Poli-Farbe: az idei év újdonsága, a brazil életérzés ihlette riói színek

Borítókép: Poli-Farbe: az idei év újdonsága, a brazil életérzés ihlette riói színek
Manapság egyre népszerűbb a „Csináld magad” elv, amely költséghatékonysága mellett, a fantáziánk szabadon engedéséről is szól.

A Poli-Farbe Kft. hazai tulajdonú festékgyár hosszú évek óta dolgozik azon, hogy a szakembereken túl, a hobbi felújítók és festeni vágyók kedvét is meghozza a felújításához. Fő szempont, hogy termékeik maximálisan kielégítsék a vásárlók igényeit, termékfejlesztései pedig arra irányuljanak, hogy könnyen, gyorsan, ugyanakkor szép és tartós felületet valósíthassanak meg otthonainkban a felhasználók. A festékgyár tapasztalatai szerint a felújítók egyre inkább fogékonyabbak az egyedi megoldásokra, a színek egymással történő kombinálásra, és egyre határozottabbak színválasztáskor. Már nem az évekig uralkodó mediterrán hangulatot keresik, valamint különböző tévhitek, mint például „a szürke unalmas, vagy a kék hideg szín” is megdőlnek lassan.

A Poli-Farbe Kft. visszajelzései alapján a vásárlók felújításról való gondolkodása is változóban van. Manapság egyre népszerűbb a „Csináld magad” elv, amely költséghatékonysága mellett, a fantáziánk szabadon engedéséről is szól. A lakásfelújításban is kiteljesedhet egyéni stílusunk.

Ma már léteznek olyan festékek a piacon, amelyekről nem a kellemetlen festékszag és a hosszas takarítás jut eszünkbe. A Poli-Farbe Platinum egyrétegű, színes beltéri falfesték felhasználóbarát tulajdonságainak köszönhetően – egyrétegű, csepegésmentes, nem tartalmaz hozzáadott formaldehidet, illatosított – könnyed és játékos felújítást tesz lehetővé. Az a régi berögződés is egyre inkább feledésbe merül, hogy az egész lakást festik ki a felújítók négy-öt vagy még több évente. Napjainkban egyre gyakrabban alakítják otthonuk stílusát, egyszerre csak egy helyiséget vagy csak egy-egy falat kiemelve, más színeket és kiegészítőket használva.

A festékgyár piaci ismeretei és eladási tapasztalatai szerint a 2016/2017-es évben az alábbi trendek figyelhetőek meg, amelyek a kreativitáson túl az aktuális divatszínek megjelenésének is köszönhetőek:

A 2016-os év újdonsága: a brazil életérzés ihlette riói színek

A Poli-Farbe Platinum új, riói színárnyalatai vidámak, játékosak és élettel teliek, akár a nyári olimpia. A riói színpalettát nyolc új szín alkotja, amelyek a meglévő színskálát egészítik ki.

A sárkányfüzér (S70) élénk, telített sárga, amely felhívja magára a figyelmet, míg a papagájvirág (P40) egy okkeres mustársárgába hajló árnyalat, amely erőt sugároz.

A brazil csuporka (BC30) könnyed és megkerülhetetlen rózsaszín, amely 2016-ban már nem csak a babaszobák főszereplője, hanem akár a nappali főszíne is lehet. A narancsosvörös brazil akác (BA50) intenzív telítettsége elsőre talán meglepő lehet, de jól megválasztott kiegészítő színekkel igazán nagyvonalú, élettel teli enteriőrt teremthetünk vele.

A maracuja virág (M50) türkizkékes árnyalatával minden stílusú enteriőrhöz kiválóan passzol. A brazil menta (BM50) egy türkiz zöldbe hajló árnyalat, amely könnyed és légies, a falra felfestve a nyarat idézi. A hamvaska (H20) gyönyörű meleg szürke árnyalatával a modernebb és a klasszikus enteriőrökhöz is jó alap lehet. A barna orchidea (BO40) pedig egy biztos választás azoknak, akik a földszíneket kedvelik.

Színre színt
A 2016-os színtrendeket uniszex színpaletta jellemzi, a trendek egyértelműen a nemek közötti egyensúlyról szólnak. A színek az elsődleges árnyalatoktól sokkal izgalmasabb irányba mozdultak el. A sárga helyett okker, a piros helyett korall, a zöldek és kékek helyett türkizes árnyalatokat találunk. A meghökkentő élénk színek mellett divatosak a pasztell árnyalatok és a föld színek is, de ez utóbbiakat azért érdemes élénkebb tónusokkal kombinálni.

Az örök fehér és a szürke hangsúlya
A fehér, mint alapszín egyre erősödő jelentőségű, az élénk, vad színeknek, valamint a pasztelleknek is tökéletes kiegészítője. Tisztaságot és letisztultságot sugároz. Bármilyen élénk árnyalatot is használunk a falakon, fehér bútorokkal, fehér lábazattal, és fehér ajtóval tökéletesen meg tudjuk szelídíteni a legvadabb árnyalatokat is.

Pasztell-álmok
Az idei trend másik fontos szereplői a pasztellszínek. Finomak, elbűvölőek, akár egy hűsítő fagyi a kánikulában. Idén már nemcsak a gyerek- és hálószobákban képzelhető el egy pasztellszín a falakon, hanem a nappalik domináns színe is lehet. Megfelelő színekkel kombinálva (fehérrel, szürkével, bézzsel) finoman elegáns hatás érhető el használatukkal.

A föld és természetes színek nyugtató hatása
A föld színek mindig is kedveltek lesznek a felhasználók körében, ezért igazából nem tudnak kimenni a divatból. Az idei trendek azonban arra buzdítanak, hogy a föld színeket is bátran keverjük merészebb árnyalatokkal. Az igazán bevállalósak erősebb színekkel, a visszafogottabbak pasztellszínekkel próbálkozhatnak. A tökéletes végeredmény érdekében azonban az arányokon érdemes elgondolkodni. Erősebb színeket kisebb felületen használjunk, míg a pasztell árnyalatokat bátran vállalhatjuk nagyobb, egybefüggő falakon is.

Egyedi megoldások a falakon, dekoráljunk bátran saját kezűleg!
A falfestési technikák idén már nem csak abban merülnek ki, hogy különböző színűre festjük a falakat egy szobán belül. A jól ismert csíkos falfestésen túl hódítanak a különböző geometrikus minták, amelyeket maszkolószalag segítségével tudnak a felhasználók megvalósítani.

Divatos a félig megfestett vagy ún. befejezetlen falfestés is, amelynek pont az a lényege, hogy úgy tűnik, mintha csak félkész lenne.

A különböző stencilek – saját kezűleg készített vagy készen vásárolt – használatával pedig csak a képzelet szabhat határt a falak dekorálásának.