Magyar olimpikonok anyukáit kérdezte a P&G

Borítókép: Magyar olimpikonok anyukáit kérdezte a P&G
A P&G sport specifikus kérdőívet készített, melynek kérdéseire magyar olimpikonok anyukái válaszoltak.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a P&G több mint 14 ezer édesanya részvételével végzett 15 országban kutatást, hogy megtudja, milyen a világ különböző pontjain anyának lenni. A kutatás a „Köszi, Anyu!” kampány keretein belül valósulhatott meg, amely a 2016-os Riói Olimpiai Játékok alkalmából indult el újra azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az olimpikonok mögött álló anyák áldozatos munkájára.

Már a globális kutatás is sok érdekes eredménnyel szolgált, de a hazai felmérés talán picit még izgalmasabb, hiszen a kérdéseket olyan magyar édesanyák válaszolták meg, akik ismerhetik a sikeres nevelés titkát, hiszen gyermekeik az ország legjobb sportolói közé küzdötték fel magukat. Nem titok, hogy a gyermekek sikerességét szülők hozzáállása is nagyban befolyásolhatja. A támogatás – vagy éppen annak hiánya –, amit a gyermekek otthonról hoznak meghatározó lehet. Ha egy szülő maximálisan támogatja gyermekét céljai elérésében, az jelentősen kihat a teljesítményére. Természetesen nehéz megtalálni az egyensúlyt a nemtörődömség és a túlbuzgóság között. Nem valószínű, hogy konstruktív nevelési stratégia például, ha egy szülő gyermeke meccsén más gyerekét megalázva isteníti a sajátját. Meg kell találni az arany középutat ahhoz, hogy a támogatás a lehető legpozitívabb formában érjen célba. Azonban szülők feladata aligha merül ki a lelki támogatásban, hiszen nekik kell menedzselniük a gyermek iskolaidőn kívüli tevékenységeit is. A kutatásból megtudhattuk, hogy a megkérdezettek 53%-a maximum egy személy segítségére számíthat, amikor a gyermekekkel kapcsolatos vagy a háztartásban végzendő feladatok elvégzéséről van szó.

Az édesapák többnyire az élsportra nevelésért, a sporton kívüli jövőre való felkészítésért és a versenyekre járásért felelősek ezekben a sportos családokban, de előfordul, hogy nagyszülők vagy más rokonok besegítenek a családi hagyományok átadásában és a gyermekek iskolába, óvodába járásában. A gyakorlati teendők mellett fontos a lelki támogatás is: a meghatározó versenyek előtti időszakban az édesanyák kétharmada gondosan igyekszik megkímélni gyermekét minden olyan dologtól, ami nem kapcsolódik a sporthoz, hogy ezzel is segítse a kitűzött célok elérését.
A kutatásról és a „Köszi,Anyu!” kampányról bővebben olvashat a koszianyu.blog.hu-n.