Többet szeretni egyszerre – tények és tévhitek a poliamoriáról

Többet szeretni egyszerre – tények és tévhitek a poliamoriáról
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vajon lehetséges-e egyszerre több emberbe szerelmesnek lenni? Vannak, akik úgy tapasztalják, hogy igen, és párhuzamos érzelmeiket meg is akarják élni. A megcsalásnál azonban létezik ennek korrektebb módja is.

Ez a cikk részlet a decemberi Éva magazinban megjelent írásból.

Az utóbbi években a médiában is egyre többször került szóba a többszerelműség, még mindig sok azonban a félreértés vele kapcsolatban. „Egyrészt – mondja D. Balogh Andrea, a hamarosan egyesületté alakuló Poliamoria Magyarország csoport alapító tagja – a poliamoriát fontos megkülönböztetni a nem monogám kapcsolatok egyéb formáitól.”

A „swingelés” például elsősorban a testiségről szól: párok összejárnak más párokkal (vagy swingerklubba mennek) alkalmi szexuális partnereket keresni – de ahogyan egy bennfentes fogalmaz:

Ebben nincs semmi emelkedett, ez a Maslow-piramis alja.

Ezekben a kapcsolatokban általában nincs érzelem. A „nyitott kapcsolatban” nem mindig elvárás az érzelmi kizárólagosság és van egy báziskapcsolat a másodlagos külső partnerekhez képest. „A poli kapcsolatokban viszont nem feltétlenül különböztetünk meg elsődleges partnert – magyarázza D. Balogh Andrea. – Ráadásul ezekben nagyobb szerephez jut az érzelmi aspektus. Több bennük a gondoskodó elem és a partnerek hosszú távra terveznek.”
Az a személy tehát (jellemzően férfi), aki futó szexkalandok reményében lép be a közösségi oldalon a mintegy hatszáz főt számláló Poliamoria Magyarország csoportba, nagy eséllyel hoppon marad. A poliamor emberek, a tévhittel ellentétben, nem feltétlenül létesítenek könnyen szexuális kapcsolatot, sőt egyes esetekben kifejezetten sértőnek is találják, ha életvitelüket összemossák a swingeléssel.

Nem orgiákból áll az életük – a többség nem szeretkezik egyszerre a partnereivel. Elmondásuk szerint olyan, kevésbé trendi tevékenységek, mint az érzelmek elmélyült megvitatása, a határok tisztázása és a mindenki igényeit figyelembe vevő, körültekintő tervezés sokkal inkább jellemzők erre az életmódra.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
Sztárok és a nyitott házasság
Tovább olvasok
A természet és az emberi test hasonlóságai egy fotográfus szemével

Alicja Brodowicz, lengyel fotográfus az elmúlt hónapokban "Visual Exercises" (Vizuális gyakorlatok) elnevezésű projektjén dolgozott, ami az emberi test és a természeti elemek között von párhuzamot, kiemelve ezzel a testünk szépségét és az egyedülálló kapcsolatunkat a környezettel.

Kövess minket

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem