A plakátok újra beköltöznek!

Borítókép: A plakátok újra beköltöznek!
Hamarosan BÁV 3. Plakátaukció

Mindannyiunk életében vannak olyan meghatározó filmek, amiket szívesen nézünk újra és újra, legyen szó családi moziról, rajzfilmről vagy egy összebújós romantikusról. Miért ne láthatnánk viszont ugyanezeket a falakon is? Néhány évtizeddel ezelőttig a plakátokat egy-két celluxszal felerősítve szoktuk meg a gyerekszoba falán, és maximum szentimentális értéket tulajdonítottunk nekik. A hajdan tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellelhető alkotások azonban új utat nyitottak a lakberendezésben, és végre alternatívát kínálnak a megfizethető egyediséget, értékálló befektetést keresőknek is. Ideje hát, hogy kedvenc filmjeink, immár bekeretezve költözzenek vissza a nappaliba, a hálószobába, a gyerekszobába…

A BÁV 3. Plakátaukcióján kalapács alá kerülő 150 tétel felvonultatja a filmtörténet nagy klasszikusait, lefedve a filmes műfajok szinte mindegyikét: legyen szó Piedone akciófilmjeiről; Buñuel, Almodóvar vagy Woody Allen művészfilmjeiről; Charlie Chaplin, Louis de Funés vígjátékairól vagy akár a rajzfilmek ikonikus Macskafogójáról. Mindezek a grafikaművészet olyan legendás alakjainak tolmácsolásában köszönnek vissza a falakról, mint Felvidéki András, Kemény György, Árendás József vagy éppen Helényi Tibor. Az őszi anyag, kilépve a sajátos magyar képi világból, immár bepillantást enged az amerikai, a német, az olasz, a francia vagy akár a japán plakátművészetbe is.

Az aukció egyik különlegességének számít majd Lakner László Twiggy plakátja. Kevés grafikus merne egy divatikont, egy szexszimbólumot így ábrázolni. Bélyeget égetni a homlokára, kékre-zöldre „verni”, a filmcímet, a rendezőt ékszerként a nyakába akasztani. Látszólag mindent elkövetett, hogy elcsúfítsa, miközben a burleszk fátylán át mégis átfénylik a modell szépség... Ami 1973-ban túl provokatív lett volna egy londoni moziban, az Budapest hirdetőoszlopain vidáman és szexisen hirdette Ken Russel revüfilmjét. Most a te otthonodba is beköltözhet Twiggy, hiszen 30.000 Ft-os kikiáltási árral indul a BÁV plakátaukcióján.

Kiállítás: 2016. október 1-11.
Árverés: 2016. október 13. 17:00

További információk, letölthető katalógus: www.bav.hu/aukcio