Mikor *ne* kezdj bele komoly beszélgetésbe életed párjával? 5 szituáció, amit jobb elkerülni

ne kezdj,beszélgetés,komoly
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Melyikőtök fizeti be az aktuális csekkeket, kapjon-e még köptetőt a gyógyuló gyerek, ki fogja elhozni az öltönyt a tisztítóból? Egy családban naponta száz hasonló, apróbb-nagyobb kérdés keletkezik, amit jó lenne megbeszélned életed párjával. De nem mindegy, mikor.

Állítom, hogy egy-egy kérdés megbeszélésének sikere azon is múlik, hogy mikor hozod fel a témát. (És a “siker” alatt most nem azt értem, hogy mindenképpen te kerülj ki győztesen egy esetleges szópárbajból, hanem pusztán azt, hogy egyáltalán nyugodtan át tudjátok beszélni a dolgot, és megalapozott döntést tudjatok hozni.) Bizonyos helyzetek magukban hordozzák a kudarcot, úgyhogy a következő esetekben inkább bele se kezdj. (Természetesen fordított esetben te is elvárhatod ugyanezt a türelmet és figyelmet, de most vegyük azt az alaphelyzetet, hogy téged feszít valami megbeszélnivaló.)

1. Amikor betoppan munka után

Ha már az előszobában letámadod azzal a feladvánnyal, hogy mit tegyetek, ha a családi születésnap egybeesik a gyerek zsúrjával, a probléma lényege valószínűleg nem jut el az agyáig, csak az tudatosul benne, hogy még ki sem fújta magát, máris egy megoldást kellene prezentálnia. Hagyd megérkezni. Hagy “zsilipelni”. Hagyd, hogy lemossa magáról az út porát. Hagyj neki egy kis időt, hogy átálljon otthoni üzemmódra.

ne kezdj,beszélgetés,komoly
forrás: Getty Images

2. Amikor siet valahová

Nekem rendszerint akkor jutnak eszembe a legfontosabb megbeszélnivalók, amikor már a kabátját veszi, és résnyire nyitotta a bejárati ajtót. Persze az időprés nem jó tanácsadó, úgyhogy ha a dolog nem akut, akkor egy mondatban felvetem a problémát, és arra kérem a férjemet, hogy napközben gondolkodjon a dolgon. Jó esetben délután már a kész cselekvési terveinket tudjuk egyeztetni.

ne kezdj,komoly,beszélgetés
forrás: Getty Images
Nagyon fontos, hogy időnként ráérősen is beszélgessetek! Tippek itt:
Nagyon fontos, hogy időnként ráérősen is beszélgessetek! Tippek itt: Beszélgetés kettesben – így tartsd karban a párkapcsolatodat

3. Amikor nyomasztja valami vagy amikor fájdalma van

Ha fáj valami, nehéz másra figyelni. Ezen nincs mit ragozni. Ha mégis muszáj valamilyen döntést meghoznotok, próbáld kímálni a társadat. Állj elő konkrét ötletekkel, amelyekre neki csak a szavazatát kell leadnia.

ne kezdj,komoly,beszélgetés
forrás: Getty Images

4. Amikor rosszkedved van (igen, neked!)

Bizony, érdemes a saját körülményeidet is megvizsgálni. Bal lábbal keltél fel? Egész nap csak morogsz? Meglehet, hogy ilyenkor semmi nem elég jó neked, mindenbe belekötsz, egyszóval nem vagy túl konstruktív – ismerős? Valószínűleg ma nem te vagy a legideálisabb beszélgetőpartner. Halaszd el az ügy megbeszélését, ha ráér egy napot. (Mellesleg pedig próbáld magad felhozni a gödör fenekéről.)

ne kezdj,komoly,beszélgetés
forrás: Getty Images
A gyerekeddel is beszélgess! Jópofa tippek, amik tutira nem sablonosak:
A gyerekeddel is beszélgess! Jópofa tippek, amik tutira nem sablonosak: 31 kérdés a „mi volt ma az iskolában?” helyett

5. Amikor fáradtak vagytok

Kora éjszaka volt, és csak egy röpke megjegyzésnek terveztem egy gondolatot egy olyan lájtos kis témáról, mint a pénz. Közös életünk eddigi legnagyobb hullámvölgye lett belőle. Köszönjük, átvészeltük, de azt szentül megfogadtuk, hogy este 11 óra után nem kezdünk bele komoly témába.

ne kezdj,komoly,beszélgetés
forrás: Getty Images
Nálatok melyik az a téma, amit százszor is meggondolsz, mielőtt elővezetsz?
a pénz
a szex
a gyereknevelés
az anyósodék
Megosztom az eredményt
Tovább olvasok
Ezt teszi a gyerek érkezése a szexuális életeddel: 10 igaz történet

Van aki belefárad és feladja, van aki szívósan kísérletezik, de az biztos, hogy a gyerek érkezése után az ágyban már semmi sem lesz a régi.

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem