Nem hittek a koronavírusban – és ez tragédiát okozott

covid-19, fake news, Forrás: Pikist
Meglehetősen gyakran jelenik meg hír koronaszkeptikusokról. A hírek sajnos általában azzal végződnek, hogy ezek az emberek nagyon rosszul jártak – meghaltak, vagy „csak” elkapták a vírust. Nem árt, ha okulunk a hibáikból.

Ismerősöm (maradjon inkognitóban) ambuláns kezelésen vett részt (erről sem írnék pontos infót). Az orvos nem viselt maszkot, és a következőt közölte a kezelés során: a koronavírus egy kitaláció, tulajdonképpen gazdasági érdekek miatt találták ki. Senki ne hordjon maszkot, és ő sem fog, amíg világ a világ. Ismerősöm azt kérdezte, mit szólok mindehhez. Hát, sokat szólni nem tudtam, annyira felhúztam magam. Sajnos, ha egy orvos a páciensének megkérdőjelezi a koronavírus létezését, az azért óriási baj, mert mégis, kiben bízzon meg az ember egy pandémia idején, ha nem az orvosában? Az ő szava ráadásul többet nyom a latba, mint mondjuk az enyém, aki nem tanult nyolc évig orvosi egyetemen. Arról meg nem is beszélve, hogy az effajta orvosból nagyon hamar szuperterjesztő is válhat, ha mellőz mindenféle óvintézkedést. Tényleg nem kívánhatjuk az ilyen embernek, hogy a saját kárán okuljon. És leginkább azért, mert a koronavírus akár maradandó idegrendszeri elváltozásokat is okozhat – és sajnos halált is.

Kamu?

"Én voltam az egyik szószólója annak, hogy a coviddal kapcsolatos hírek kamu! Elkaptam! Borzasztó érzés! Vigyázzatok magatokra, tartsátok be a szabályokat, higgyétek el nekem, hogy nagyon megéri!" – írta egy 65 éves magyar férfi július végén egy Facebook-posztban. Augusztus 5-én a családja írta a következő posztot, amelyben megírták: a férfi legyengült szervezete feladta a küzdelmet a betegséggel, és elhunyt. A poszt alatt persze szintén elszaporodtak a vírus létét tagadó bejegyzések.

Texasban hasonló eset játszódott le: egy 30 éves férfi azt gondolta, a koronavírus-járvány egy átverés, ezért elment egy olyan COVID-buliba, ahol mindenki tudta, hogy a házigazda fertőzött volt. „Azt hiszem, hibáztam. Azt hittem, ez egy csalás – de nem az” – ezek voltak az utolsó szavai a férfinak, amelyet az ápolóknak mondott. Mindezt azért osztották meg az amerikai médiában, mert tudtára akarták hozni mindenkinek: a vírus nem válogat; bárki elkaphatja.

Herman Cain, Donald Trump egyik legnagyob támogatója – és a maszkviselés egyik legnagyobb nyilvános elutasítója – 74 évesen halt meg a koronavírus-fertőzéstől. Hiába óvták az orvosok, hogy nem menjen el az elnöki kampánynyitóra, mert a veszélyeztetett korosztályba tartozik. Hiába mondták, hogy vegyen fel maszkot, és mosson sűrűn kezet. A politikus kitartott a maszkellenes elvei mellett. Hogy a kampánynyitón kapta-e el a betegséget, azt nem lehet tudni. De egy hónapos kórházi kezelés után belehalt a betegségbe.

Forrás: Twitter/THEHermanCain
Herman Cain nem tartott távolságot

Minden jó, ha a vége jó

Az arizonai, 30 éves Jimmy Flores sem hitt a koronavírusban – írja az U. S. News. Vígan ellátogatott hát egy baráti találkozóra, egy zsúfolt bárba. Ahol is ölelgették egymást, valamint megosztották egymással az italaikat. Hogy közös pohárból járvány idején nem szabad inni, arra ő maga is rájött, amikor már másnap az influenza tüneteit produkálta, és nem tudott bemenni dolgozni. Nála nem volt lappangási idő: azonnal kezelésbe vette a vírus. Később lélegeztetőgépre került, de hosszas szenvedés után kiengedték a kórházból. Azóta aktív a közöségi platformokon, és mindenkit maszkviselésre, távolságtartásra és felelős magatartásra biztat.

Novak Djokoivic, a világelső szerb teniszező is fennen hangoztatta, hogy nem oltatná be magát koronavírus ellen – akkor sem, ha azt már a rendelkezésre állna. A 17-szeres Grand Slam-győztes még saját tenisztornát is szervezett a nyár elején – az Adria Tour-t –, ahol fittyet hánytak az összes preventív rendelkezésre. Végül aztán a tenisztorna több résztvevője is fertőzött lett, ahogy a nézők közül is sokan – szép kis góc alakult ki Horvátországban. Djokovic és felesége is elkapta a vírust – de a betegséget megúszták tünetek nélkül.

Forrás: Wikimedia Commons
Djokovic túl van a víruson

Bíró Csongor kollégám nem tagadta a koronavírus létét, de azért az ő fejében is élt egyfajta tévképzet a megelőzés módszereiről. „Ha valamit a koronavírusról előzetesen tudtam, akkor abban biztos voltam, hogy a pálinka közömbösíti. Csíkszeredában, pálinkázás közben kaptam el. Rokonlátogatáson, két óra alatt. Egy istenes adag töltelékes káposztát is bevágtam, és valahogy lába kélt fél liter jóféle máramarosi, román szilvalének. Lehet, hogy az volt a baj, hogy nem oroszhegyi nedűt ittunk. Mindegy, a pálinka nem megoldás” – írja a Magyar Hang-ban megjelent cikkében. Csongor is kórházba került, de már jól van. És biztosan máshogy csinálná ma már.

8 szokás, amit a koronavírus alatt tanultunk, és továbbvinnénk a járvány utáni világba: