Neked hány felesleges mobilod hever otthon? – Mit szólnál hozzá, ha életeket menthetnél velük?

telefon,jane goodall,okostelefon,afrika,újrahasznosítás
Forrás: pinterest/unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvánnyal és a Védegylet Egyesülettel karöltve, amelyben a magyar háztartásokban található, de használaton kívüli mobilokat célozzák meg.

Fogyasztói társadalmunk manapság úgy cserélgeti a tech cuccait, mint a fehérneműjét, aminek persze mások isszák meg a levét…

Gondolkodtál valaha azon, hogy honnan is érkezik hozzád az legújabb mobilod? Igen nyilván a boltból, oda pedig a gyárból, de honnan jönnek az alkatrészek és a bennük felhasznált nyersanyagok?

Csak megvesszük a legújabb modelleket és ha már nincs rá szükségünk eldobjuk vagy a fiók mélyére süllyesztjük őket, miközben fogalmunk sincs mennyi szenvedést okoz ez másoknak és mekkora kincset rejtenek magukban ezek a kütyük.

Hallottál már a koltán nevű ásványról?

Ezt az anyagot használják a mobilok előállításához, amelyet Afrikában bányásznak, felemésztve ezzel erdeiket és veszélyeztetve az ottani élővilágot, köztük a gorillákat és csimpánzokat. Hogy mielőbb megállítsák ezt a folyamatot a Jane Godall intézet elindította a „Passzold vissza TESÓ” szlogenű kezdeményezését, amelyben mobilokat gyűjtenek újrahasznosítás céljából.

Miért van szükség a mobilok újrahasznosítására?

A koltán nevű ércből nyerik a tantál nevű fémet. Ezt kondenzátor bevonatok készítésére használják, így megtalálható a mobilokban, a laptopokban, gps-ekben, táblagépekben. A világ koltán készletének 80% Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ugyanott, ahol a hegyi gorillák, Grauer gorillák, bonobók, a csimpánzok is élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be.

2018-ban 5.100.000.000 mobil jutott a 7.6 milliárd emberre. 1996-óta 6.000.000 ember halt meg a koltán bányászat következtében. Számítások szerint ha a növekedési tendenciák ebben az ütemben folytatódnak 2025-re a 8.6 milliárdnyi emberiségből 5.9 milliárd előfizető lesz. Ebből következően 2020-ra a koltán kereslet meghaladhatja az 1000 tonnát.

Ha azonban a használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosításra kerülnek, akkor ezen ércek bányászata csökkenni fog. – írják oldalukon.

Ha érdekel, hogy hogyan folyik a bányászat, és milyen konfliktusokat okoz mindez a térségben, akkor nézd meg az alábbi videót is!

A mobil gyűjtőpontok jelenleg még csak kialakítás alatt vannak. Ezek pontos helyszíneiről, indulásukról a Facebook oldalukon tájékozódhatsz!

Tovább olvasok
A shownak folytatódnia kell – 7 életrajzi film zenészlegendákról

Zene, rock and roll, átütő tehetségek, sikítozó rajongók. És persze a hírnév sötét oldala: drogok, magány, depresszió. Megúszható a halhatatlanság nélkülük? A Bohém rapszódia vagy a Doors példája nem ezt támasztják alá.

18 sztár, aki smink nélkül felismerhetetlenül hétköznapian fest

Akár filmekben, akár TV-műsorokban, zenei videókban vagy divat magazinokban látjuk őket, az arcukat mindig vastag sminkréteg fedi, és persze még egy jó adag photoshop is kerül rájuk, miközben számtalan híresség ezek nélkül is fantasztikusan néz ki.

Kövess minket

60%-os kedvezmény!!! Fizess elő fél évere (5 lapszám) és fél évig az InStyle-t is megkapod!

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem