"Mindenmentes"

Borítókép: "Mindenmentes"
Napjaink élelmiszertrendje a „minden mentes“, nagy divatja van most ezeknek a termékeknek az étkezésben és a kereskedelemben egyaránt, meredeken emelkedik a kereslet irántuk.

A “minden mentes”-en a cukor-, a glutén-, a tej (laktóz)- és a tojásmentes étkezést értjük. Egyesek szakorvosi kivizsgálás eredménye alapján kényszerülnek megvonni bizonyos tápanyagokat, élelmiszercsoportokat a szervezetüktől. Sokan viszont ételallergia vagy -intolerancia fennállása nélkül, indokolatlanul követnek különböző mentes diétákat, mert az egészséges táplálkozással azonosítják a glutént, a laktózt, a cukrot vagy fehér lisztet nem tartalmazó termékeket.

Azonban az egészséges táplálkozás lényege a kiegyensúlyozottság és a változatosság. Nem attól leszünk egészségesebbek, hogy cukor- és egyéb mentesre cseréljük a sütiket, melyekből úgy gondoljuk, hogy nyugodtan lehet többet enni, hanem ha kevesebb sütit eszünk, helyette pedig több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk.
Egészségünk megőrzése érdekében a friss, nyers zöldségfélék mindennapos fogyasztására kellene nagyobb figyelmet fordítanunk, ebben segítenek nekünk a saláták, melyek rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak, a különböző fajtákkal változatossá és színessé tudjuk varázsolni az étrendünket.

Rohanó életmódunkban tökéletes választás a friss, ízletes, konyhakész saláta, amelyet még mosni sem kell, így könnyen beépíthetők az időhiányban szenvedők táplálkozásába is. A zöldségek, saláták ízesítéséhez a készen kapható, energiadús, cukros, mesterséges adalékanyagokkal teli öntetek helyett próbáljunk ki természetes erjesztésű, hazai, prémium minőségű bor- és gyümölcseceteket, illetve belőlük készült dresszingeket, melyekkel megbolondítva salátáinkat, egészségesebb és kalóriaszegényebb változatot érünk el.

Az eisberg Tokaj Dressing öntetei nem tartalmaznak tartósítószert, ízfokozót, aromát, nincs bennük hozzáadott cukor, glutén- és laktózmentesek, így gluténérzékenységben és laktózintoleranciában szenvedők is élvezhetik ezeket a különleges ízeket.

Ha te is szeretnéd kipróbálni az egészségesebb életmódot, akkor kattints az eisberg Salátázz.hu weboldalára és keresd a receptek között a Sütőtökös quinoa saláta leírását!

Sütőtökös quinoa saláta fűszeres tökmaggal

Hozzávalók 2 főre:
-
fél sütőtök
- almás Tokaj Dressing
- 1 evőkanál méz
- 1 csipet só és bors
- 10 dkg quinoa
- 1 marék tökmag
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet szárított chili
- 1 csomag eisberg Őszi mix salátakeverék

Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beletesszük a sütőtökkockákat. Meglocsoljuk olívaolajjal, mézzel és sózzuk-borsozzuk, majd az egészet alaposan összeforgatjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Közben a quinoa-t átmossuk és dupla mennyiségű vízben 15 perc alatt puhára főzzük. A tökmagot egy felhevített serpenyőbe szórjuk, szárított chilivel megszórjuk, hozzáadunk egy evőkanál olívaolajat és néhány perc alatt megpirítjuk, majd tálalásig félretesszük. A salátát összekeverjük a megfőtt quinoa-val, tányérra szedjük és leöntjük az almás Tokaj Dressing öntettel. Sült sütőtökkel, pirított magokkal tálaljuk.