6 étel zöldbabból, ami simán kenterbe veri a hagyományos recepteket

zöldbab,zöldbab szezon,recept,zöldbabos recept Forrás: getty images
Ha szuperfinom és egyben kalóriaszegény fogásokra vágysz, itt az ideje, hogy kihasználd a zöldbabszezont, hiszen a bab amellett, hogy változatosan készíthető, rendszeresen fogyasztva számtalan betegséget kezelhetsz, illetve előzhetsz meg vele.

A zöldbab az egyik legszuperebb növényi fehérjeforrás, emellett tele van B1-, B2-, és C-vitaminnal, káliummal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, vassal és magánnal, mi több, az élelmirost-tartalma is igen jelentős. Gazdag antioxidánsban, béta-karotinban és omega-3 zsírsavakban. Így érdemes kipróbálnod jó néhány zöldbabos receptet, míg meg nem találod a kedvencedet, amit aztán gyakorta elkészítesz.

Kevés benne a szénhidrát, ezért diéta idején is bátran eheted. 100 gramm zöldbab mindössze 35-40 kalóriát tartalmaz és könnyen emészthető.

A zöldbab jótékony hatásai a szervezetünkre

  • Szabályozza az inzulint a vérben, emiatt cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
  • Enyhíti a magas vérnyomás tüneteit.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Véd a kórokozók ellen.
  • Csökkenti a koleszterinszintet és a trombózis kialakulásának veszélyét.
  • Rendszeresen fogyasztva csökkenti a rák kialakulásának veszélyét és javítja a bélflórát.
  • Gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
  • Enyhíti az asztma tüneteit.

Hazánkban a két legismertebb és közkedveltebb fajtája a ceruzabab és a vajbab, de közel százharmincféle létezik belőle. Meglepő módon azokat is a zöldbab gyűjtőnév alá soroljuk, amelyek világossárga vagy épp mesés lila köntösben pompáznak. Míg színre sokszor eltérőek, addig ízükben és felhasználási módjukban inkább hasonlítanak, mintsem különböznek.

zöldbab,zöldbab szezon,recept,zöldbabos recept
Forrás: pinterest
Zöldbabrecepteket a galériára kattintva találtok!

A zöldbab vásárlásánál érdemes odafigyelni arra, hogy feszes, zsenge egyedeket válassz és messze kerüld el a fás, ráncos darabokat. A frissen vásárolt bab, nagyjából 3-4 napig áll el a hűtőszekrényben, de némi hőkezelés után például nagyon jól fagyasztható.

Jöhetnek a zöldbabos receptek?

Készülhet belőle számtalan leves, ecetes vagy kevert saláta, főzelék, de párolva húsok és halak köreteként, csőben sütve vagy savanyítva is megállja a helyét. Jól illenek mellé a sós és a savanykás ízek, a zöld fűszerek, mint a petrezselyem, a tárkony vagy épp a kapor és a roppanós elemek, amilyen például egy jól lepirított bacon, zsemlemorzsa vagy aranybarnára sült sajt.

Ha szívesen készítenél belőle valami finomat, mutatjuk, melyek a mi kedvenc zöldbabos receptjeink!