Kiállítás nyílik Arany János nyelvezetéről

Borítókép: Kiállítás nyílik Arany János nyelvezetéről
Egy csak egy legény van talpon a vidéken. Mint komor bikáé, olyan a járása. Oh! Irgalom atyja, ne hagyj el! A nép, az istenadta nép. Mindennapi szófordulataink ezek, de vajon tudjuk-e, hogy az idén kétszáz éve született Arany János vetette őket először papírra?

Országszerte múzeumok, iskolák és művelődési házak csatlakoztak az emlékévhez, a PIM Magyar Nyelv Múzeuma sem marad ki a sorból. Októberben nyílik meg az Arany János írói nyelvének gazdagságát bemutató audiovizuális kiállítás. A színtér kultikus: Széphalom, ahol Kazinczy Ferenc, akit a magyar nyelv mestereként tartunk számon, élt és alkotott. Kazinczy régi portáján, a nyelvmúzeumban megrendezésre kerülő kiállítás nem kevesebbre vállalkozik, minthogy a legtöbb magyar szót használó költőnk gazdag nyelvezetét megismertesse a nagyközönséggel.

A kiállítás a Toldit állítja középpontba. Ez a mű tette Aranyt híressé, ez indította őt el az írói pályán, közvetve tehát az első lépést adta meg ahhoz a gigászi nyelvi-irodalmi teljesítményhez, amelyből írók és költők azóta is merítenek. A kiállítás Toldi Miklós történetén keresztül járja körbe és mutatja be Arany nyelvezetét költők, írók, színészek visszaemlékezéseiben, és igyekszik közelebb hozni a nézőhöz a mű világát is.

Fedezzétek fel Ti is a kortárs Arany Jánost, hiszen a Petőfi Irodalmi Múzeum széphalmi kiállításán nemcsak a példátlan írói nyelvet ismerhetjük meg, de mindenki rácsodálkozhat a nap mint nap használt és hallott aranyi fordulatokra is.