Életmentő őssejtek: Sohasem tudhatod mikor lesz rá szükség

Borítókép: Életmentő őssejtek: Sohasem tudhatod mikor lesz rá szükség

Lassan véget ér a fél éves rehabilitációja annak a hétéves kislánynak, aki testvére köldökzsinórvérének köszönheti gyógyulását. Itthon ő a legújabb olyan beteg, akinél sikeres (allogén) őssejt-beültetést végeztek a Krio Intézetben tárolt mintával. A korábban leukémiával kezelt gyermek hamarosan újrakezdheti a mindennapi életet.

Életmentő köldökzsinórvér
A Krio Intézet 2004-es fennállása óta több sikeres köldökzsinórvér eredetű őssejt transzplantációban nyújtott segítséget, mindegyik esetben a gyermek testvérének őssejtjei hasznosultak. A legutóbbi, tavaly novemberben transzplantált kislányt három és fél éves korában diagnosztizálták acut lymphoblastos leukaemiával (ALL). Az évekig tartó kemoterápiás kálvária után a betegség tavaly nyáron kiújult. A gyermek életveszélyes állapotba került, reménytelennek tűnt a helyzete.

Szerencsére azonban az időközben született kistestvérének, a Krio Intézetben tárolt köldökzsinórvére megmentette az életét. A mintából kinyert őssejtek ugyanis genetikailag megfeleltek ahhoz, hogy a beavatkozást, nevezetesen az allogén őssejt-transzplantációt, a BAZ Megyei Kórház GYEK Onkohaematológiai és Csontvelő transzplantációs Osztályán elvégezhessék. A beavatkozásra a kislány hetedik születésnapján, tavaly novemberben került sor.

Döbbenetes kutatási eredmények
“Fontos tudni, hogy a köldökzsinórvér kitűnő forrása a homepoetikus (vérképző) őssejteknek. Bizonyított tény, hogy terápiás felhasználásuk sok esetben azonos vagy nagyobb értékű, mint a csontvelői őssejteké.” - mondta Dr. Nagy Kálmán hematológus, gyermekgyógyász, a Krio Intézet orvosigazgatója, aki maga is számtalan őssejt-transzplantációt végzett már. A szakember szerint a köldökzsinórvér őssejtjei széles lehetőséget kínálnak a sejtterápiára, és megfelelő szakmai kontroll esetén a közeli jövő egyik leghasznosabb terápiás és diagnosztikus eszközévé válhatnak a jelenleg még nem gyógyítható betegségek kezelésében. A köldökzsinórvérrel jelenleg folyó klinikai kísérletek a Krio orvosigazgatója szerint újabb területeket nyithatnak meg a köldökzsinórvér felhasználásában, hiszen ezek a klinikai kísérletek nem vérképzőszervi rendellenességek kezelésére, hanem pl. az autista gyermekek vagy súlyos oxigénhiánnyal született gyermekek kezelésére irányulnak.

Folyékony nitrogén - a laborban
“Az intézetünkben alkalmazott rendkívül precíz, manuális technológiának köszönhetően a mintákban a felolvasztást követően különösen magas a vérképző őssejtek száma, amelyeknek egy későbbi terápia sikerességében döntő szerepük van.” - mondta a laboratóriumi munka és a köldökzsinórvér-minták tárolására szolgáló tárolótérben Dr. Száraz Leonóra, a Krio Intézet tudományos igazgatója. A köldökzsinórvér levételt követően a minta feldolgozását 36 órán belül meg kell kezdeni. A többlépcsős feldolgozás és a laboratóriumi vizsgálatok után a fagyasztásra előkészített mintát egy fém kazettába helyezik el, majd számítógép vezérléssel meghatározott ütemben mélyfagyasztják. A köldökzsinórvér mélyfagyasztása folyékony nitrogén gőzében történik, amely teljesen kizárja a tárolás alatti befertőződést, és biztosítja az őssejtek hosszútávú biztonságos tárolását.

Itt tárolták a hétéves mezőkövesdi kislány testvérének köldökzsinórvérét is, amíg szükség nem lett rá.

A sejtek jolly jokere
Az őssejt olyan speciális sejt, mely egyrészt önmaga megújítására képes, másrészt át tud alakulni más, egyedi szerepet betöltő sejtté, így pótolni tud egy elpusztult sejtet, szövetet. Sokféle őssejt létezik, de az úgynevezett vérképző őssejtek például képesek egy leukémiás beteg kemo- vagy sugárterápiával kiirtott, hibásan működő csontvelőjét újra felépíteni, helyreállítják a vérképzést és az immunrendszert. Ezek a sejtek a tudomány jelen állás szerint körülbelül 80 féle vérképzőszervi rendellenesség kezelésében használhatók terápiásan. Ilyen őssejteket kapott a mezőkövesdi kislány is, méghozzá a testvérétől.

Magyarországon évente körülbelül 300 esetben végeznek őssejt-transzplantációt, túlnyomóan csontvelő eredetű őssejtet alkalmazva. Míg az USA-ban az őssejt beültetések csaknem harmadát végzik köldökzsinórvér eredetű őssejtek felhasználásával gyermekeknél, addig Magyarországon a felhasználás aránya ma még az öt százalékot sem éri el. Ennek legfőbb oka, hogy közösségi bank hiányában jelenleg a születendő gyerekek kb. 7-8 % -ának vetetik le és tároltatják el a köldökzsinórvérét. A mélyfagyasztva tárolt köldökzsinórvérben lévő sejtek az egyetlen lenyomatai a születéskori állapotnak, így tárolásuk, vizsgálatuk igen fontos és terápiás felhasználási lehetőségeik száma folyamatosan növekszik.

Magyarországon eddig kizárólag a KRIO Intézetben tárolt mintával végeztek családi bankból származó őssejtekkel életmentő transzplantációt.

krio.hu