Okosan engedd strandolni a gyerekedet!

Borítókép: Okosan engedd strandolni a gyerekedet!
A tinédzserek többnyire szülői felügyelet nélkül jönnek-mennek, ezért különösen fontos felhívni a figyelmüket az ellenőrizetlen strandok, bányatavak veszélyeire.

A szülők most kezdenek csak el igazán aggódni, hiszen köztudott, hogy a gyerekek felügyelete nagy szervezést kíván, s még így is sokan kényszerülnek a kulcsos megoldásra, bízva abban, hogy elég felelősségteljes és megbízható a csemetéjük. Pedig a nagy szabadság, a felhőtlen a játék, a bandázás sokszor még a legalapvetőbb vészjeleket is kikapcsolja, s pillanatok alatt tragédiává változik az, ami néhány perce még jó ötletnek tűnt. A nyári forróságban mindenki vágyik egy hűsítő fürdőzésre, ezért könnyű elcsábulni egy sima víztükör láttán. A tinédzserek többnyire szülői felügyelet nélkül jönnek-mennek, ezért különösen fontos felhívni a figyelmüket az ellenőrizetlen strandok, bányatavak veszélyeire. Magyarország bővelkedik mesterséges állóvizekben, kopolyákban. Ezekben a tavakban rengeteg veszély leselkedik még a legkörültekintőbb fürdőzőkre is, nem véletlen, hogy a vízi tragédiák évről évre megismétlődnek ezeken a helyeken. A hirtelen mélyülő víz, a tó alján megbúvó éles tárgyak, a nagy hőmérsékletkülönbség a vízrétegek között, a váratlan örvények, a szennyezettség, a hínár mind-mind olyan alattomos szörny, ami könnyedén végezhet a gondtalan vakációzóval. Akkor ne élvezzék a gyerekek a nyár örömeit? Dehogynem. Csak válasszák a biztonságos strandokat!

A magyarországi fürdők biztonsága jóval nagyobb a szabad strandok, bányatavak, folyók nyújtotta bizonytalanságnál. A fürdőkben a medencék vízminősége rendszeres ellenőrzés alatt áll, az alkalmazott fertőtlenítési technológia megfelelő vízminőséget garantál. Nem kell fertőzésveszéllyel számolni, mint a szabad vizek esetén. A fürdőkben kiépített öltözők, mellékhelyiségek, zuhanyzók, állnak a vendégek rendelkezésére. A medencék vízmélysége, hőmérséklete adott, szakszerű a felügyelet az úszómesterek, vízőrök által a teljes nyitva tartási időben. A vagánykodásra, meggondolatlanságra hajlamos tiniknek mindenképp nagyobb biztonságot adnak a fürdők és strandok.

A kisgyermekes családok is szívesen választják az enyhülést adó vízpartokat. Öröm nézni, ahogy az apróságok megteszik első bátortalan lépéseiket a számukra végtelennek tűnő vízben. Minden lépésüket a szülők óvó tekintete kíséri, ám azért nem árt betartani egy-két jó tanácsot. Ha kisgyermekkel mennek fürdőbe, akkor csak a számukra létesített medencékbe (gyerekmedence, pancsoló) és egyéb egységekbe (gyermekzóna, játszóház, kültéri- vagy beltéri játszótér) vigyék és engedjék őket! Nem ajánlott számukra a gyógymedencék és a szaunák használata!

Ha ezeket az alapvető szabályokat mindenki betartja, akkor a fürdőzés és nyaralás valóban gondtalan lesz, nem pedig gondatlan.