka egész évben barátságos, de karácsony környékén mesés helyszínné alakul át művészek, kézművesek és régiségkereskedők standjaival az utcákon. Az olyan kötelező elemek mellett, mint a jégpálya és a forró italok, Maribor azoknak is tud alternatívát kínálni, akik új nézőpontból tekintenének az ünnepi fénybe öltöztetett közterekre. A Slavija Business Center 11. emeletén a Luft 360 bár teraszán gyermekkori víziók elevenednek meg: a „Zimska Luftarca” millió apró izzóval, kandallóval, havas fákkal és lenyűgöző kilátással várja az ünnep szerelmeseit.

Az ismerős: Pozsony, Szlovákia

Azoknak, akik kedvelik a klasszikus hazai vásári falatokat, de mégis vágynak egy rövid adventi kiruccanásra, megfizethető áraival Pozsony jó megoldást nyújthat, akár egy egy napos látogatás alkalmával is. Káposztaleves, kürtőskalács, cigánypecsenye és zsíros kenyér szinte minden ételpulton van. A városban több helyszínen is találhatók karácsonyi piacok, a Főtér, a régi vásárcsarnok és a helyi Ferenciek tere a legnépszerűbb ezek közül. Az elmúlt évben a Várban is ünnepi programok szervezésébe kezdtek. Ez kétségkívül különleges helyszín, de drágább, mint a többi belvárosi vásár.

Menetrend szerinti FlixBus buszjáratok az adventi desztinációk irányába:

Részletes menetrendek és jegyek a www.FlixBus.hu weboldalon és a FlixBus mobilalkalmazásban érhetők el.