A folsav szerepe a várandósság alatt

Borítókép: A folsav szerepe a várandósság alatt

A várandósság alatt többszörösére is megnő a szervezet folsav igénye. Ennek kielégítésére nemzetközi és hazai szakmai ajánlások alapján már a terhességet megelőzően és a várandósság ideje alatt is javasolt a plusz folsav bevitele.

Amerikában, az ott működő egészségügyi hatóság (NIH) már több mint 20 évvel ezelőtt kimondta, az akkor lezáródó nemzetközi kutatások alapján, hogy a folsav szedése növeli a folsavszintet, ami azért lényeges, mert az alacsony anyai folsav szint kockázati tényezőként hat a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulásával kapcsolatban.

Ezekben a kutatásokban, Dr. Czeizel Endre genetikus professzor által vezetett hazai vizsgálatoknak igen jelentős szerepe volt. Azóta számos európai országban már kötelezően javasolják a folsav pótlását a baba tervezésének időszakától kezdve.
A folsav - a B vitaminok családjába tartozik – természetben is megtalálható formája a folát.

Fő forrásai elsősorban a zöld leveles növények (spenót, sóska, saláta, brokkoli), a gyümölcsök, de az élesztőben, búzacsírában és a májban is megtalálható. A zöldségeket, gyümölcsöket nyersen fogyasztva hasznosul a legjobban, azonban nem mindent tudunk nyers formában fogyasztani, és a felszívódás hatásfoka is rosszabb, mint a mesterségesesen előállított formából. A gyermeket vállalni készülő és már várandós édesanyák is tudják, hogy a folsav bevitel, fontos, nem csak a megelőző és kezdeti időszakban, hanem a várandósság teljes ideje alatt.
A 800 mcg folsavat tartalmazó Dr. Czeizel Magzatvédő Multivitamin 1 30 db megvásárolható, 20%-os árengedménnyel, 2519 Ft-ért a BENU Gyógyszertárakban, szeptember 30-ig.
Az akció részleteiért kattints a
oldalra.