Ott voltunk az Anyatej világnapja ünnepségen!

Borítókép: Ott voltunk az Anyatej világnapja ünnepségen! Forrás: Gergely Ildikó Fotográfia
Csütörtökön megrendezésre került az Anyatej Világnapja alkalmából megrendezett ünnepség, a gödöllői Királyi Kastélyban immár a harmadik alkalommal, ezzel is népszerűsítve az anyatejes táplálás fontosságát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává, az ezzel kezdődő hetet pedig anyatejes világhétté.
A gödöllői Királyi Kastély Lovardájában mintegy 350 kismama, édesanya és édesapa, valamint számos kisgyermek gyűlt össze. Érkezéskor minden édesanya kapott egy üdvözlő ajándékcsomagot, benne sok hasznos ajándékokkal, termékmintákkal, illetve egy Apa magazint, továbbá egy Instyle és egy Éva magazint. Az eseményt Dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere nyitotta meg, ezt követte az anyatejet adományozó, és ezzel a koraszülött gyermekeknek, vagy valamilyen okból gyermekük anyatejes táplálását megoldani nem tudó szülőknek önzetlen segítséget nyújtó, illetve az ikergyermekeiket szoptató édesanyák köszöntése. Hangsúlyozásra került, hogy a szoptatás az anya-gyermek közötti szoros kapcsolatot is erősíti és az édesapáknak is fontos szerepe van abban, hogy az édesanyáknak lelki támaszt nyújtanak a szoptatás időszakában, ami nagy segítséget jelent számukra.
Meglepetésként a védőnők is kaptak elismerést, amivel odaadó, magas színvonalú szakmai munkájuknak adóztak. Kövesdi Brigitta csoportvezető védőnő hozzátette: a nemzetközi példák azt mutatják, hogy ha egy ország kellő figyelmet fordít az anyatejes táplálásra, és több segítséget kapnak az édesanyák a kezdeti időszakban, akkor az ehhez kapcsolódó mutatók javíthatók.
Utána Benedek Krisztina néptáncpedagógus tartott zenés, énekes foglalkozást a jelen lévő legkisebbeknek.

Ezután következett a nyereménysorsolás, melynek keretében a támogatók által felajánlott termékek közül összeállított több mint 50 ajándékcsomag került átadásra. Ezt követően egy állófogadás következett, melynek során a Dallmayr jóvoltából – koffeinmentes – kávé fogyasztására is módja nyílt a résztvevőknek. Eközben a jelenlévő kiállító cégek képviselői által kínált termékekből vásárolhattak, illetve a szoptatással, fejéssel, hozzátáplálással és babaápolással kapcsolatos tanácsadást is meghallgathattak, és kérdéseket tehettek fel.

A rendezvény nagy sikerére, a jelentős érdeklődésre tekintettel, jövőre ismét a Kastély Lovardájában kerülhet majd megtartásra az ünnepség, a Kastély falai között immár negyedik alkalommal.

Öröm volt látni, hogy sok kisebb-nagyobb, nemzetközi-hazai cég, vállalkozás, szervezet együtt tudott működni a jó cél előmozdítása érdekében - mondta dr. Görögné Dumon Daphne, aki önkéntesként segített a védőnői szolgálatnak az ünnepség megszervezésében.
Ezúton is szeretném a védőnők és a többi szervező nevében is még egyszer megköszönni a rengeteg nagyon értékes segítséget és felajánlást, amelyet az ünnepség kapcsán nyújtottak, és amellyel jelentősen hozzájárultak a rendezvény sikeréhez!

Forrás: Gergely Ildikó Fotográfia