Így találd meg az elveszett kulcsodat: 9 tipp

Borítókép: Így találd meg az elveszett kulcsodat: 9 tipp Forrás: Getty Images
Persze nem csak kulcsot: szemüveget, pénztárcát, vizespalackot… Ezekben a tárgyakban az a közös, hogy...

Gyakran használjuk őket, hovatovább ezeket is keresgéljük a leggyakrabban. A mobiltelefon is ide tartozik, amennyiben például lemerült (ha bekapcsolva vesztettük el, akkor könnyen megtalálhatjuk egy egyszerű módszerrel).

Na de mit tegyünk, ha már harmadszor kutatjuk át a táskánkat és még mindig nem találjuk – teszem azt – a lakáskulcsunkat? Nos, ennek a témának is létezik szakértője, aki egy egész könyvet is írt arról, milyen tudományos módszerekkel bukkanhatunk rá az elveszett tárgyainkra. Éspedig:

1. Ne azzal kezdd, hogy a keresésére indulsz: állj meg és gondold végig, hol, hányféle helyen lehet.

2. Nézd meg ott, ahol lennie kellene. Megdöbbentően nagy a valószínűsége, hogy ott is van, csak nem néztük meg elég alaposan.

3. Ismételgesd magadban a keresett tárgyat, miközben módszeresen végigjárod az otthonod helyiségeit (amennyiben éppen otthon vagy).

4. Ellenőrizd még egyszer a szokott helyén – nem rejtőzik véletlenül valami alatt? Az elveszett tárgyak legtöbbször a szokott helyük félméteres körzetében rejtőznek.

5. Módszeresen keress. Ezt már említettük, de nagyon fontos, hogy ne túrd végig a táskát, a dobozt vagy a hűtőszekrényt (miért? a magam részéről már többször találtam rá ott a lakáskulcsomra), hanem pakold ki és alaposan nézd át az összes többi tárgyat.

6. Fókuszálj azokra a területekre, ahol nagyobb rumli van. Az előszobában található asztalkáról tegnap letakarítottál, azon nincs semmi, miért néznéd meg harmadszor is? Ellenben a kabáttartó fogas...

7. Tegyél rendet. Ez időigényes, viszont hatékony. Pakold vissza az elöl maradt tárgyakat a helyükre. (Igaz, részemről ilyenkor mindig egy másik, régebben elveszett tárgyat szoktam megtalálni.) Még ha nem is lesz meg az a kulcs, a tisztább környezetben máris jobban érzed majd magad.

8. Léteznek olyan kütyük, amelyek kifejezetten a gyakran használt tárgyak detektálására lettek kifejlesztve. A Tile például egy olyen bluetooth-os kereső, amely összekapcsolható a mobilodra telepített alkalmazással. Így nemcsak a telefonodat tudod „megcsörgetni”, hanem a lakáskulcsodat vagy akár a hitelkártyádat is.

9. A legfontosabb természetesen a megelőzés. Minden gyakran használt tárgyadnak legyen meg a maga helye. Ha például a táskádban tartod a kulcsodat, a pénztárcádat és a napszemüvegedet, győződj meg róla, hogy mindegyiknek meglegyen a saját zsebe a táskán belül. (Nem kell, hogy minden tárgy külön zsebben „lakjon”, bár persze az lenne az ideális.) A kulcsod helye tehát legyen „a táska baloldali elülső zsebében” sokkal inkább, mint „a táskában”. A táskát tartsd egy magasan levő fogasra akasztva, hogy a kisgyerekek/háziállatok ne férhessenek hozzá.

Inspirálódj ebből az ötletes galériából is: