Out of office: Horvátországba mentünk!

Borítókép: Out of office: Horvátországba mentünk! Forrás: Fotó: Vjeko Begović
Lopott hosszú hétvége, klasszikus nagy nyaralás, pár óra alatt megtervezett autós kiruccanás, édes semmittevés a parton, bóklászás a városban, mozgás a természetben, hatalmas lakomázások – az Adrián mindent lehet.

Urbánus romantika

Fotó: Ivo Biočina

Ha végtelen bazársorokon vásárolt madárlátta apróságokra, tömött éttermekre és fagyizókra, azaz hamisítatlan mediterrán nyaralós estékre vágysz, nagyobb városok felé vedd az irányt. Látogasd meg Pulában az amfiteátrumot, korzózz egyet Trogir vagy Dubrovnik parti sétányán. Csöndesebb kis utcákra, apró katedrálisokra és igazi kisvárosokra, falvakra vágyva viszont kalandozz a kevésbé népszerű úti célok között. Vessz el Veli Losinj színes házikóinak forgatagában, sétálj egy nagyot Omiš szűk kis utcáin, vagy ülj ki egy kávéra Hvar kikötőjébe és élvezd a közeli levendulamezők isteni illatát.

Mesebeli természet

Fotó: Ivo Biočina

A Plitvicei-tavak nemzeti parkját, páratlan növény- és állatvilágát feltétlenül látnod kell egyszer. Ha kalandosabb kikapcsolódásra vágysz, a Paklenica-kanyon tökéletes túraútvonalakat rejt, de sziklamászásra is kiváló helyszín. Egybefüggő növénytakarójának köszönhetően Mljet-et a legzöldebb szigetnek is szokták hívni, a nemzeti parkban tett kirándulás után a partszakaszain érdemes víz alá merülve csodálatos állatvilágában is elveszni. Romantikus andalgásra pedig válaszd Strigova borvidékeit, ahol egy kis kóstolóra is érdemes megállnod.

Eldugott partszakaszok

Fotó: Vjeko Begović

A turistáktól hangos városi strandok helyett nézz körül a kisebb gyöngyszemek között, mint Lastovo vagy Brela partjai. Az isztriai kisváros, Brseč magas sziklái alatt megbújó Klančac strand tökéletes egy hosszabb, háborítatlan úszáshoz, a látkép pedig festőien lenyűgöző. Ha pedig a kristálytiszta tenger, a hűsítő árnyékot nyújtó fák és a végtelen nyugalom után valami izgalomra is vágynál, próbáld ki Brač szigetén Bol fehér kavicsos strandjának programkínálatát. A szörfözés és a vízi sportok szerelmesei itt garantáltan nem fognak unatkozni!

Kulináris élvezetek

Fotó: Maja Danica Pečanić

A horvát konyha elengedhetetlen szereplői a különböző fasírt jellegű húsos ételek, mint a pljeskavica vagy a csevapcsicsa, zöldséggel, krumplival és persze ajvárral tálalva. Emellett feltétlenül próbáld ki a fehérborban párolt dalmát halakat, melyek igazi specialitásnak számítanak a környéken.