Egy évszázad valcertörténete a pesti Vigadóban

Borítókép: Egy évszázad valcertörténete a pesti Vigadóban
Romantikus keringők két zongorán

Érdemes felidézni a helyzetet: a helyszín Salzburg, az idő 1945 ősze. Az amerikai hadsereg századosa zongoraszót hall egy ablakból. Bemegy, és a hangszernél egykori zeneakadémiai mesterét, Dohnányi Ernőt találja Kilényi Ede. Most már Edward Kilényi, akit egyebek között azért küldtek Európába, hogy a felfedje ki volt valóban háborús bűnös, és kit értek igaztalan vádak. Münchenből indult Dohnányi keresésére, és Mozart szülővárosában meglelte.

A történet azért érdekes, mert az 1945-ben szimfonikus zenekarra komponált Suite en valse-ot Dohnányi maga írta át két zongorára, így kicsit dzsesszes hangzást kölcsönözve a romantikus hangvételű darabnak. Ezt a verziót - már Amerikában - Kilényivel játszotta lemezre a szerző.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon április 7-én ez a mű is elhangzik a Pesti Vigadó dísztermében, Mocsári Károly és Balázs János estjén. A műsor a Romantikus keringők két zongorán címet kapta. Mocsári nem először állít össze hasonló programot, játszott szólóban, volt két zongorás koncertje korábban például a Németországban élő Hernádi Ákossal, és mostanában Balázs Jánossal.

A hangverseny Csajkovszkij Diótörő szvitjének Virágkeringőjével indul, Kocsis Zoltán átiratában, ismét fejet hajtva az ő emléke előtt. „Amikor csak tehetem, játszom Kocsis valamelyik átiratát. Rá nem lehet eleget emlékezni” – mondja Mocsári. Az orosz zeneszerző műve után 100 évvel keletkezett a műsor záró száma, Norbert Glanzberg Invitation à la valse (Felhívás keringőre) című darabja.

A kettő között Dohnányi kompozícióját, és Rachmaninov két keringőjét, illetve Glanzberg másik szerzeményét adják elő. Az Osztrák–Magyar Monarchia területén született, majd Franciaországban otthonra találó Glanzberget Mocsári mutatta be néhány évvel ezelőtt a budapestieknek, a Zsidó Nyári Fesztiválon. Rendkívül sokoldalú művész volt, filmzene- és dalszerzőként is világhírűvé vált, mások mellett Édith Piaf és Yves Montand számára is írt dalokat. 2001-ben hunyt el.

Ha vastapsot kapnak az előadók, a Dunára néző teremben felcsendül ifjabb Johann Strauss híres Kék Duna keringője, amely160 éve, 1867. február 13-án, épp a kiegyezés évében szólalt meg először Bécsben, és amelyet többek szerint egy magyar, bajai születésű költő német nyelvű verse ihletett.

További információ: www.btf.hu