Eltörölték az óraátállítást – mostantól sötétben járunk dolgozni?

dalí,órák,az emlékezet állandósága Forrás: Salvador Dalí: Az emlékezet állandósága (1931) / Pinterest
A legközelebbi óraátállítás most vasárnap, március 31-én lesz; erre még biztosan sor kerül.

Nem kell többé előreállítani az órát tavasszal és vissza ősszel – erről szavazott az Európai Parlament kedden. A 27 tagállamok 2021-ig kaptak időt átállni az egységes időszámításra, és maguk dönthetnek arról, hogy a mostani nyári vagy téli időszámítást választják-e. Az éppen kilépő Egyesült Királyság marad az óraátállításnál a Brexitet követően is.

Az EP 410 igen szavazattal döntött az óraátállítás eltörlése mellett és 192-en szavaztak ellene.

Eddig EU-szabályozások irányozták elő, hogy minden március utolsó vasárnapján előre, minden október utolsó vasárnapján pedig vissza kell állítani az órát.

Tavaly szeptemberben közölték egy átfogó felmérés eredményét, amely szerint a megkérdezett 4 és fél millió EU-polgár 84%-a törölné el az óraátállítást.

Tudományos kutatások is azt mutatták ki, hogy a szívbetegségek és immunrendszeri betegségek kialakulásához is köthető az időszámítás váltakozása.

A technológia fejlődése és az életmódunkban bekövetkezett változások azt eredményezik, hogy valójában nem profitálunk már az óraátállításból és az biztos, hogy nem spórolunk vele energiát
magyarázta annak idején egy svéd EP-képviselő, Marita Ulvskog.

A legközelebbi óraátállítás most vasárnap, március 31-én lesz; erre még biztosan sor kerül. Magyarországon egy korábban végzett felmérés szerint a legtöbben a nyári időszámítás mellett maradnának, mert akkor tovább lenne világos esténként. Igaz, ez azt is jelentené, hogy december közepétől néhány héten át fél 9 körül kelne fel a Nap az eddigi fél 8 helyett, vagyis reggelenként sötétben járnánk dolgozni. Ez történt Oroszországban is, ahol 2011-ben bevezették az állandó nyári időszámítást, majd lakossági panaszok nyomán 2014-ben átnyergeltek a télire.

Szerinted melyik időszámítás maradjon Magyarországon?
A téli
A nyári