Kutatók szerint heti egy narancsnak csodás hatása van a testedre

narancs,egészség Forrás: getty images
A narancs mindig is híres volt magas vitamintartalmáról, de arra még a szakértők sem számítottak, hogy 15 évi kutatás ilyen eredménnyel zárul!

Sokan gondolják úgy, hogy a narancslé kihagyhatatlan része a reggelinek, és nem véletlen, hogy gyerekkorodban a szüleid is gyakran mondták, hogy igyál belőle sokat. Hiszen köztudott tény, hogy ennek a gyümölcsnek magas a C-vitamin tartalma, ami segít abban, hogy erősebb és ellenállóbb legyen az immunrendszered a téli időszakban is. De most kutatók kiderítették, hogy nem csak ez az egy pozitív hatása van annak, ha legalább hetente egyszer megeszel egy narancsot!

Egy átlagos napon valószínűleg te is rengeteg időt töltesz azzal, hogy kék fényt kibocsátó képernyőket nézel. A mobilodra, a laptopodra és a tabletedre ez egyaránt igaz, és még az orvosok sem tudják pontosan, milyen következményei lehetnek ennek hosszú távon. Ezt a kék fényt ugyanis sem a lencse, sem pedig a szaruhártya nem képes kiszűrni, így a szemed hátsó részéhez igazodik, ami későbbiekben akár orvosi néven makuladegenerációhoz vezethet! Ez az időskori látásromlás egyik oka, lényegében ilyenkor az éleslátás helyén az ideghártya sejtjei pusztulni kezdenek, és már nem lehet visszafordítani a folyamatot.

Ezért is olyan érdekes a kutatók megállapítása, miszerint ha naponta eszel egy narancsot, azzal konkrétan 60 százalékkal csökkented az esélyét annak, hogy idővel nálad is kialakuljon ez a szemprobléma! Az ausztrál kutatók a Westmead Orvosi Kutatóintézetben közel háromezer 49 év feletti embert figyeltek meg 15 éven keresztül a 90-es évek kezdetétől fogva. Az eredményeik bizonyították, hogy aki majdnem minden nap fogyasztott narancsot, csökkentette a makuladegeneráció kialakulásának esélyeit, szemben azokkal, akik csak hébe-hóba ették a gyümölcsöt. Erről a benne található A-, C-, és E-vitaminok tehetnek, valamint a flavonoidok, amely egy gyógyhatású vegyületcsoport.

narancs,egészség,szem
Forrás: Getty Images
Nagyon sok pozitív hatása van a gyakori narancsfogyasztásnak.

A jó hír pedig az, hogy nem is feltétlenül kell napi szinten enned a narancsot, hiszen a kutatók elárulták, hogy már annak is ugyanilyen hatása van, ha csak hetente egyszer fogyasztod!

Érdemes már mától elkezdened a gyakori narancsfogyasztást!