6 étel zöldbabból, ami simán kenterbe veri a hagyományos recepteket
A zöldbab az egyik legszuperebb növényi fehérjeforrás, emellett tele van B1-, B2-, és C-vitaminnal, káliummal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, vassal és magánnal, mi több, az élelmirost-tartalma is igen jelentős. Gazdag antioxidánsban, béta-karotinban és omega-3 zsírsavakban. Így érdemes kipróbálnod jó néhány zöldbabos receptet, míg meg nem találod a kedvencedet, amit aztán gyakorta elkészítesz.
A zöldbab jótékony hatásai a szervezetünkre
- Szabályozza az inzulint a vérben, emiatt cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
- Enyhíti a magas vérnyomás tüneteit.
- Erősíti az immunrendszert.
- Véd a kórokozók ellen.
- Csökkenti a koleszterinszintet és a trombózis kialakulásának veszélyét.
- Rendszeresen fogyasztva csökkenti a rák kialakulásának veszélyét és javítja a bélflórát.
- Gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
- Enyhíti az asztma tüneteit.
Hazánkban a két legismertebb és közkedveltebb fajtája a ceruzabab és a vajbab, de közel százharmincféle létezik belőle. Meglepő módon azokat is a zöldbab gyűjtőnév alá soroljuk, amelyek világossárga vagy épp mesés lila köntösben pompáznak. Míg színre sokszor eltérőek, addig ízükben és felhasználási módjukban inkább hasonlítanak, mintsem különböznek.
A zöldbab vásárlásánál érdemes odafigyelni arra, hogy feszes, zsenge egyedeket válassz és messze kerüld el a fás, ráncos darabokat. A frissen vásárolt bab, nagyjából 3-4 napig áll el a hűtőszekrényben, de némi hőkezelés után például nagyon jól fagyasztható.
Jöhetnek a zöldbabos receptek?
Készülhet belőle számtalan leves, ecetes vagy kevert saláta, főzelék, de párolva húsok és halak köreteként, csőben sütve vagy savanyítva is megállja a helyét. Jól illenek mellé a sós és a savanykás ízek, a zöld fűszerek, mint a petrezselyem, a tárkony vagy épp a kapor és a roppanós elemek, amilyen például egy jól lepirított bacon, zsemlemorzsa vagy aranybarnára sült sajt.