Új generációs női politikusok, akik megváltoztathatják a világunkat

Új generációs női politikusok, akik megváltoztathatják a világunkat
Forrás: Twitter

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egyre több országban döntenek úgy a szavazók, hogy egy nőre bízzák a kormányzást. A női politikusok empátiát, emberséget, ősziteséget visznek a vezetésbe.

Ezen a hétvégén tartják a szlovák elnökválasztás második fordulóját (egy ideje a köztársasági elnököt is a nép választja Szlovákiában, nem csak a parlamenti képviselőket), és nagyon úgy tűnik, hogy a zöld aktivistából lett politikus, Zuzana Čaputová költözik majd be a pozsonyi Grassalkovich-palotába. (Update: meg is nyerte a második fordulót, ő lett Szlovákia első női köztársasági elnöke.) A 45 éves, kétgyerekes ügyvéd a szavazatok 40 százalékát happolta el számos ellenfelétől, és még kormánypárti versenytársa is csak 18%-ot szerzett.

Zuzana Čaputová,szlovákia
forrás: Twitter

Čaputová évtizedek óta küzd különböző civilszervezetekben a talaj- és a levegőszennyezés ellen, és a munkájáért több nemzetközi környezetvédelmi díjat is kapott. Gyűlöli és minden eszközzel üldözné a korrupciót, EU-párti, Gandhit és Václav Havelt tekinti példaképének – de népszerűségét minden bizonnyal annak köszönheti, hogy új szereplő a politika sakktábláján: csak 2017 végén lépett be a Progresszív Szlovákia nevű parlamenten kívüli zöld szociálliberális pártba, és 2018 márciusában már be is jelentette, hogy indul az elnökválasztáson. Zuzana Čaputová szerint Szlovákia legnagyobb kincse a természeti adottságaiban rejlik, és aki egyszer is járt már a Tátrában, az bajosan állna le vele vitatkozni.

Olvasd el ezt is!

Voltaképpen Čaputová belépett azon női állam- és kormányfők klubjába, akik a régi politikai beidegződéseken túllépve, a dobozon kívül gondolkozva, új (valójában persze régi), „normális” hangon beszélnek az emberekhez. Semmi mást nem akarok, csak azt, hogy tisztességesen játsszuk a demokrácia játékszabályait, állítja ez az új narratíva. Hogy ne azt mondjuk, amit az emberek hallani szeretnének, hanem ami van. Hogy felhívjuk a figyelmet azokra a jelenségekre, amelyek elrohasztják a természetet (környezetszennyezés) és a társadalmat (korrupció, populizmus) és ezek ellen közösen tegyünk.

Az utóbbi néhány évben rengeteg országban került hasonlóan gondolkozó ember a miniszterelnöki vagy államelnöki székbe, és közülük meglepően sok a nő. Most ilyen új gondolkodású vezető politikusnők következnek – természetesen nagyon nem egyformák és a világnézetük sem azonos. Van, akinek a megítélése is finoman szólva vegyes. Nézzétek a galériát:

Nézd meg a galériánkat> 8 kép
Nyolc új generációs politikusnő
Tovább olvasok
Komolyabban vesszük a fiúk fájdalmát, mint a lányokét

Egy friss kutatás szerint máshogy becsüljük meg a különböző nemű gyerekek fájdalmát. Nagyobbra becsüljük a fiúk fájdalmát a lányokéval szemben.

Nyolc dolog, amire még használhatod a régi telefonodat

Mielőtt visszavinnéd a szolgáltatónak vagy elektronikus hulladék válna belőle, nézd meg, hogy nem tudod-e még valamire használni az elfekvőben levő okostelódat.

Kövess minket

A negyed éves Éva előfizetésed mellé most fél évig az APA magazin 3 lapszámát is megkapod

Csak 2970 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem