Válás után a szülők költöznek hetente, nem a gyerek – ez a nesting módszer

nesting,család,válás Forrás: Getty Images
Te mit szólnál, ha egyik héten itt, másik héten ott kéne laknod? Nem lenne túl komfortos, ugye? Akkor miért várnád el ezt egy válás után a gyerekedtől, aki az egészről nem tehet? Ebből indul ki a nesting módszer (ami magyarul kb. „fészekrakás” –t jelent). Nincs a másik szülőnél felejtett ruha, kabát vagy tankönyv, nem szakad ki a gyerek a biztonságot nyújtó környezetből.

Új trend van kialakulóban, amely válás, szétköltözés idején nagy segítségére lehet a családoknak. A nesting egy olyan átmeneti elrendezés, amely során a szülők továbra is megosztják egymás között családi otthonukat, a gyerek a szülői házban marad, és a szülők költöznek ki-be, heti vagy kétheti váltásban. A gyerek tehát végig a megszokott otthonában él, ami megkönnyíti az alkalmazkodását a megváltozott családi helyzethez. A szülők mindeközben egy másik lakásban, külön elszeparált helyiségben élnek, ám sokkal gyakoribb, hogy külön otthonokban töltik „gyerekmentes” idejüket.

A nesting előnyei

1. A „fészkelés” stabilitást biztosít a gyerekeknek minimális töréssel, miközben hozzászokhatnak a szülők szétválásához. A megszokott rutinjuk alig változik.

2. A gyerekek mindkét szülővel minőségi időt tölthetnek.

3. A szétválás általában enyhíti a szülők közötti stresszt és konfliktust, és ez lehetőséget ad arra, hogy újraértékeljék házasságukat, számba vegyék a lehetőségeket.

4. A megállapodások megkötése és megtartása a nestingalatt segíti újraépíteni a bizalmat és a jóindulatot a szülők között.

5. Egyes fészekrakók társszülőknek tartják magukat, így a partneri kapcsolat ebben a formában fennmarad.

6. A nesting mindkét félnek időt biztosít a váláshoz kapcsolódó kérdések elrendezéséhez, mielőtt nagyobb változásokat generáló döntéseket hoznának.

7. Ha a nesting egyfajta próba-különélés, akkor a szülők ezalatt aktívan dolgozhatnak a házasságukon, egyesek ki is békülhetnek.

Számos tanulmány is azt mutatja, hogy a gyerekek szenvednek szüleik konfliktusától. A nesting célja, hogy nyugalmat, stabil otthont biztosítson a gyerek számára a konfliktus közepette, a szülőknek pedig időt a döntéshozásra. A nestinget biztosító szülők megállapodást kötnek arról is, hogyan kommunikáljanak, milyen menetrend szerint éljék életüket ebben az átmeneti állapotban, illetve a pénzügyeiket is megbeszélik.

A nesting hátrányai

1. A legtöbb felnőtt számára zavarónak tűnik a családi otthonba való ki- és beköltözés, valamint a két lakóhely fenntartása.

2. A nesting módszere költséges lehet, hiszen nemcsak a közös fészket, de egy vagy két másik lakóhelyet is fenn kell tartani.

3. A nesting nem ajánlott magas konfliktusú kapcsolatokban, vagy ott, ahol korlátozó ellenőrzési tényezők állnak fenn.

4. A nesting során elengedhetetlen a gyerekekkel, pénzügyekkel, kommunikációval és menetrenddel kapcsolatos egyértelmű megállapodás.

5. A fészkelés problémát okozhat, ha bármelyik szülő hosszú távú kapcsolatot alakít ki.

6. A nesting csak a két szülő egymás iránti bizalma esetén ajánlott.

MEGOSZTÁSSAL A MEGOSZTOTTSÁG ELLEN

A közös fészek megosztása általában ideiglenes, addig tart, amíg fel nem bomlik a házasság, vagy a szülők döntést nem hoznak az otthonról és a gyerek elhelyezéséről. A szülők azonban hónapokig, sőt akár évekig is alkalmazhatják ezt a módszert, például addig, amíg a gyerek el nem ér egy mérföldkövet, például leérettségizik. A „fészkelési idő” teret biztosít a pároknak arra, hogy dolgozzanak a kapcsolatukon, kibéküljenek, vagy véget vessenek a házasságnak.

nesting,család,válás
Forrás: Getty Images

A nesting azokban a családokban működik jól, ahol a szülők képesek tisztelettel kommunikálni egymással, és olyan állapotban hagyni a családi otthont, hogy azt a másik szülő is jó szívvel átvehesse, amikor épp rajta a sor. A nesting azok számára nyújt megoldást, akik gyermekeik jólétét saját érzelmeik elé tudják helyezni. A módszer ráadásul a szülői empátiát is növeli, hiszen a felnőttek saját bőrükön tapasztalhatják meg, mit élhet át a gyerek, ha a válás után két fedél alatt is él egyszerre.

Lépések a sikeres fészekrakáshoz

1. Döntsük el, hogy mindkét szülő marad-e a városban. A nesting csak akkor működik, ha mindketten elérhetőek vagyunk a szülői idő megteremtésére.

2. Gondoljuk át, milyen értékekkel jár a nesting a gyerek számára, és kérdezzük meg magunktól, hogy képesek vagyunk-e a saját kényelmünket háttérbe szorítani a gyerek kényelmének érdekében. A nesting a legjobban akkor működik, ha mindkét szülő aktívan bevonódik a folyamatba.

3. Fontoljuk meg, hogy anyagilag megengedhetjük-e magunknak egy vagy két külön helyszín fenntartását.

4. Döntsük el, hogy megosztjuk-e a másik szülővel az alternatív szállásunkat, vagy két helyszínt is fenn kell tartanunk a „fészken” kívül.

5. Dolgozzunk együtt a másik szülővel, hogy egy következetességen alapuló, stabil otthont teremtsünk meg a gyerekeinknek. Találjuk meg, hogyan tudunk tisztelettel kommunikálni a másikkal. Használjunk kommunikációs eszközöket, például megosztott online családi naptárat, hogy megkönnyítsük az átmenetet. Rendszeresen kommunikáljunk arról, hogy érzik magukat a gyerekek.

6. Racionálisan, és ne érzelmeinktől vezérelve cselekedjünk.

7. Legyen menetrendünk arról, hogy épp melyik szülő van a gyerekkel. Győződjünk meg róla, hogy működik-e számunkra az ütemterv, ellenőrizzük, ha szükséges, módosítsuk közös megegyezéssel.

8. Legyünk biztosak abban, hogy a gyerekek értik, mit csinálunk. Magyarázzuk el nekik, hogy ez a megoldás nem biztos, hogy összeegyeztethető a másik szülővel. Tudják azt is, hogy a nesting lehet átmeneti is, és tudatni fogjuk velük, ha döntésre jutottunk.

9. Készítsünk írásos megegyezést a kommunikációról, a házirendről, a háztartási felelősségről, a számlák fizetésének mikéntjéről, a közös ünnepek szervezéséről. Fontoljuk meg egy közös „családi” bankszámla létrehozását az otthon és a gyerek támogatására. Dönthetünk úgy is, hogy konzultálunk egy pénzügyi szakemberrel, aki segít egy reális költségvetés létrehozásában.

10. Szükség esetén kérjünk segítséget egy családterapeutától. Egy szakember segíthet létrehozni egy szülői tervet, amely a családunk igényeinek megfelelően működik.

Nézd meg ezeket a rajzokat, amelyek igen pontosan kifejezik a válást: