Pásztory Dóra: Ami nélkül nem nyár a nyár

pásztory dóra,nyár,nyaralás,önismeret
Forrás: getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Úszó pályafutásom befejezése végre lehetőséget adott, hogy feltérképezzem, pontosan milyen nyaraló típus is vagyok, hol érzem magam a legjobban, és mi az a környezet, ami igazán kikapcsol. Nem tartott sokáig rájönnöm, hogy a víz jelenlétére szükségem van. De ez a víz semmiképpen ne medencében legyen.

Egy sportolónak a nyár általában nem a nyaralásról, az önfeledt bulikról, a fesztiválszezonról és a jó kis strandkajákról szól, hanem az év főversenyéről, és az azt megelőző kőkemény edzőtáborokról. Nekem több mint egy évtizeden át az év legnagyobb erőpróbáit jelentette ez az évszak. Felhúzott szemöldökkel, megvetésbe burkolt irigységgel szemléltem a harkányi strandon hasukat süttetni készülő nyaralókat, ahogy álltak sorban a bejáratnál reggel 9-kor, amikor mi a hajnali edzés után kóvályogtunk vissza a szállásunkra pihenni. Mondjuk a kiásott, lebetonozott, kicsempézett, majd víz és klór egyvelegével feltöltött hatalmas mesterséges lyukak sosem tartoztak a vágyott úti céljaim közé. Azt hittem, ez majd elmúlik, amint nem kötelezően előírt hosszmennyiséget és szigorú szintidőket kell teljesítenem bennük, és egyszer talán én is tudok önfeledten lebegni egy medence vizének felszínén.

Számomra az olvasás olyan alapegysége a nyárnak, mint a kánikula.

Gyerekkorom szép nyarai

De ezen a téren nem igazán hozott áttörést a visszavonulásom. Kell a víz, de csakis természetes formában. Lehet folyó, tó vagy tenger, mindegyikben meg tudom találni a szépséget. Gyerekkorom egy részét a mohácsi strandon töltöttem, az, hogy a Dunában fürdünk, teljesen természetes volt. Szerettem a folyót, az összetéveszthetetlen szagát, az árvízvédelem miatt cölöpökön álló kis nyaralókat, a hullámokon pattogó vízi taxit, aminek a hátsó részén a piros vagy kék műbőrrel borított kis óvodai székeken kuporogtam és félelemmel kevert izgalommal vártam, hogy átérjünk a túlpartra. Szerettem a kompot is, századszorra is csodálattal figyeltem a fedélzetre guruló autókat. Amikor nem a dunai sárból csepegtettem várat a törpjeimnek (a Törpillámat elmosta a Duna, ez azóta is nagyon fáj), akkor a fonyódligeti nyaralón osztoztam három fiú unokatesómmal. Egygyerekes anyukaként nehezen tudom felfogni, hogy bírta a nagymamám a fél nyarat lemenedzselni négy gyerekkel egy szobányi kockanyaralóban, de nekem csak jó emlékek maradtak meg ezekből az évekből. Meg pár szúnyogcsípés emléke. Jó páré. Gumimatrac, lángos, gofri, fagyi, a templomtér, az ócska, de gyermeki szemmel varázslatos bazársorral, a reggeli bevásárlás biciklivel, nyári barátságok, plátói szerelmek, esti sutyorgások a hálókuckóban meg a nagy közös reggelik és vacsorák, amik alatt biztosan odakönyökölt a kerítésünkre valamelyik szomszéd kicsit csevegni. Ezek voltak gyermekkorom szépséges nyarai, majd következett egy évtizednyi szünet és a felnőtt élet, amibe már a tengerpart is be-beköszönt, majd kiteljesedett azzal, hogy két éve egy szigeten élünk. Bár Angliáról ritkán jut eszébe az embereknek a tengerpart és a strandolás.

Pásztory Dóra
forrás: Éva magazin
Pásztory Dóra / Az ELTE-n tanult újságírást, majd az Eurosportnál kezdett dolgozni. Évekig segítette a Gondolkodj Egészségesen! óvodai program munkáját, önkénteskedett a SUHANJ! Alapítványnál. Kétszeres paralimpiai bajnokként küzd az esélyegyenlőségért.

Egy könyv mind felett

Szerintem, aki valaha hallotta a hatalmas víztömeg összetéveszthetetlen morajlását, akinek már simította végig az arcát a tengerparti szellő hűvös fuvallata, akinek már süppedt bele a lába egyszer is a puha homokba vagy egyensúlyozott a nedves kavicsszőnyegen, utána mindig visszakívánja magának ezt az élményt. Ezek azok a pillanatok, melyekből az év további részében is lehet töltekezni: a fáradt, elcsigázott hétköznapokon vagy a hideg, sötét, nyálkás őszi–téli estéken behunyja a szemét az ember, néhány pillanatra visszatekeri az idő kerekét, és engedi, hogy a testét átjárja a nyári boldogság.
A teljes kikapcsolódáshoz nem is kell más, csak egy kényelmes napozóágy, valami frissítő ital, egy színpompás bikini, kalap, napszemüveg és egy jó könyv vagy egy minőségi magazin. Számomra az olvasás olyan alapegysége a nyárnak, mint a kánikula. Mintha ilyenkor tágabbra nyílna az elmém a napsütéstől, könnyebben siklana a tekintetem a sorokon, és nemcsak a D-vitamin és a jeges limonádé, de a kimunkált mondatok után is szomjaznék.
Életem legkerekebb, legtökéletesebb pillanatai azok, amelyeket az idilli valóságom és az éppen aktuális könyvbéli történetből körém épült, fiktív világ határán élek meg. Amikor nyakig merülök egy sztoriban, miközben a férjem fekszik az ölemben, a kisfiam mellettünk babrál három kaviccsal meg két kagylóval. Persze egy 3 és fél éves gyerekkel ezek nem tartanak órákig, de pont ezért nagyon meg tudom becsülni azokat a perceket, amelyek ebben a nyugodt harmóniában telnek.

Olvasd el ezt is!

Idén sok év után az Utas és holdvilág került újra a kezembe. Pont akkor, amikor felkerekedtünk, hogy felfedezzük az Egyesült Királyság egyik strandját. Ez az egyetlen könyv, amit már legalább négyszer olvastam újra, és minden egyes alkalommal olyan élményt nyújtott, mintha először vettem volna a kezembe. Mindig más szereplővel érzek együtt, másra haragszom, más bosszant, más helyzettel vagy gondolattal tudok azonosulni. Ebben a könyvben van az egyik kedvenc mondatom és ezt a könyvet szeretem a legjobban a kezemben tartani. Ez az, ami néha a télikabátom zsebéből kandikál ki, az őszi pokróc alatt is jól mutat, de a strandtáskámban sem nyújt idegen látványt. Amit ugyanolyan falánksággal habzsolok be néhány nap alatt, a világ bármely pontján, az életem bármely szakaszában.
Szeretem a tapintását, az időtlenségét, az illatát, a méretét, a textúráját, a betűit, a tördelését és Szerb Antal lelkét is. Van, amikor évekig észre sem veszem a könyvespolcon, aztán egyszer csak eszembe jut belőle egy gondolat, ami miatt újra a kezembe kéredzkedik. Idén ez lett a nyárindító olvasmány, ami megadta a kedvet és a lelkesedést, hogy átolvassam magam az előttem álló meleg (reméljük!) hónapokon.
Lehet, hogy öregszem, bár sosem voltam a szó nyári értelmében vett klasszikus fiatal, de most már tényleg nem kell más a kikapcsolódáshoz, csak egy nagy adag, egyenletesen zúgó (sós) víz, a körülöttem motoszkáló családom, egy kis napsütés meg egy jó kis olvasnivaló. Úgyhogy pont ezért kívánok nektek ilyen nyarat!

Éva magazin archív

Mentsd meg a bolygót – na jó, egyelőre kezdd csak a spirál hajgumikkal

Sokszor hordod copfban a hajadat, ami ezáltal gyakran megtörik és a súlyától a fejed is megfájdul időnként? Akkor biztosan rátaláltál már a spirál hajgumira – a nők hajának barátjára -, amiből valószínűleg nem egy, de nem is két darabot amortizáltál már le.

Napi horoszkóp szeptember 20.: a Bikák komoly elhatározásra jutnak, a Szüzek önzetlenül segítenek valakinek

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Sírjunk vagy nevessünk? 12 újabb mém a gyereknevelésről

Ezek a mémek segítenek abban, hogy meglássuk a poént abban is, amikor a bébi harmadszor kakilta össze magát az éjjel.

Otthon lenni a gyerekkel nehezebb, mint bejárni dolgozni, állítja egy friss kutatás

Ha valaki eddig alábecsülte volna a főállású szülő státuszát, mostantól tutira nem fogja.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a sófogyasztás veszélyeit: ezekre érdemes figyelned!

Jóval több sót fogyasztunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lenne. Ennélfogva pedig rengetegen szenvednek ilyen-olyan megbetegedésekben, miközben a sófogyasztás veszélyeit teljesen figyelmen kívül hagyják mint kiváltó okokat.

Iskolakezdés művészi színvonalon: autista fiatalok rajzai díszítik a füzeteket

És mappák, ceruzatartók, noteszek is forgalomba kerültek az Autistic Art Alapítvány rajzaival díszítve. Aki vásárol belőlük, nem csak elképesztően menő iskolaszerekkel tanulhat, de támogatja is az autizmussal élőket.

Alternatív, lebomló, komposztálható műanyag zacskó? Álljunk meg egy pillanatra...

Egy-két éven belül Magyarországon is betiltják a nejlonzacskók és az eldobható tányérok, poharak, műanyag szívószálak gyártását és forgalmazását. Na de mi lesz helyette? Most azt néztük meg, hogy valóban működőképes alternatíva-e a lebomló, esetleg komposztálható, például kukoricakeményítőből készült műanyag zacskó.

Innen tudhatod, hogy a gyereked érzelmi evő + 9 tipp, hogy egészséges kapcsolata legyen a kajával

Válás, költözés vagy valami más nagyobb változás zajlik a családban, és a gyereked testtömege a szokottnál jobban ingadozik? Még csak drámai helyzetek sem kellenek ahhoz, hogy a szülő itt-ott eldugdosott nasikra bukkanjon fedezzen fel a kölök íróasztalfiókjában vagy legósdobozában. Most összefoglaltuk, mit tehetsz az érzelmi evés ellen.

Út a negyedik pohár borig – lépésről lépésre

Negyedik pohár bor. Gyaníthatóan ezen cikk olvasói – sőt, gyakorlatilag a legtöbb huszonegyedik századi ember – eljutott már legalább egyszer a negyedik pohár borig, ha nem tovább. Nem csalás, nem ámítás, a viselkedésünk, hanghordozásunk, szokásaink, igényeink és még ezer apró részlet teljesen egészében átalakul a folyamat során. És nem mindig előnyösen. Lássuk hát pontosan, milyen lépcsőfokokat járunk végig, mire eljutunk a negyed pohár borig.

Édesburgonya-pirítós: az egészséges, gluténmentes finomság

Szereted a percek alatt elkészíthető reggeliket, vacsorákat és uzsonnákat, az egészséges könnyű fogásokat? Szeretnéd, ha a gyerek minél több zöldséget enne? Esetleg van gluténérzékeny családtagod? Akkor ezt az édesburgonya-pirítóst neked és a családodnak találták ki!

Napi horoszkóp szeptember 18.: a Kosok váratlanul kapnak lendületet, a Bikákat eltalálhatja Ámor nyila

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét üzentek!

Ilyen tortákkal ünnepelnek a világ különböző pontjain - 14 (esetenként meglepő) kép

Ha érdekel, hogy hogyan néznek ki a különböző nemzetek tortái, hogy kik és milyen alapanyagokból készítik, milyen ünnepekre szánják és hogyan díszítik fel ezeket az édességeket, akkor ezt az összeállítást érdemes megnézned!

18 dolog, amit csak akkor érthetsz, ha kísérőtanár vagy egy gimnáziumi osztálykiránduláson

Az biztos, hogy intenzív napokra számíthat, aki kísérőtanárkodásra adja a fejét egy végzős osztály kirándulásán.

Napi horoszkóp szeptember 17.: a Skorpiók előtt új lehetőség áll, a Bakok kimondhatják a végszót egy bizonyos ügyben

A hét első napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Ajj de ciki! 10 sztár, aki kínos helyzetbe hozta a gyerekét ország-világ előtt

Minden ép ésszel bíró szülő tudja, hogy nem szabad elkísérnie a tizenéves gyerekét a randira, szájrapuszit adni neki a reflektorfényben vagy mindenfélét odakommentelni az Instagram-posztjaihoz. De a világsztárok között akad, aki nincs tisztában ezzel az alapszabállyal – vagy magasról nem érdekli.

Napi horoszkóp szeptember 16.: a Skorpiók harcolnak egy számukra fontos dologért, a Halak végre fel merik vállalni a véleményüket

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Banános smoothie: a tápláló finomság

Az evamagazin.hu #mutiazuzsit iskolakezdő kihívássorozatát szeptember 14-én útjára indítottuk beharangozónkkal, most pedig szeretnénk megosztani veletek az első hét receptjét, a banános smoothie-t!

Az Éva bemutatja: #mutiazuzsit iskolakezdő kihívás

Ezennel útjára indítjuk #mutiazuzsit néven futó legújabb kihívásunkat, amelyben számtalan szuper recepttel, ötlettel és bevásárlólistával szeretnénk kedveskedni olvasóinknak 10 napon keresztül – akár anyukák, akár nem –, megkönnyítve ezzel pörgős hétköznapjaikat.

3 lapszám most csak 1500 Ft! Fizess elő 09.30-ig és a JOY-Napok kuponos lapszám is közte lesz!
Borító

Kövess minket

Rendkívüli előfizetési ajánlatunk: 10 lapszám több mint 40% kedvezménnyel most 6950 Ft helyett csak 3950 Ft + ajándék Éva Egészség!

Csak 3950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem