Itt egy lista azokról a zöldségekről, amelyeket a legjobb nyersen fogyasztani

zöldségek,nyers zöldségek,raw étrend Forrás: pinterest
Néhány fajta vitamin sajnos kiveszik az ételből, ha az hő hatásának van kitéve. Ha szívesen kipróbálnád a most oly divatos raw vagyis nyers diétát (ha máshogy nem, részlegesen), mutatjuk melyik zöldségeket érdemes ebben a formában fogyasztanod.

Vannak zöldségek, amelyeket érdemes megfőzni, hogy növeljük a tápanyagtartalmukat, másrészt nyilvánvaló, hogy legtöbbjüket nyersen a legjobb fogyasztani. Ha vitamindús ételekre vágysz, ne főzd vagy süsd a zöldségeket, inkább párold, de még jobb, ha nyersen kajálod őket. Míg a paradicsomot, uborkát, hagymát vagy paprikát gyakran eszünk szendvicshez vagy keverjük őket salátákba, addig számtalan olyan zöldség van, amit eddig valószínűleg eszedbe sem jutott nyersen elfogyasztani. Pedig kellene!

Ha tudnád mennyi vitamin és hasznos tápanyag tűnik el a hőkezelések hatására, többek között a C-vitamin, a B1-vitamin és jó néhány hasznos enzim is
írja a StethNews.
nyers zöldségek,egészséges táplálkozás,nyers diéta,nyers étrend
Forrás: pinterest
Számtalan remek étel készülhet nyers zöldségekből: levesek, tekercsek, saláták vagy akár ''főzelékek''.

Fontos tehát, hogy tudd mit, hogyan érdemes elkészítened vagy azonnal fogyasztanod. Következzen most egy listát azokról a zöldségekről, amelyek az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk miatt érdemes lenne inkább nyers formában fogyasztanod:

jalapeno paprika, gyömbér, kaliforniai paprika (sárga, piros és zöld), kelkáposzta, fejes saláta, zeller, fokhagyma, spenót, hagyma, paradicsom, cukkini, rukkolával, bok choy, brokkoli, kelbimbó, fejes káposzta, karfiol, vízitorma, cékla, spárga, padlizsán, nyári tök, burgonya, uborka, csicsóka, édesburgonya, sütőtök, zöldbab, kukorica, borsó

Most pedig következzenek azok a hasznos tápanyagok, amelyek hőkezelés hatására elvesznek vagy legalábbis jócskán csökkenek a zöldségekben.

Elsőre talán elképzelhetetlen, hogy brokkolit, karfiolt vagy tököt nyersen egyél, de ha az egészséged szempontjából nézed a dolgokat, akkor érdemes kipróbálni. És nézd na jó oldalát: így jóval kevesebb időt kell majd töltened a konyhában.

A lényeg persze az, hogy minél többféle zöldséget és gyümölcsöt egyél, függetlenül attól, hogyan fogyasztod el őket – főzve, sütve vagy nyersen. De törekedj rá, hogy időközönként ne csak hőkezelve edd őket, hanem nyersen is!