Okos segítség az unokáknak

Borítókép: Okos segítség az unokáknak
Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket.

Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, hogy sikerült a felvételije. A vidéki főiskola miatt a lányomék havi kiadásai azonban megsokszorozódnak, mert albérletet kell fizetniük számára. Csoki helyett most minden hónapban küldök majd neki párezer forintot segítségül. Arra gondoltam, hogy a kisunokám, Ferike továbbtanulására már most gyűjtögetni kezdek, amihez a Babakötvény ideális segítséget nyújt.

Megtudtam, hogy a 2005. december 31-e után született gyerekek számára az állam 42.500 Ft életkezdési támogatást ad. A Magyar Államkincstárban csak meg kell nyitni Ferike nevére a Start-értékpapírszámlát, amit nagymamaként akár én is elintézhetek. Ezt az induló összeget a Kincstár az értékálló Babakötvényben írja jóvá, és a havi befizetésekkel együtt jelenleg 5,4 százalékkal kamatozik. Erre a számlára tudnak a családtagok és a barátok bármikor, bármekkora összeget utalni a kisunokám 18 éves koráig.

A Start-értékpapírszámla és a Babakötvény együtt egy nagyon rugalmas, könnyen kezelhető megtakarítási forma. Megnyitjuk, utalunk rá amennyit, amikor épp tudunk. Akár egyszer egy évben, akár szülinapokon, de adhatunk havi állandó átutalási megbízást és akkor évekig nincs vele teendőnk. Államilag támogatott, mert a befizetések 10%-át (max. évi 6.000 Ft-ot) minden évben jóváírják a gyerek számláján. Jól fog jönni ez a pénz, ha majd Ferike nagykorú lesz, hiszen ezt az összeget bármire felhasználhatja.

Érdeklődésemre az alábbi táblázatot kaptam, amiből jól látszik, hogy már havi ezer forint befizetése esetén is félmillió forint gyűlhet össze a számlán a Babakötvény lejáratakor.

Részletesebb információkért felmentem a babakotveny.hu oldalra, ahol megtudtam például, hogy a Magyar Államkincstár 80 fiókja közül melyik a hozzánk legközelebbi. A lányom Facebookon és az Instagramon is követi a Babakötvényt.