Tudod mit jelent, ha a kamasz azt mondja: lesázámozom?

színpa,zene,koncert,gitár,majom,hangfal Forrás: Pixabay
Végre egy app, ami nem okoz függőséget, nem hozza össze a kamaszt pedofilokkal vagy elmeroggyantakkal, hanem egyszerűen csak szórakoztató – még neked is. Lássuk, mi az a Shazam!

A Shazam nem olyan, mint a Discord vagy a Reddit, amin folyton lóg a gyerek. A Shazam csak csendesen figyel.

Varázsige

Mármint a kamasz telefonján. És mivel teljesen esetleges, hogy mikor használja a gyerek, lehet, hogy neked fel sem tűnik. Hacsak nem jársz úgy, mint én. Németországban egy rock koncert előtt ácsorogtunk a színpad előtti kordonnál a középső fiammal kettesben, amikor megszólalt a hangfalakból egy vicces dallam. – Ezt lesázámozom! – mondta a telefonját előkapva, amit én persze nem értettem, és mivel nem volt mobilnete, csak éjjel, a szálláson derült ki, mi is történt. (Ez így ebben a formában nem igaz. Először azt mondta: – Ezt a mánki zenekara játssza! – De ezt a poént csak én értem, mert én rögtön tudtam, hogy Stupid Monkey-ra, a kutyánk plüssmajmára gondolt.)

Mire volt ez jó?

A fiam a telefonjával felvett egy részletet a zenéből. Az alkalmazás elraktározta, aztán amikor újra wifihez jutott, akkor kiadta, hogy ki az előadó, mi a szám címe, hol vette fel a zenét (hiába volt akkor offline), és melyik évben jelent meg először az a zeneszám. Így már tudtuk, hogy a Canned Heat nevű együttes Going Up The Country című számáról van szó. Azóta további koncertek előtt is hallottuk a műsor kezdete előtt a hangszórókból szólni a szóban forgó számot, de azt csak most tudtam meg egy gyors guglizásból, hogy 1969-ben élőben elhangzott a Woodstocki fesztiválon, az említett amerikai blues rock banda négy másik számával együtt. (Sőt, a Wikipédia szerint a fesztivál nemhivatalos himnuszaként emlegették.) Aha. Hát most már értem, miért szólt pont azelőtt a koncert előtt, ahol mi hallottuk.

Mikor használja még a kamasz a Shazamot?

Leginkább akkor, ha Youtube videókban, illetve Instagram videókban vagy sztorikban akar valami számára ismeretlen betétzenét beazonosítani.

shazam,app,alkalmazás

És mikor jöhet jól neked?

Például ha rádióhallgatás közben lemaradtál a felkonfról, és szeretnéd tudni, mit hallasz. Mondjuk mert ismerős, de sehogy sem jut eszedbe honnan. Vagy emlékszel, hogy erre lassúztál gimis korodban az első szerelmeddel, de már nem emlékszel, ki volt az előadó. Aztán előkaphatod a telefont vásárlás közben is, mondjuk a #joynapok alatt, ha érdekelne, milyen zene szól a plázában épp.

Joy-Napok
JOY-Napok kuponfüzetet a májusi Éva magazinban találsz!

Mit tud még az app?

A Shazam tudománya nem áll meg a felismerésnél. El is raktározza neked a felismert zenéket a begyűjtött információkkal együtt. A zenéből ugyan csak 30 másodpercet tudsz vele lejátszani, de előzékenyen odateszi neked a Youtube videó linkjét, ahol teljes egészében meghallgathatod, és a dalszöveget is elérhetővé teszi. Sőt, ha összekötöd a Spotify-al, akkor ott összeállít neked egy lejátszási listát a Shazam archívumodban fellelhető számokból. (Az archívum használatáért már regisztrálni kell.) De ha átváltasz az Auto Shazam módra, akkor olyankor is felismeri a zenéket, amikor kiléptél az alkalmazásból – akár a telefonodon szólnak, akár a környezetedben valahol.

És mit nem tud a Shazam?

Nem emlékeztet olyanokra, hogy már vagy két órával a kapunyitás előtt ott sorakoztunk a koncert helyszíne előtt. Meg hogy a fiam nyurga lábainak és jófejségének köszönhetően az első sorban álltunk, és így koncert közben velünk is lepacsizott az együttes énekese. Hogy a biztonsági erők főnöke a koncert végén a fiamnak adta azt az A4-es lapra nyomtatott setlistet, amiről a zenekar puskázott. És hogy mennyit nevettünk, még akkor is, amikor éjjel, útban a szállásra egy lezárás miatt keringtünk az ismeretlen autópályákon. De mindegy is, mert ez mind eszünkbe jut, ha meghalljuk a lesázámozott dallamot.

Közös programot szeretnél a gyerekkel? Ezt még a kamaszok is élvezni fogják!