Muzsikáló Tündérvilág

Muzsikáló Tündérvilág

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Végre eredeti pompájában látható a „Magyar Versailles”! Sőt, akár korabeli bútorok között meg is szállhatsz a kastélyban...időutazás lesz a javából!

„Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!", jelentette ki Esterházy „Fényes" Miklós herceg és felépíttette az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélyát, a „Magyar Versailles”-t.
A napjainkban folyamatosan megújuló kastélyépület, a gránátos házak, a gyönyörű díszudvar, a Marionett színház, aMuzsikaház a főúri pompa megtestesítői. A műemlék-együttes családi kirándulások remek úticélja lehet, ahol minden korosztály számára akad felfedeznivaló bőven!

Eszterháza az állandó- és időszaki kiállítások mellett világszínvonalú zenei előadásokkal, érdekes gyerekprogramokkal, csodaszép rózsakerttel és illatozó gyógynövénykerttel, barokk kialakítású parkkal várja látogatóit – érkezzenek autóval, vonattal vagy akár kerékpárral. A kastély ugyanis a Fertő tavi kerékpárút „kulturális megállója”.

Főúri-muri
Eszterházafénykorát az építtető Esterházy „Fényes” Miklós idején, a 18. század második felében élte. A herceg évi jövedelme vetekedett a korabeli fejedelmi udvarokéval, akárcsak a kastély fényűző pompája. Ezért is illették a kortársai „Pompakedvelő" jelzővel. A kastély falai között mindennaposak voltak az ünnepségek. Eszterházára nemcsak a korszak magas rangú családjai látogattak el, hanem maga Mária Terézia is vendégeskedett itt. A császárnő hálószobájába is benézhetünk a múzeumban!

A legszebb magyar barokk kastély európai hírnevét pezsgő zenei életének köszönhette. Itt élt és alkotott a nagy osztrák zeneszerző, Joseph Haydn, aki aktív alkotói korszakának mintegy felét Eszterházán töltötte. A Muzsikaházban komponált művei a kastélyban hangzottak fel először.
A hajdani Esterházy rezidencia manapság kastélymúzeumként működik, ahol bepillantást nyerhetünk a 18. századi főúri élet fényűző világába. Emellett a kastély színes programokkal is szolgál: Haydn-fesztivál, komolyzenei koncertek, időszaki kiállítások, pompás bálok, gyermekprogramok elevenítik fel Eszterházy „Fényes" Miklós tündérvilágát. Aki maga is szeretné megismerni a hercegi élet luxusát, látogasson el a kastélyba, vagy tegyen sétát a kastélyparkban!
Millió rózsaszál

A kastély közel 200 hektáros parkja napjainkban is őrzi a jellegzetes barokk kori kialakítás elemeit. Az uniós pályázatok keretében folyó helyreállítási munkálatok nyomán Eszterháza újraébredt „Csipkerózsika álmából”.

A fertődi Esterházy–kastély parkjának rekonstrukciója során a Rózsakert, az Angolkert és az Északi park egy része került helyreállításra.
Az Esterházy IV. Miklós felesége, Cziráky Margit hercegné számára 1908-ban kialakított rózsakertben hamarosan közel 9.000 rózsatő pompáját élvezhetik majd a kertbe látogatók. A beruházás keretében a magyar rózsafajták minden másnál teljesebb gyűjteménye kap itt helyet. A rózsakert továbbá génbank szerepét is betölti majd, ide kerül Márk Gergely nemzetközileg elismert rózsanemesítőnk több mint 430 saját nemesítésű rózsafajtája. A rózsakertben helyreállították a 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugast is, közepén a pagodaszerű pavilonnal.
Eszterházi Vigasságok 2015.
Idén is 30 héten keresztül élvezhetjük az egész nyáron átívelő kulturális koncertfesztivált Eszterházi Vigasságok címmel, mely nemcsak az év legszínesebb, de egyben leghosszabb kulturális fesztiválja is.
Lesz klasszikus és modern, barokk és jazz, Haydn fesztivál és népzene valamint színház. Lássuk a részleteket (www.eszterhaza.hu/programok/zeneiprogramok):
A 2015-ös Eszterházi Vigasságoknak rendszeres visszatérő vendégei az Esterházy-kastély arculatát immár 15 éve meghatározó, a magyar régi zenejátszás elismert együttesei aPurcell Kórusés azOrfeo Zenekar Vashegyi Györgyavatott vezényletével, valamint a korhű hangszeres előadásmód úttörő együttese aCapella SavariaKalló ZsoltLiszt-díjas hegedűművész vezetésével.

Az eszterházai zeneélet egykori újjáindításának együttese aBudapesti Vonósok21 éve résztvevői és ápolói a nyári koncertéletnek. Idei fesztiváljuk vendégeinek olyan világhírességek, mint a francia hegedűművészDavid Grimal, azI Musici di Roma együttese és az elismert nagybőgővituózBožo Paradžik mellett a nagyszerűRohmann DittaésFassang Lászlóházaspár.

Augusztus elején a német-hollandThe World Famous Glenn Miller OrchestraWil Salden vezetésével a The History of Big Bands mintegy két órás óriás-showjával kalauzolja a 60-as évek amerikájába a Szabadtéri Színpad hallgatóit. Ezt követően a magyar jazz nagyság,Snétberger Ferencad koncertet a világhírűTony Lakatosszaxofonművész és Michel Godardserpent- és tubaművész, valamint kvartetjének közreműködésével.

Sztárok egész sora lép színpadra Európa legnagyobb korhű hangszeresHaydn-fesztiváljánaugusztus második felében. A nagyérdemű korabeli hangszereken és olyan előadók szakavatott tolmácsolásában hallhatja a Mester és kortársai műveit, mint az Academy of Ancient Music Richard Egarrvezetésével,Erico Onofrihegedűművész, Christine Schornsheimcsembaló- és fortepiano művész,Christian Dallmannés Juliane Greplingkürtművészek,Michael Schmidt-Casdorff fuvolaművész ésOlga Pasichnyka Wroclaw-i Barokk Zenekarközreműködésével, valamint azEsterházy Ensemble barytontrió. A magyar régizene-játszástVashegyi György együttesei mellettKalló Zsolt és aCapella Savaria,Zempléni Szabolcs,Megyesi Zoltána kastély rezidens zenekara azEsterházy Hofkapelle Rácz Mártonvezényletével képviseli.

A fesztiválsorozat szeptemberben a 2006-ban alapítottHaydn Vonósnégyes-fesztivállal folytatódik, amely hagyományosan a világ vezető vonósnégyesei (2015-ben a német Zehetmair Quartet, az amerikaiSt. Lawrence String Quartetés a britBadke Quartet) mellett a fiatal zenésznemzedék világversenyeket nyert kvartettjeinek találkozóhelye. 2015-ben fellép a 2012-es ARD International Chamber Music Competition és a 2014-es Mozart String Quartet Competition győztese, a koreaiNovus String Quartet, a 2012-es graziSchubert and Modern Music Competition és a 2013-as Bordeaux-i vonósnégyes-verseny győztese, a németSchumann Quartet, valamint az Irene Steels-Wilsing Stiftung, a londoni Wigmore Hall String Quartet Competition és az olasz International String Quartet Competition “Premio Paolo Borciani” verseny díjazott együttese, a lengyelMeccorre String Quartet.

Az Őszi-fesztivál hangversenyi között találjuk aMuzsikás Együttesés aMendelssohn Kamarazenekarklasszikus és népzenei koncertjét, aBudapesti FesztiválzenekarBach koncertjét, az olaszVoces Intimaezongorástrió kamaraestjét. ALiszt Ferenc Kamarazenekara fiatal csellóművésszel,Devich Gergelyelad közös koncertet.

A színház világát a Kossuth-díjasMécs Károly mellett kuriózumkéntMundruczó Kornél Schubert Téli utazás ciklusának színpadi adaptációja azÓbudai Danubia Zenekarés Hámori Máté
közreműködésével képviseli.

Új történelmi drámát készített Mészáros Márta

És mint tőle megszokhattuk, az Aurora Borealisnak is nők a főszereplői.

A várandós Katalin hercegnét megtáncoltatja egy játékmackó – nézd meg a fotókat!

Pedig a múltkor még minden programját lemondta a hercegné a terhességi hányás miatt, amiben harmadjára is szenved.

Reese Witherspoont molesztálta egy rendező. 16 éves volt. És ez nem minden…

Jaj, de szörnyű történet ez is, együttérzünk veled, Reese!

Diszkrét, ám mégis rendkívül szexi tetkók romantikusoknak

Romantikusan erotikusak, finoman bújnak meg a bőrön és simulnak bele a női vonalakba.

Mi is akarunk egyet a konyhánkba ezekből a fura, ám igen hasznos kütyükből!

Mostantól még könnyebb dolgod lehet a konyhában!

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft