A biztos siker kulcsa a kíváncsi csemetékhez: gyerekkönyvek a jövő felfedezőinek

Borítókép: A biztos siker kulcsa a kíváncsi csemetékhez: gyerekkönyvek a jövő felfedezőinek Forrás: Getty Images
Kérdezte már tőled a gyermeked, hogyan születtek a csillagok? Mit kell tenni, ha fáj a kiskutyája lába? Érdeklődött már arról, hogyan lőnek fel egy rakétát az űrbe? És játszottátok már azt, ki tudja megfejteni a legtöbb találós kérdést? Ha a válasz bármelyik kérdésre igen, mutatunk néhány olyan könyvet, amivel sikert arathatsz a kíváncsi csemetédnél!

Asztrofizikáról – óvodásoknak
Farkas Róbertet gyerekkora óta izgatják a világűr összefüggései, kislánya megszületését követően pedig arra gondolt, miért is ne írhatna kedvenc témájáról akár a gyerekek számára is érthető módon? Így született meg az Első könyvem az univerzumról, amely először angol nyelven, közösségi finanszírozás útján jelent meg, ám most már a Kolibri Kiadó jóvoltából a magyar kisgyerekek és szüleik is együtt kereshetik a válaszokat az univerzum nagy kérdéseire.

Állatorvos leszel vagy űrhajós?

Akit rabul ejtett a világegyetem, máris továbbtanulhat a Kis Tudósok Akadémiáján! A Legyél te is űrhajós! nemcsak hasznos elméleti tudást kínál a nagyobbaknak, hanem próbára is teszi őket: az ötletes feladatok elvégzésével bárki asztronautává képezheti magát. A „földhöz ragadtabbak” pedig az állatorvosi szakma csínját-bínját sajátíthatják el a Legyél te is állatorvos! segítségével.

Hány feje van az embernek?

A szórakoztató tanuláshoz persze, nem feltétlenül kell társasjáték: olykor elég néhány találós kérdés is. Ez az ősi műfaj ugyanis fejleszti a gondolkodást, a szókincset és figyelmet éppúgy, mint a nyelvi kreativitást vagy a képzelőerőt. Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár-módszer kidolgozója Mi a legerősebb a világon? című, szeptember végén megjelenő könyvébe olyan találós kérdéseket és talányos meséket válogatott a világ minden tájáról, amelyek segítségével bárki meggyőződhet erről.