"Keményebben kell dolgoznunk az elismerésért, mint férfi kollégáinknak!"

Borítókép: "Keményebben kell dolgoznunk az elismerésért, mint férfi kollégáinknak!" Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Íme egy rövid, ám annál érdekesebb interjú a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok egyik társtulajdonosával. Dunai Bernadett többek között mesél arról, hogy manapság mennyire számít még ritkaságnak egy nő a borászok világában. Ezen kívül elmondja, kik a legnagyobb - természetesen női - példaképei, hogy van-e irigység a hölgyek között szakmán belül, de mesél a szebbik nem jelenlegi borfogyasztási szokásairól is. Végezetül férfi olvasóink is kapnak néhány tippet arra vonatkozóan, milyen borral érdemes meglepni hölgy ismerőseiket nőnapra.

Még mindig kuriózumnak számít egy nő a borászat világában?

Szerencsére egyre elfogadottabb a nők jelenléte a szakmában. Több kiváló borász hölgy tett le komoly eredményeket az asztalra az elmúlt években, többek között 'Az Év Bortermelője' címet is nyerte már el női borász, de a pincén kívül, sommelierek, szakújságírók, borszakértők között is egyre több hölgy dolgozik.

Mennyivel nehezebb egy nő helyzete ebben a szakmában?

Mint minden, alapvetően férfias szakmában, itt is nehezebben tud egy nő érvényesülni, sokszor kevesebbet adnak a szavára. Évek/évtizedek is eltelhetnek, mire megszokják a női jelenlétet és szaktudást. A pincében és szőlőben elvégzendő, fizikai erőt igénylő feladatoknál persze egyértelműen hátrányba kerülünk, de szerencsére ma már kis segítséggel minden megoldható.

Miben más - már ha egyáltalán más - , ha egy nő foglalkozik borral, mint ha egy férfi?

A női érzékelés alapvetően sokkal élesebb, jobban oda tudunk figyelni a részletekre. A borok alkotási folyamatában sokszor kell az érzékekre hagyatkozni, az elkészült boroknál pedig talán jobban tudja egy hölgy elemezni a jellemzőket. A borbemutatókon, pincetúrákon, borvacsorákon igen kellemes jelenség lehet egy felkészült, kellemes női házigazda.

Az interjú folytatásáért kattints ide!