Nappalok és éjszakák Palya Beával

Nappalok és éjszakák Palya Beával

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Új dalok, új lemez, új tervek, új baba. Beánál mindig zajlik az élet.

A hangok és a csend bűvöletében élő énekesnő most is őszintén mesél az életéről, a mindennapjairól, a gyermekvárásról és Nappali dalok című új albumáról.

Hogyan született zene a háztartási zajokból? Mikor ismerted fel a dallamot, a ritmust a kávégép berregésében, a porszívó zúgásában vagy a fogmosás hangjaiban? Emlékszel a pillanatra?

Kiskorom óta figyelem a mindennapok zenéjét, sok dalt a saját gyerekkori emlékeim ihlettek, ilyen a Porszívó, a Fogmosi. Mivel én bármit, az utcai lépések ritmusát is dallá írom, így a kislányomra is ez ragad. Hallgatjuk az otthoni hangokat, dobolunk, énekelünk rájuk, jól szórakozunk.

Október 31-én jelenik meg legújabb könyvlemezed, a Nappali dalok, és november 6-án lesz a bemutatója az Akváriumban. Ez egy igazi családi album, mert a CD mellett zenés fejlesztő játékok is szerepelnek benne. A háztartási munkák hogy kapcsolódnak össze a játékokkal? Te mit játszol legszívesebben Lili lányoddal?

A Nappali dalok születése a mi lakásunkba is újfajta játékosságot hozott: Lili gyakran énekelgeti a Rántott húst, abból is a klopfolós-őrjöngős részt, amíg én épp a hússzeleteket lapítom. Így a főzés a „dolgozni” kategóriából átkerül a „játszani” kategóriába. De majdnem az összes könyvbeli fejlesztő játék a vele való kapcsolatból jön, sokszor szoktunk testrész-megnevezőset játszani, hallgatjuk a szívünk ritmusát, vagy egy-egy dal szövegét végig á-val, e-vel, í-vel énekeljük, rengeteget nevetünk ezen.

Ha jól tudom, már tervezed is a Nappali dalok folytatását Éjjeli dalok címmel. Milyen éjszakai neszek ihlettek meg?

Van egy mesevázlatom a Csendről és a Hangról, ez ad egy keretet. Míg a Nappali dalokban egy mozgalmas, táncos zenefolyamot akartam, sok ütőhangszerrel, az Éjjeli daloknál a húrok pengése játszik majd főszerepet, meg a sansula, mint az Altatoknál. Gyakran komponálok félálomban ehhez az anyaghoz, és a második gyerekemhez, az ő titkos világába utazom. Nagy szerepe van a csendnek, két hang közt sok idő telik el. Néha megszólal egy tücsök, koppan a makk a tetőn, a távolból hallatszik egy autó suhanása... de ez mind egy csendszőnyegbe olvad.

Amikor legutóbb kérdeztelek, a Django Mélodies című francia film forgatásáról érkeztél haza. Lassan elkészülnek a film utómunkálatai is. Mikor mutatják be Magyarországon?

Remélem, minél hamarabb. Franciaországban tavasszal lesz a bemutató, és nagyon szeretném, ha a magyar közönség is láthatná, főleg Django zsenialitása és a roma téma miatt. A rengeteg jó zene mellett fontos emberi témáról szól a film, kirekesztettségről, választott kívülállásról, ami valahogyan mindannyiunkat érint.

A dalok iránti megszállott szeretetedet próbálod átadni gyerekeknek és felnőtteknek november 20-án a Müpában, a Szenvedélyem címmel induló új sorozat keretén belül. Mire számíthat az, aki jegyet vesz a produkcióra?

Sok nevetésre, fiatalos lendületre, jó dalokra, a kiváló zenészeimre, és a dalszerzés néhány alapvető trükkjének elsajátítására. Együtt is fogunk dalt csinalni. Vendégem lesz Színész Bob, az egyik legkreatívabb slammer, ő is játékra hívja majd a közönséget. Remélem, ezután az előadás után sokkal többen fognak majd dalokat, dalvázlatokat írni.

Ismét babát vársz, Lilinek testvére lesz. Többször bátran és nyíltan bevallottad, hogy számodra sem volt könnyű a kisgyermekes lét első néhány éve. Most hogyan készülsz rá? Mit szeretnél másképp megélni ezzel a babával?

Több időt akarok hagyni magamnak. Így az első félév biztos, hogy a babázásé, legelőször csak május 8-án énekelek a Müpában, a Selymeim sorozatomban. Meg kevesebbet akarok drámázni, simaságot, egyszerűséget keresek a szülés és a gyermekágyi időszak körül. Érettebb és befelé fordulóbb is lettem, ez segít majd ráhangolódni a babázás első szakaszára.

Ilyen mozgalmas élet mellett tudsz magadra figyelni, magaddal foglalkozni? Mi az, ami a legfontosabb, amiből nem engedsz, ha az egészségedről van szó?

Minden nap jógázom, erősítek. Amikor csak lehet, visszamegyek az alapszintre: figyelem a légzésem, a pillanatot, amikor a levegő az orromhoz ér. És jól eszem, az étrendem alapvető eleme a saláta, verhetetlen vagyok variációkban. Az Eisberg csomagolt salátái rengeteg időt takarítanak meg nekem: a tisztítás, vágás az övék, az enyém csak a kreatív rész, a saláta gazdagítása, fűszernövényekkel, olajokkal, színes zöldségekkel. Mintha a föld áldásait tenném egy tálba, jó érzés így enni.

Sérók a 80-as, 90-es évekből, amik miatt te sem mutogatod a gyerekkori képeidet

Ha nem tudnánk, hogy nem úgy kényszerítettek minket, hogy ilyet viseljünk, el sem hinnénk!

„Nekünk az abortusz volt a fogamzásgátlás” – 11 hátborzongató történet Hollywood úgynevezett „aranykorából”

Brutális, hátborzongató történeteket gyűjtött össze egy magazin, amelyek mind arról tanúskodtak, hogy hollywood legszexibb filmcsillagjai rabszolgaként voltak kiszolgáltatva a stúdióknak a 30-as, 40-es években. Sokszor még férjhez sem mehettek, nem hogy gyereket vállalhattak volna, különben sérült volna „szűzies” imázsuk. Joan Crawford, Judy Garland, Ava Garner mind-mind érintettek voltak.

Amiről eddig senki sem beszélt: 10-ből 9 egyedülálló szülő teljesen egyedül neveli a gyerekét

Az egyszülős családok különösen hátrányos gazdasági helyzetbe kerülnek Magyarországon.

A te gyereked volt már temetésen?

Mikor és hogyan fogod vele megismertetni, hogy milyen is az?

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Fizess elő most egy évre! Ajándék Éva Utazót kapsz 10 Éva magazin mellé!

Csak 3950 Ft